Voorpagina Maatschappelijk, Politiek

Wie is er nou tolerant?

Als het een man was geweest, was dit verhaal waarschijnlijk in het ziekenhuis geëindigd. Maar het was en vrouw: een wat ouder, edoch pittig, Rotterdams ‘recht-voor-je-raap’-vrouwtje. Het was een mooie zomerdag op de markt in de immer kleurrijke Afrikaanderwijk en toch nog redelijk druk, ondanks dat het al zomervakantie was. Het was gezellig, de heerlijke geur van patat van Bram Ladage hing over ons heen, de mensen waren vrolijk, de vogeltjes floten en de stadswachten strompelden rond. Ik stond een paar kraampjes verderop naar goedkope carkits te kijken bij een Afghaanse marktkoopman, tot die vrouw met haar zware rokersstem de sfeer verpestte: “K*nkerbuitenlander! Rot op naar je eigen land!”

Nu zal waarschijnlijk zo’n 80% van de wijk wel ‘buitenlander’ zijn, dus dat was best een gedurfde uitspraak van deze mevrouw. Laten we haar maar voor het gemak even Ingrid noemen. “Sla me dan als je durft! K*nkerlijer!”, vervolgde ze haar betoog. Inmiddels had iedereen zich gericht op het schouwspel en keek met verbazing naar Ingrid, die helemaal los ging. Het slachtoffer van deze tirade was een Turkse verkoper, die tegen haar had gezegd of ze wilde uitkijken dat de kleren niet zouden vallen op de grond. “Denk je dat ik ze gaat stelen? Denk je dat ik een dief ben? Je moet gewoon normaal praten tegen me, kl**tzak!” Ingrid is niet te kalmeren. Sterker nog, ze windt zich steeds meer op.

De Turkse man blijft verrassend rustig en vraagt haar niet te schelden en door te lopen. “Sla me dan op m’n bek, als je durft! K*nkerbuitenlander!”, is de repliek van Ingrid. De stadswachten (normaal gesproken 1 op elke 50 meter) zijn in geen velden of wegen meer te bekennen. Het publiek vermaakt zich en kan de lol er wel van inzien. Zo’n zielig vrouwtje dat een Turkse man provoceert en probeert te verleiden tot een knock-out. “Vrouwtje zal wel niet helemaal in orde zijn. Niet serieus nemen en geen aandacht aan besteden”, lijkt iedereen te denken. Met nog wat verwensingen en reisadviezen (“Fl*kker op naar je k*nkerland!”) ter afsluiting, loopt ze – het schuim van de mond afvegend -eindelijk door en winkelt gezellig verder. De Turkse man schudt zijn hoofd en kijkt met een blik van ‘Wat moeten we hier nou weer mee?’ om zich heen. De man krijgt nog wat steunbetuigingen, Ingrid wordt met rust gelaten. Wie is er hier nou tolerant?

Misschien is dit wel een voorbode van hoe misplaatste PVV-arrogantie – 1,5 miljoen mensen die het zat zijn en niet meer bang zijn om het te zeggen – gemengd met grofheid en denigrerende intentie er in de publieke ruimte uit zal zien.

ReFlex is WBH’er van het eerste uur. Geboren in de jungle van India, opgegroeid in de straten van Rotterdam-West. Het leven is een paradox, dus is hij getrouwd met een Amsterdamse Pakistaanse. Hij is apotheker van beroep, Ajax-supporter van nature. Plezier haalt hij uit zijn islamitische studies, uit zijn sport en vooral uit zijn gezin en twee kinderen! Oh ja...en zijn naam is Jilani Sayed.

Lees andere stukken van