Voorpagina Algemeen, Maatschappelijk, Politiek

Flotilla II: vooravond van D(ecision)-day

De Freedom Flotilla II is een internationaal burgerinitiatief dat met het afreizen naar het afgesloten Gaza tracht de voortdurende illegale blokkade te doorbreken. Met hun participatie aan de Freedom Flotilla II proberen de deelnemende activisten en sympathisanten naar eigen zeggen het ‘zwijgen en de passiviteit van de internationale gemeenschap te doorbreken. Het doel is om de wereld bewust te maken van de gevolgen van de huidige blokkade van Gaza. Deze blokkade zorgt er voor dat 1,6 miljoen mensen collectief gestraft worden’. Naast bewustwording streven de deelnemers van deze vloot ernaar onder andere levensmiddelen, medicijnen en schoolspullen naar de Gazastrook te brengen.

In mei vorig jaar werd een soortgelijke actie met negen doden beslecht. Op internationale wateren werd het Turkse schip, de Mavi Marmara, door het Israëlische leger geënterd. Dit jaar vaart het schip niet mee. Ondanks deze aanval met catastrofale gevolgen, hebben velerlei organisaties uit diverse landen (zoals onder andere Frankrijk, Spanje, Italië, Zweden, Griekenland, Ierland, Canada, België, Noorwegen, Schotland, de Verenigde Staten en Denemarken) besloten nogmaals (of voor de eerste keer) mee te varen om aandacht te blijven vragen voor het doel dat zij allen hebben: het doorbreken en beëindigen van de reeds jarenlange onmenselijke blokkade van Gaza.

De huidige Freedom Flotilla bestaat uit tien schepen waarvan twee cargo. Vrijdag jongstleden trachtte de Amerikaanse boot,  de Audacity of Hope, uit te varen. Deze werd echter aangehouden door Griekse commando’s. De kapitein van het schip, John Klusmire, is gearresteerd en zou vandaag worden voorgeleid. Pogingen om hem op borgtocht vrij te laten, mochten niet baten.

Griekse commando's richten hun geweren op de activisten.

Volgens de laatste berichtgeving zou de Canadese boot in de haven zijn omsingeld. Verder is de Franse boot ook aangehouden, nadat de boot moest worden bijgetankt. De Ierse en Zweeds/Noorse boten zijn afgelopen week gesaboteerd en tot op heden niet gerepareerd. Hoeveel boten er nog uitvaarmogelijkheden hebben, is op dit moment onduidelijk.

Op 22 juni jongstleden was de Nederlandse delegatie van de Freedom Flotilla II na maandenlange voorbereidingen compleet op Korfoe. Na trainingen in geweldloze weerbaarheid waren zij klaar om 25 juni uit te varen.

Een van de opvarenden, de negentienjarige student Moleculaire levenswetenschappen, Chris Verweij vertelt:

“De vergunningen en verzekeringen waren aanvankelijk allemaal in orde. Echter door vertraging van andere schepen kon de Nederlands/Italiaanse boot niet vertrekken. De eerste vertraging was niet te wijten aan de autoriteiten, maar kwam van binnenuit. Door uitvallen van het Turkse schip moesten opvarenden opnieuw worden verdeeld. Zo kregen de autoriteiten de gelegenheid om druk uit te voeren. Ook werd er op die manier ruimte gecreëerd om de Zweeds/Noorse en Ierse schepen te saboteren. Elke dag langer in de haven bleek riskant. Doordat boten meer opvarenden kregen door de uitvallende boten moest er voor nieuwe voorzieningen worden gezorgd en moesten bepaalde vergunningen opnieuw worden aangevraagd. Dit ging ineens niet door de druk van Israel op Griekenland.”

“Dat de blokkade tot in Griekenland zou liggen, had ik eigenlijk niet verwacht. Na de vorige Flotilla hadden we ons wel veel meer voorbereid op confrontatie met de blokkade, maar dat deze hier al zou liggen, daar waren we niet op voorbereid. Als we dat hadden zien aankomen, waren we natuurlijk zodra wij klaar waren 25 juni gelijk uitgevaren naar internationale wateren. Ongeacht of alle boten daar binnen een aantal dagen zouden zijn. Vergunningen en verzekeringen die vandaag geldig zijn, kunnen morgen weer worden ingetrokken. Op dit moment varen er geen schepen. De Canadese boot heeft wel aangekondigd om 18:00 uur lokale tijd net als de Amerikaanse boot gewoon te gaan proberen te varen ondanks de Griekse blokkade.”

“Het Griekse volk steunt ons wel erg. Zo is er gisteren op het Syntagmaplein in Athene voor ons gedemonstreerd. Vandaag staan er ook demonstraties op het programma. Daarnaast proberen de Griekse parlementariërs die ons steunen ook druk uit te oefenen op de autoriteiten. De vele media die we hier hebben, is er ook erg helder over wat een goed drukmiddel is. Bij ons op de boot zullen verslaggevers van Aljazeera, Reuters en de Guardian meevaren. Onze dagen vullen we met meetings in de ochtend en avond. Verder nemen we videoboodschappen op om de Gazavloot een gezicht te geven.”

“In principe horen we morgen of al onze opnieuw aangevraagde vergunningen en bewijs alsnog worden goedgekeurd dus dat is wel een decision day. Mochten we nu niet uit Griekenland kunnen uitvaren dan varen we over een maand, of maanden, of een jaar. Wie zal het zeggen? Vanuit een andere haven. De boten zijn er nu, de mensen zijn er. De Flotilla blijft ook al blokkeert Griekenland deze nu. Als God het wil, zullen we de blokkade doorbreken. Ongeacht tijd en plaats. Als we de blokkade nu niet doorbreken, hebben we in ieder geval het oog van de wereld weer gevestigd op Gaza en het illegitieme handelen van Israel. Dat is belangrijk om te laten zien en ik denk dat dat gelukt is. Als internationaal de blokkade in twijfel wordt getrokken, is er een grote stap gezet..” 

Up-to-date nieuws is te volgen op:

www.nederland-gaza.nl/www.freedomflotilla.eu/www.docjazz.com/www.thenation.com

Via twitter: @Gazavloot

Via facebook: Nederlandse boot naar Gaza