Voorpagina Ervaringen

Leiden: stad van ontdekkingen

Het is dan eindelijk gebeurd. Na maanden van plannen bracht het lot mij gisteren in het stadje van Rembrandt van Rijn. ‘Wablief?’. Voor de slecht ingeburgerde imams onder ons: Leiden, een klein stadje dat bekend staat over de gehele wereld om o.a. zijn universiteiten van wereldniveau.

Maar goed. Evert Jan nodigde mij uit in het stadje om eens bij te praten en een hapje te eten, daar zeg ik geen nee tegen. Hij wilde graag Esmaa Alariachi ontmoeten, zij was dan ook van de partij. We begonnen aan het terrasje in de stationstraat, wachten op de ober, bestellen, drinken, genieten van het weer en gaan door naar the Indian restaurant.

De eigenaar van het restaurant blijkt een man te zijn die in dezelfde wijk woont als mijn familie uit Pakistan. In dit gesprek kom ik er achter dat meneer de ene week halal vlees heeft, en de andere week weer niet, dit scheen goedkoper te zijn. Wij konden van geluk spreken, want dit is de week dat hij halal vlees heeft. Raar als je het mij vraagt. Goed, het eten was lekker en pittig hier en daar, zet daarom ook altijd een groot glas met water binnen handbereik als je Indiaas gaat eten.

Het diner was zo gezellig geworden dat we ons er niet van konden weerhouden om maar wederom een terrasje te scoren. Want zeg nou zelf, dit zijn de ideale terrasjesdagen en daar maken wij dan ook goed gebruik van. We wandelen richting Rapenburg door de binnenstraatjes van Leiden. De pittoreske smalle straatjes doen mij sterk denken aan de 400-jarige Rembrandt, de kostbaar ogende huisjes aan de Gouden Eeuw. Dit is een kant van Leiden die ik nooit eerder heb aanschouwd.

We arriveren na het wandelingetje bij het terras en kunnen net nog vier vrije stoelen bemachtigen en nog één voor mijn witte tas. Aan de gracht onder een ouderwets lantaarnpaaltje brengen wij de avond lachend, gierend en nog brullend door. Het niveau van de gesprekken gaan van hoog naar heel laag, maar dat is niet erg, het gaat er uiteindelijk om hoe hoog je de lat legt. Vele soorten thee, chocolademelk, cappuccino, veel 7up en simpel water hebben wij geconsumeerd. We discussiëren nog over het bestaan van de zwarte smurf, lossen alle wereldproblemen op en genieten nog na van de windstilte. Helaas, aan alles komt een eind, zo ook aan wat ons maag aankan, we kunnen niet meer, tijd om te vertrekken.

Evert Jan en Eveline, dank jullie wel voor de rondleiding en de leuke dag.

De oprichter. Geboren, getogen en woonachtig in die mooie stad achter de duinen. Altijd klaar voor een revolutie of gewoon een kopje thee. Typisch Faisal...

Lees andere stukken van Faisal