A Voice from Heaven. De kenners weten dat ik het heb over niemand minder dan Ustad Nusrat Fateh Ali Khan. De legendarische qawwali-zanger van Pakistaanse afkomst met een wereldpubliek. Vandaag is het precies 9 jaar geleden dat hij kwam te overlijden aan een hartstilstand in London op 49-jarig leeftijd.
Nusrat was geboren in een familie die al zes eeuwen lang de beste qawwals (qawwali-zangers) heeft voortgebracht. Na het overlijden van zijn vader, Ustad Fateh Ali Khan, was hij de aangewezen opvolger. Midden jaren zestig kreeg de 17-jarige Nusrat onder toezicht van zijn oom een zeer ervaren muziekgroep met zich mee. Veertig dagen na het overlijden van zijn vader had hij al zijn eerste optreden. Met de jaren kreeg deze tiener meer ervaring en 1971 is het jaar waarin hij zijn eerste publieke optreden maakte als leider van de qawwali groep.
De getalenteerde Nusrat maakte kort erna zijn eerste hit met ‘Haq Ali Ali’. Een qawwali over Ali (ra), de metgezel van de profeet Mohammad (saw). Sindsdien heeft zijn carriere een vogelvlucht genomen. Hij werd regelmatig uitgenodigd in Engeland, met een groot Pakistaans/Indiaas gemeenschap, en werd niet lang daarna ontdekt door de Britse Peter Gabriel. Samen maakten zij maar liefst 7 albums in verschillende muziekstijlen. Nusrat zijn bekendheid in het Westen groeide behoorlijk. Dit resulteerde in samenwerkingen met Eddie Vedder (Pearl Jam), Jeff Buckley, Micheal Brook (album Night Songs, nominatie Grammy Award). Daarnaast heeft hij ook bijdrages geleverd in zowel Hollywood als Bollywood films en een aantal jaar muziekles gegeven op de University of Washington’s School of Ethnomusicology. Parallel hieraan bleef hij concerten van gemiddeld 4 uur lang geven op topniveau van Japan tot aan de VS met fans uit alle lagen van de samenleving.
Qawwali is een eeuwenoude muziekvorm die zijn oorsprong kent in Perzië. Khwaja Moinuddin Chisti (ra) heeft het vervolgens in het huidige India gecombineerd met de destijds heersende muziekstijl. Hiermee wilde hij bij de mensen op een toegankelijke wijze de Islam introduceren. Het zijn de teksten die centraal staan bij qawwali. Dit kunnen lofliederen zijn over God, de profeet Mohammed (saw), zijn metgezellen en andere bekende persoonlijkheden en spiritualisten uit de Islamitische geschiedenis.
Daarnaast zijn ook ghazals en kafi’s (pdf) veelgebuikte teksten, deze gaan over het leven en liefde, interpreteerbaar zoals je het zelf wilt. De teksten bevatten veel wijsheid en dienen veelal als kritisch spiegel jegens jezelf of de maatschappij. Een voorbeeld:
Tear down the Mosque, tear down the temple
Tear down every thing in sight
But don’t (tear down) break anyone’s heart
Because God lives there
– Bulle Shah (1680-1758)
Nusrat Fateh Ali Khan heeft in allerlei stijlen gezongen waarmee hij geschiedenis heeft geschreven. Persoonlijk ben ik helemaal weg van zijn traditionele qawwali-style, dan praat ik over qawwali’s uit voornamelijk de jaren ’70 en ’80. Het hoge gehalte aan improvisatie is hetgeen mij het meest aantrekt. Nooit lijken twee optredens (met dezelfde tekst) op elkaar, dit komt door de vele variaties die mogelijk zijn in qawwali. Veel van de gezongen teksten hebben veel invloed op mij gehad en mij bewuster doen worden over mijn moslim zijn.
Helaas heb ik de maestro himself nooit live kunnen meemaken. Hij heeft meer dan 6000 concerten gegeven in zijn carriere, helaas zijn deze niet allemaal vastgelegd. Gelukkig heeft hij wel honderden cd’s, tientallen dvd’s en LP’s en ontelbaar veel casettebandjes achtergelaten op de wereld. Ik heb een groot collectie met de tijd mee kunnen verzamelen. Soms denk ik wel al zijn qawwali’s te hebben gehoord, dan opeens ontdek ik weer een nieuwe die ik nooit eerder ben tegengekomen. En dat is precies wat hem onsterfelijk maakt.
P.S. Als er hier liefhebbers zijn van zijn muziek en het e.e.a. willen uitwisselen: neem contact met mij op.
37 Reacties op "Nusrat Fateh Ali Khan (1948-1997)"
Wat een prachtig stukje van Bulle Shah is dat zeg!
