In tegenstelling tot de FIFA, PVV, Verhagen en Henk en Ingrid, weet de International Weightlifting Federation (IWF) in Amerika wél hoe regels aan te passen aan de dagelijkse realiteit. Namelijk een realiteit die ook bestaat uit hoofddoekdragende, ambitieuze en sportieve vrouwen. Deze hoofddoekdragende vrouwen staan ook wel bekend als moslima’s. Ja, het is natuurlijk een contradictio in terminus. Hoe kunnen zulke intelligente, ambitieuze en letterlijk sterke dames zich laten onderdrukken? Hoe kan iemand als Kulsoom Abdullah gewichten van tientallen (misschien wel honderdtallen) kilo’s dragen, maar toch onder het juk van dat loeizware en levensgevaarlijke hoofddoekje gebogen door het leven gaan?
Als we kijken naar de beweegredenen van de FIFA, dan stelt zij dat het verbod op de hijaab (hoofddoek) gestoeld is op de inachtneming van de veiligheid van de deelneemsters. Het gaat hen natuurlijk erg aan het hart, dat de sportieve moslima’s niets ernstigs overkomt. Ik vraag mij echter af op basis van welk onderzoek zij tot deze conclusie zijn gekomen. Welke onomstotelijke feiten en bevindingen kunnen zij aandragen voor hun hypothese? Uiteraard zijn deze er niet. Althans niet dat ik weet. Ik heb vooralsnog niets vernomen over een moslima die is uitgegleden over haar hoofddoekje of zichzelf heeft opgehangen aan een doelpaal na het maken van een eigen doelpunt.
CAIR (moslimbelangenorganisatie in Amerika) wist in ieder geval hoe zij de mogelijke diskwalificatie van de vrouwelijke moslimgewichtheffer konden voorkomen. Deze 35-jarige Kulsoom Abdullah reisde afgelopen week samen met de CAIR naar Maleisië om tijdens een vergadering met de U.S. Olympic Committee (USOC) hun visie op de hoofddoekenkwestie toe te lichten. De IWF werd gewezen op het feit, dat eenieder het recht heeft op vrijheid van godsdienst. Daarbij behoort ook het belijden ervan door middel van –indien men dat wenst- praktische toepassing. In elke situatie. Dus ook bij de IWF. Het gevolg was een herziening van het kledingvoorschriftenbeleid binnen de IWF. Mevrouw Abdullah mag haar haar, armen en benen bedekken. Baanbrekend? Mijns inziens is dit niet meer dan normaal. Als we kijken naar artikel 18 van de Universele Verklaring voor de rechten van de mens is dit hoe we met elkaar om moeten gaan.
Misschien dat Nederland en de FIFA nog wat kunnen leren van de woorden van Dr. Tamas Ajan, de voorzitter van de IWF, die een toelichting gaf op hun besluit:
‘Gewichtheffen is een Olympische sport die voor alle atleten toegankelijk moet zijn ongeacht ras, kleur, religie, sekse, leeftijd of afkomst.’
I rest my case.
15 Reacties op "IWF windt er geen (hoofd)doekjes om!"
Volgens mij klopt dit niet en verbiedt de FIFA hoofddoeken om twee redenen:
1. Een uiting van religie
2. Je mag geen hoofdbedekking dragen (dus ook geen petjes enzo).
En gezien het conservatisme van de FIFA hoef je er niet op te rekenen dat deze regel wordt afgeschaft.
Modbreak: reactie is off-topic en dus verwijderd
Goed stuk.
Respect dat de IWF haar regels heeft aangepast.
Het enige wat ik er van wil zeggen is dat ik denk dat vrouwen met een hoofddoekje altijd in het nadeel zijn ten opzichte van vrouwen zonder hoofddoekje.
Als je aan wedstrijdsport doet op een hoog niveau dan moet je geconcentreerd zijn op het maximale resultaat. Met een hoofddoekje laat je zien dat je niet met je volle aandacht bezig bent met je prestatie, maar dat je ook met je religie bezig bent.
Overigens wil ik de eerste moslima (met een hoofddoekje uiteraard) nog een marathon zien lopen.
Wil ik er nog aan toevoegen dat ook mannelijke moslims problemen hebben met het voldoen van hun religieuze plichten bij hun sport.
