Voorpagina Algemeen

Goed en Kwaad, altijd hand in hand!

Een strijd die beloofd is eeuwen te duren. Het gevecht tussen goed en kwaad. Van kinds af aan worden er ons normen en waarden aangeleerd. Het verschil tussen goed en kwaad, welke paden we moeten bewandelen tijdens ons leven. Welke beslissingen we moeten nemen en wat we wel of niet moeten doen. Het is niet altijd makkelijk om die beslissing te maken. Maar ergens binnenin lijkt het alsof wij moreel gezien deze normen en waarden al aanvoelen…

In de loop der eeuwen heeft de mens politieke systemen ontwikkeld om de mens bewust te maken van de ideale samenleving en omgeving. Maar veel van deze systemen zijn verpletterd door wantrouwige burgers. Met de vraag, wie bepaalt wat goed of kwaad is? stuitte ik op velden van religie en gelovige idealen. Lucifer, Ibliss, Beëlzebub en Satan (de gevallen Engel), gingen de weddenschap met de Almachtige aan en het Kwaad was geboren. Ik vraag me af, wat als! Wat als Ibliss toch neerboog en zijn respect toonde voor de creatie van de Almachtige. Bevonden wij ons vandaag in de perfecte wereld? Bestond er geen Kwaad? Ze zeggen, zonder kwaad weet men ook niet wat het goede is. Het zijn moeilijke vragen.

De mens heeft zich altijd willen beschermen, is het koud dan doen we kleren aan. Regent het, dan neem ik een paraplu. We willen alles beschermen: geld, bezittingen, landen, gronden. Materie of geen materie alles wordt in een kooi gestopt en afgesloten. En zelfs aan kleuren hebben we etiketten geplakt! Wit is het kleur van reinheid en zwart is het kleur van onheil en kwaad. Vrouwen zullen het hier absoluut niet mee eens zijn: zwart maakt je optisch slanker en wit niet. De kleur zwart bedriegt en het lijkt alsof de Slang uit Eden nu groots aan het lachen is. Wat is nou werkelijk goed? Voor iedereen is dat anders. Het ‘goede’ neigt subjectieve elementen in zich te hebben. Sommigen onder ons tonen sympathie voor de zelfmoordacties van de Palestijnen en anderen keuren het weer af. Wat denk je, heeft het Kwaad zich verspreid onder gezagvoerend Israël? Wat is goed en kwaad voor jou?