Tear down the Mosque, tear down the temple
Tear down every thing in sight
But don’t (tear down) break anyone’s heart
Because God lives there
– Bulle Shah (1680-1758)
Ik heb niet veel gemeen met qawalli, maar ik kan goed begrijpen wat voor een indruk het achterlaat bij sommigen. Goed stuk overigens, dit wist ik allemaal niet eens ;)
Heb toevallig een paar weken terug voor het eerst wat van Nusrat Fateh Ali Khan gehoord, en ik was blijde verrast. De energie, de eenvoud, het sprak me erg aan. Ondanks dat de religieuze boodschap volledig aan me voorbijging (die me er overigens wel bijverteld werd), maakte de muziek een erg levenslustige en opzwepende indruk. Ik zou best het een en ander uit willen wisselen! M’n soulseeknaam is ferrystumperman.
alweer 9 jaar geleden??? Pfoew. Weet je dat een neef van mij hem tegenkwam op London Heathrow en hem een hand had gegeven? Een dag of 2 later kwam zijn overlijdensbericht ..
..hmmmmm..
;p
Dat is me altijd bijgebleven :D
Verder vond ik vroeger Qawwali’s echt vreeseeelllluuukkkk! Ik begreep er nikss van. Van de tekst niet en van de muziek niet en al helemaal niet wat het met de Islam te maken zou kunnen hebben. Ik vond het alleen knap van die man dat hij zo een lange adem had en dat hij zulke zuivere noten kon slaan.
Nu ik wat ouder en breder ontwikkeld ben, ben ik het langzaam aan toch wel gaan waarderen (en soms ‘zing’ ik mee). Maar ik zie mezelf nog niet naar een concert ofzo gaan..
Ik ben wel benieuwd naar je collectie Faisal, maar voorlopig even niet uitwisselen :)
Salaam,
Naila
Haq ali ali is een van nusrat mooiste quwalli’s
@naila
hmmmm dat was een dubieuze handshake van je neef, wat doet hij in zn dagelijkse leven?
AHQ doe niet zo nieuwsgierig.
@ Ahad,
Broeder Ahad behoorde tot de diehard mensen die anti q’wali waren. Maar ik merk dat hij ook stiekem ‘interesse vertoond, ik heb m voor het laatst nog eentje gestuurd en hij was aardig onder de indruk, das mooi.
Nusrat Nusrat Nusrat, woorden schieten tekort
@AHQ:
Toendertijd was hij nog maar een kleine jongen van (ik denk) 15 jaar. Dus in zijn dagelijks leven was hij scholier!
..very dangerous.. ;)
Als broeder Ahad nu ook afwijkt van zijn anti-Qawwali principes, dan vermoed ik dat ook hij niet alleen ouder, maar vooral ook wijzer wordt.
Salaam,
Naila
Hey hey hey ik was niet anti-qawwali waar hebben jullie het over :s Ik kon al heel lang bepaalde qawwali wel waarderen, alleen de meeste deden me niet :$ Maar mijn favo’s waren altijd van Nusrat Fateh Ali Khan…
Vooral de remixes :D
@Ahad:
mijn excuses .. dan moet ik mijn woorden terugnemen :P
Salaam,
Naila
persoonlijk ben ik helemaal weg van nusrat, alle emoties gebundeld in een ademhaling, dat is wat nusrat nusrat maakt, denk ik.
blij verrast was ik enkele maanden geleden: ik ging naar een concert in zuid tel aviv, volgens t internet een concert met indiase muziek….zegt nog niet veel…wat bleek, het was een concert ter nagedachtenis van nusrat: een prachtige israelische dame zong joods relgieuse liederen op nusrat qawalies….nu klinkt dat erg vreemd, maar geloof me t was een ervaring, de zuiverheid van haar stem, de handgebaren… zo herkenbaar… allah hu allah hu, maar dan in het hebreeuws en een uiverkochte zaal
ik wist niet dat t bestond, mijn avond kon niet meer stuk.
ze zong de khadiesh, t joodse gebed voor een overledene en i tell you t was alsof t een gebed voor nusrat zelf was.
een paar weken daarvoor ontmoette ik in jeruslam, tijdens een training, een katholieke dame uit belfast, ierland en tijdens t voorstelrondje vertelde zij dat zij een hele hele grote fan is van nusrat en dat de qwalies van nusrat een belangrijk deel uitmaken van haar leven.
je raad t al ik werd haar lieveling in de klas hihihi
@ ahad
hmmmmmmmmm en nog eens hmm
@ 12 Naeeda
erg interessant wat je allemaal meemaakt :-)
Ik heb hem ooit live mee mogen maken in Den Haag, in de kerk op de Torenstraat. Hij was er namelijk toendertijd hier om geld in te zamelen voor het ziekenhuis dat oud cricketspeler Imran Khan heeft gebouwd om kans arme burgers medische voorzieningen “te geven”. Echt iedereen ging letterlijk uit zijn dak en en wat je zegt, het hij is al helaas 9 jaar geleden overleden, maar die dag vergeet ik inshallah nooit meer van mijn leven. Als ik zijn muziek luister ben ik niet meer op deze planeet, ga ik helemaal mee in zijn stem!!