Hierbij gaat het om de ramadan. Je kunt niet maximaal presteren tijdens de ramadan. Een aantal moslim voetballers hebben ruzie met hun trainer gehad hierover. Ze werden voor de keuze gesteld om te voetballen of aan de ramadan te doen.
voor de heer Anton:
en.wikipedia.org/wiki/Roqaya_Al-Gassra
tik de naam in op google voor foto’s
Bij de vele hardloop evenementen waar ik aan meegedaan heb, met (soms) vele duizenden hardlopers, heb ik nog nooit een vrouw met een hoofddoekje zien lopen. Nu vermoedt ik ook dat niet zoveel moslima`s die ambitie hebben.
Als je een dergelijke prestatie wilt leveren, moet je veel doen zoals regelmatig en hard trainen, op je eetpatroon letten en dergelijke. Ook de kleding en de schoenen die je draagt zijn belangrijk. Dat kan uitmaken of je een wedstrijd al dan niet wint en daar gaat het toch om.
Uit dit filmpje blijkt dat je hoe dan ook als loopster je in specifieke kleding moet steken om een prestatie te leveren.
http://www.youtube.com/watch?v=UgFWv-Zfuxs&feature=related
Wat ik me dan afvraag is of ze in de standaard hardloopkleding niet een snellere tijd zou wegzetten.
@Anton, denk je nou écht dat een vrouw met hoofddoek geen marathon kan lopen? Echt, het is dat ik totaal geen conditie heb en geen tijd heb om te sporten met een job en 3 kids maar anders zou ik echt zeggen, NA de vakantie direct een marathon! Jammer genoeg duurt het wel heel lang om daarvoor te trainen want grrrrr jij maakt me boos.
Enne een hoofddoek dat is iets dat je op je hoofd doet, net als een kledingstuk dus… Hoe houd dat je af van geconcentreerd sporten en als eens gedacht dat iedereen een motivering moet hebben, een doel en dat een geloof je heeeeel goed kan motiveren?
Anyway, het is veel te vroeg, ik vertrek over minder dan 24 uur op vakantie dus de mazzel!
@Anton
Een mens heeft meerdere doelen in zijn of haar leven. Het bereiken van de belangrijkere gaan voor de minder belangrijkere. Voor mevrouw Roqaya al-Gassra is gelukzaligheid in het eeuwig leven na haar dood waarin ze gelooft waarschijnlijk belangrijker dan haar carriere als hardloopster.
@Michelle,
rustig aan beginnen. Probeer eerst eens 5 kilometer in een half uur te lopen, dat is niet te snel en iedereen die een beetje gezond van lijf en leden is moet dit met gemak kunnen halen, laat je eerst even keuren door een arts voor de zekerheid.
Als je nog nooit gelopen hebt, doe dat dan niet in een keer maar spreidt het uit over een paar weken.
En lees dit even door zodat je weet waar je aan begint.
http://www.hardloopschema.nl/
Die marathon kun je vergeten als je je niet al minstens een paar jaar grondig voorbereidt hebt.
@Ebuzernl, je bevestigt precies mijn punt. Daarom is ze in het nadeel in een wedstrijd ten opzichte van iemand die zich voor 100% inzet, en dan zijn er ook nog de kledingeisen.
Ben benieuwd wanneer ik de eerste hoofddoekjes zie bij de marathon van Rotterdam.
@Anton: Hier een 34 jarige moslima die heel ambitieus is op hardloop gebied. Twee kinderen vele ziekte jaren achter de rug en weer helemaal back! Net de ladiesrun achter de rug, met een super tijd en ja er waren (helaas in mijn ogen te weinig) andere moslima die meeliepen. 11 december voor mij de bruggenloop (15 km over bruggen van Rotterdam) en uiteindelijk is de marathon wel een streven. En ja veel trainen, (naast het opvoeden van 2 kinderen en een carrière) gezond eet en levenspatroon hoort erbij en gaat juist heel goed samen met de islam! Ben je één van de toeschouwers op 11 december? Ik zal je wel een trotse glimlach schenken… of zit je liever met je pilsje lekker lui bij de kachel?
Vredige groet van een Rotterdamse (Marokkaanse) ambitieuze hardloopster MET hoffddoek.
Voor het prijzengeld hoeven ze het tegenwoordig niet meer te doen.
@Mounia Abbadi
http://www.bruggenloop.nl/home
Moet een beetje aan mijn leeftijd denken maar misschien ben ik erbij.