Voorpagina Algemeen, Maatschappelijk

Ik weet het niet?!?!

Nog even en we kunnen de boeken branden. Bibliotheken, wetenschappelijke artikelen en deskundig werk zullen we niet meer nodig hebben. Daar krijgen we te vaak volledige en objectieve informatie. Vooral dat laatste moeten we anno 2011 buiten beschouwing laten. Ik wil dat al het nieuws in de media in mijn kader past! Mijn gedachtegoed moet superieur zijn. Ik mag het nooit fout hebben! Al heb ik het fout, dan zal ik dat ook nooit toegeven aan anderen. Betalen voor mijn informatiebron? Nooit! Geef mij maar de Metro en Spits voor in de trein. Thuis heb ik voldoende aan Wikipedia en diverse fora op internet. Mocht dat niet voldoende zijn, dan heb ik altijd nog het beste voor het laatste: mijn kennis. Die vooral is opgebouwd uit datgene wat ik zelf meemaak. Ik hoef bijvoorbeeld niet alle moslims te kennen, om een mening over hen te hebben. Ik heb immers handenvol aan mijn collega Fatima, die loopt ook met zo’n doekje om haar hoofd: het boegbeeld van de Islam voor mij.

Lachwekkend, bizar maar toch waar. Tegenwoordig heeft de doorsnee Nederlander (allemaal) overal al een mening over. Los van de kennis, is het gewoon een landelijke trend waar het gros van de Nederlanders genoegen mee neemt. Wij Nederlanders zijn niet het meest zorgvuldige volk als het om onze kennis- en nieuwsbronnen gaat. Een confrontatie van deze ”alleswetensyndroom” met een religie, zal dus ten koste gaan van de realiteit. De Islam zal lijden aan een zekere verwatering en ”misunderstanding”.

Voor moslims is dit ook ”goed” nieuws. Er was al een enorme vraag naar Islamologen in Nederland.  Men zou bijna kunnen spreken van een gat in de markt. Gelukkig is dit gat nu opgevuld. Wie zou tien jaar geleden kunnen bedenken dat begrippen zoals ”Takkiya, Sura, Ayah en Hadith” door nota bene het parlement zouden vliegen?

Arme Hans Jansen, die is straks ook zijn baan kwijt. Hij wordt straks geconfronteerd met miljoenen alwetende burgers die (internet)fora, elsevier en collega Fatima als hun voornaamste bron nemen, als het om de Islam gaat. Met een beetje concurrentie, valt Jansen als eerste buiten de boot. Want concurrentie zorgt immers voor kwaliteit.

De komst van deze talloze Islamologen is op alle terreinen op te merken in de samenleving. Zo wordt religie steeds minder belangrijk als het om burgers gaat die de fout ingaan en toevallig ook nog moslim zijn. Vrouwen onderdrukken, slaan van kinderen, criminaliteit, wegpesten van homo-stellen en het bekogelen van cameraploegen met eieren. Deze ongewenste praktijken zijn geen partij voor de alleswetende burger: die kan heus een verschil zien tussen gedrag en geloof, hoewel ik soms denk dat er een te grote druk is op de atheïsten in dit land. Er gaat bijna geen dag voorbij zonder dat criminelen die toevallig ook nog atheïstisch zijn, gelinkt worden aan hun levensovertuiging. Je kent het wel, krantenkoppen zoals: ”Atheistische jongen slaat leraar”.

Ik dacht dat we handen vol hadden aan de praatzieke burger, die het liefst zo hard mogelijk schreeuwt en zo min mogelijk luistert. Die het recht op het uiten van zijn mening af en toe verwart met brullen, kwetsen, schofferen en soms wel uitschelden. Die bepaalde vrijheden gebruikt om vrijheden van anderen te beperken. Hier komt nog eens de alwetende burger bij. Als ze in Turkije ooit zullen spreken van een tekort aan Islamologen, kan ik met trots zeggen dat we er in Nederland meer dan genoeg hebben!

Men zou de Islam moeten beoordelen op basis van haar bronnen, niet op basis van de daden van een kleine groep mensen. Dit klinkt niet minder dan logisch, maar (helaas) geldt dit niet voor iedereen. Bovendien is het mij onbegrijpelijk dat wij als Nederlanders, een volk dat de Tweede Wereldoorlog van dichtbij heeft meegemaakt, blijkbaar niet hebben geleerd hoe verschrikkelijk het is om sociaal-maatschappelijke problematiek, structureel te linken aan een religie. Dit kan leiden tot rampen… echte rampen!

Mustafa is geboren en opgegroeid in het ‘’wilde westen’’ van Rotterdam. Zijn roots liggen diep in de grond van de Taurus gebergte van Adana (Turkije). Hij is een bestuurskundige en student Islamitische Theologie. Hij is een rasechte Rotterdammert en zet zich onder meer in voor jongerenbegeleiding, orgaandonatie onder nieuwe Nederlanders en diverse maatschappelijke vraagstukken. Hij bouwt liever bruggen en gaat graag in gesprek met ‘’de ander’’, mits er Turkse thee is natuurlijk.

Lees andere stukken van Mustafa