Als een van de grootste liefhebber van Sufiana Kalam en Qawwali Zangers, kan ik constateren dat Nusrat Fateh Ali Khan, zoon van Fateh Ali Khan, een van de grootste qawwals is van de afgelopen tijd. Daarnaast wil ik iets melden wat bij velen onbekend is: Hij is niet alleen geliefd bij normale individuen, maar ook bij Wali-Allah die in zijn tijd nog leefden. Nusrat was o.a. jarenlang de “Darbari Qawwal” van Hazrat SaifUllah Noori R.A. (Sialkot). Hz. SaifUllah Noori heeft aangegeven dat een aantal qawwals zeer geliefd waren bij Hem. Hz. SaifUllah Noori luisterde o.a. naar Bakshi Salamat, Santoo Khan, Sufi Azmat Parvez Azmat en met heel veel liefde naar Nusrat Fateh Ali Khan. Dit is vastgesteld in het boek Pir-E-Qamil, die geschreven is in het kader van het leven van een groot mysticus en een geboren WaliAllah Hz. SaifUllah Noori. Tevens is in het boek aangegeven dat de vader van Nusrat Fateh Ali Khan, persoonlijk aan Hz. SaifUllah Noori gevraagd had om een zege, zodat Nusrat ooit eens een groot qawwal zou worden. Nusrat was op dat moment 16. Hz. SaifUllah Noori heeft hem die zegen gegeven en ook een fysiek schouderklopje. Inderdaad, na het overlijden van Fateh Ali Khan ontpopte Nusrat uit tot een ware talent die door de “niggah” van een WaliAllah zijn leven veranderde. Nusrat zal altijd in onze harten blijven
Nusrat … ik leerde zijn muziek te laat kennen! Hij was al overleden toen ik zijn muziek en stijl ging waarderen. Tragisch vond ik het, vooral ook omdat ik daardoor enkele kansen heb laten liggen om hem live te zien optreden!
Maar zijn muziek is er gelukkig nog! Daarnaast kan ik de muziek van Abida Parveen ook enorm waarderen, vooral haar Sufiana Kalam met de teksten van Baba Bulle Shah. (Is offtopic, I know, forgive me).
@Naila:
“@Ahad:
mijn excuses .. dan moet ik mijn woorden terugnemen
Salaam,
Naila”
Neeee joh ben je gek, ik verwacht geen excuses hoor ;)
Nusrat is een van de meest indrukwekkende persoonlijkheden die ik heb mogen ontmoeten. Ik ben als kleine jongen opgegroeid met qawali en daar ben ik nog steeds gek op. Vooral zijn classic qawali style is erg mooi.
Nusrat heb ik persoonlijk kunnen ontmoeten in 1989, 1991 en 1993. Een ervaring die me altijd bij is gebleven.
Zoals iedere muziekgroep zijn haters heeft….hier ben ik dan….ik haat qwalis…..het zou verbannne moete worden :)
Jouw vieze tracks zouden verbannen moeten worden viespeuk :P
:D
Van Hindoestaanse en Pakistaanse muziek en qawwali hield ik altijd al. Maar sinds Al Hidaya ben ik helemaal verslaafd. :p
i am krazy about qawwis of nusrat fateh ali khan he is best ,can noboby singing like hem ……………….his voice gifted from god .
Ik was een fimpje aan het kijken op youtube.com en toevallig zag ik een filmpje van Nusrat Fateh Ali Khan, zijn stem en muziek raakte mij diep. Ik versta niet wat hij zingt, maar het komt heel duidelijk aan bij mij. I just love it..
Nog geen twee jaar geleden heb ik een reis van Damascus naar Istanbul gemaakt, die mijn leven heeft veranderd. Damascus was ongetwijfeld mijn favoriet, een stad vol met verhalen en prachtige mensen. In de stad was ik ook getuige van fasinerende mehfil-e-s
Ustad Nusrat Fateh Ali Khan is, was and will be for me the best Qawwali Zinger
altijd luisterde we naar qawallis maar toen we een dag van Nusrat Fateh Ali Khan (mamoe) was ik echt in mijn hart geraakt toen heeel moooi sallam
zooww..
