Voorpagina Algemeen, Ervaringen

Srebrenica, een open wond…

Dit jaar, 16 jaar na dato, zijn er 613 lijken geïdentificeerd. Een colonne vrachtwagens met 613 opgegraven lijken trok door Sarajevo. Tijd om afscheid te nemen van het land waar ze voor moesten sterven. De colonne is op weg naar het Srebrenica Herdenkingscentrum in het Oost-Bosnische Potocari.

Het is de genocide waarbij Duchbatters kunnen vertellen over hun ervaringen tijdens de val van Srebrenica. Eerlijk is eerlijk, Nederland heeft niet veel kunnen beschermen daar. De Nederlandse staat is zelfs schuldig bevonden voor de dood van drie Bosnische moslims. En terecht! Maar ik geloof wel dat ‘de soldaat’ niet meer kon doen dan dat hij/zij heeft gedaan. Defensie had beter moeten weten. Een handjevol nuchtere Hollanders tegen het Cetnik-leger van Ratko Mladic. Met alle gevolgen van dien. Een zwarte bladzijde in de Nederlandse geschiedenis en 8.372 vermoorde moslimmannen. Wat weegt zwaarder? Helaas hebben we het vandaag de dag meer over de politieke taferelen dan over de slachtoffers en nabestaanden.

Het is de genocide waar Mladic niks, maar dan ook niks over wil horen.
Dementie? Meneertje schijnt niet meer te weten waarom hij “slager van Bosnië” genoemd wordt. Ik word kotsmisselijk van zijn poppenkastspel in de rechtszaal. Zijn doel is duidelijk: Alphons Orie irriteren, de rechtszaak dwarsbomen, voorkomen dat de rechter een vonnis uitspreekt en ervoor zorgen dat de nabestaanden van de slachtoffers nooit meer kunnen geloven in rechtvaardigheid.

Mladic vertelde heel oprecht (ahum) dat hij “ernstig ziek is”, dat hij “zijn volk en land verdedigde” en dat hij “nooit eerder deze beschuldigingen heeft gehoord”. Dit allemaal deed me denken aan een quote van Dobrica Ćosić, “Father of the Nation”. (De eerste president van de Federale Republiek Joegoslavië van 1992 tot 1993.)

“We lie to deceive ourselves, to console others, we lie for mercy, we lie to fight fear, to encourage ourselves, to hide our and somebody else’s misery. We lie for love and honesty. We lie because of freedom. Lying is a trait of our patriotism and the proof of our innate intelligence. We lie creatively, imaginatively and inventively. Lying is the highest virtue of the Serbian people…” – Dobrica Ćosić about Serbs and Serbian lies.

Het is de genocide die we sinds 1997 ook hier in Nederland herdenken. 11 juli op het Plein in Den Haag.

Het is de genocide die bijna vergeten wordt. Waar mensen het liefst niet meer aan herinnerd willen worden. Te veel bloed, pijn en verdriet. Srebrenica blijft een open wond…

Srebrenica, nooit vergeten!

P.S. Weet jij nog waar je was op 11 juli 1995?