Ik had een cd gekregen van een bakra nog wel in 2003 ..en hoorde sanu ek pal chain van nusrat fateh ali khan en sinds die dag is hij niet meer uit me leven gegaan !!
Zijn stem heeft niet alleen de andere kant van de wereld bereikt !!
Maar heeft een heel nieuw wereld geopend
voor iedreen…
Luisteren lukt niet dit kan je alleen voelen
je hoeft niet alles te verstaan van binnen komt het over
salam R.R.H.SADAL
Een stem van God, absoluut! Westers en christen als ik ben ken ik hem in eerste instantie via Peter Gabriel die ik al meer dan dertig jaar volg. Deze mannen hebben op hun terrein een brug geslagen tussen onze twee culturen. En in onze tijd is niets harder nodig dan dat. Maar met twee stemmen die van God komen, kan dat ook niet anders…..
De Pakistaanse identiteit. Als kind stond ik er nooit bij stil, als tiener begon ik er wat van te merken en nu zoek ik er niet meer naar.Onlangs is de ‘8th Muslim Psychological Conference’ (wat dat ook moge inhouden) van start gegaan en daar zei Dr Ejaz T
Nusrat is ge-wel-dig!
Hey,
Kun je met mij contact opnemen… wil graag qawwali uitwisselen..
Ten eerste wil ik je zeggen; een prachtig stukje biografie van Ustad NFAK.
En ik kan je ook vertellen dat ik al vanaf mijn 5e jaar helemaal gek was op zijn liedjes.
Ustad is een jaar later dan mijn vader overleden, en dat heeft ook een grote impact op mij gehad. En daarnaast zat mijn vader en mijn aadja ook in muziek.
Maar zowiezo.. Ustad Nusrat blijft gewoon de beste.. op youtube raak je niet uitgekeken, en als je zijn liedjes beluisterd, raak je niet uit geluisterd.
Ik heb ook een vraagje…
zou je misschien weten op wat voor sites ik NOG meer informatie.. en liederen kan vinden van Ustad. Mp3’s en lyrics.. ik ben er namelijk heel lang naar opzoek maar kan helaas niet veel vinden … En dan heb ik niet over de remixes, maar gewoon de originele liederen.
Salaam,
Anupma
Ik heb hem in de jaren 90 live mogen memaken in het tropeninstituut in Amsterdam. Zijn neefje Rahat was er ook bij en toen nog een puber.
Dagelijks beluister ik hem om inspiratie op te doen.
Ooit was er een clip van hem op youtube getiteld:
“Ya ayyohal muzammilu”
Of
“Hubahoo Quran hai too”
Thans is het er niet meer.
Ik zou heel wat voor over hebben om dit nummer te kunnen bemachtigen.
Het is voor mij althans zijn mooiste en tevens zeldzaamste nummer.
Beste Faizal,
Zo zijn er stemmen in de muziek die onsterfelijk zijn. De zanger(es) mag dan overleden zijn, zijn/haar stem leeft voort. Johnny Cash, Otis Redding, Nina Simone, om er een paar te noemen. Nusrat had ook zo’n stem. Ik heb hem een keer gezien, ergens begin jaren ’90 in de Vereniging, Nijmegen. Het publiek werd weggeblazen! Wat een power.
Ik zou graag iets willen toevoegen aan je verder uitstekend stukje. Je schrijft dat hij je bewuster heeft gemaakt van je moslim-zijn. Ik ben zelf geen moslim maar zijn muziek en stem heeft mij tóch geraakt. En dat heeft alles te maken met het feit dat Nusrat religies en scheidslijnen overstijgt. Je bent in de allereeerste plaats een mens, temidden van je broeders en zusters. Religie is in het meest gunstigste geval een middel om bewust te worden van je menszijn.
Dan heb ik nog een muzikale tip. Elk laatste weekend van juli is in Boechout (België) het Sfinks-festival, een geweldige ervaring voor oor, oog én hart. Zo traden in de voorgaande jaren oa Ustad Gulam Hassan Shagan en Rahat Nusrat Fateh Khan op. Afgelopen jaar was Khaled nog de afsluiter met een geweldig (want niet gelikt of glad) optreden. Houd http://www.sfinks.be in de gaten!
@ Zulfo
Je kunt me bereiken via de contact pagina. Ik heb die qawwali voor je.
Als mn ouders vroeger naar zijn concerten op videoband keken, verveelde ik me. Ik begreep net wat hun heel de tijd ‘wah ji wah’ liet zeggen.
Nu luister ik sinds een jaar, dag in dag uit naar zijn muziek. Het werkt als een soort trans waar je in terecht komt.
Mooiste stem ooit, Godgegeven talent.