Voorpagina Gastarbeiders

Ramadan-Kerst-Chanoeka-2006

Fadoua Bouali is gastarbeider bij wijblijvenhier.nl.

Zoals gewoonlijk plan ik mijn vakantie laat, in de maand juli en augustus hoef ik niet echt weg omdat het overal zo druk is.
Maar wanneer het juli/augustus is en iedereen in mijn omgeving vakantie aan het vieren is, dan denk ik ‘waarom heb ik in godsnaam weer zo laat mijn vakantie gepland?’ Ik bevind ik me dan weer in mijn inmiddels jaarlijks terugkerende zelfmedelijden ritueel: Heel Nederland, Marokko en ja heel de wereld heeft vakantie. Maar wie moet er weer werken? Inderdaad, alleen ik…

Maar deze zomer zag ik op het nieuws dat dat wel meevalt eigenlijk. Ik zag dat mijn collega´s in de ziekenhuizen in Libanon, Israel en Palestina pas echt hard moeten werken, daar maken ze zeker overuren onder zeer moeilijke omstandigheden. Na de berichtgevingen en de beelden verdween mijn zelfmedelijden als sneeuw voor de zon.

Naast mijn collega´s die overuren draaien in het middenoosten om mensenlevens te redden en te verzorgen, zijn daar de begrafenisondernemers hard aan het werk om degenen die het niet hebben gered te begraven. Eigenlijk is het best wel een raar idee. De mensen die om zijn gekomen door de bommen en raketten hadden zich begin 2006 nooit kunnen voorstellen dat hun einde deze zomer zou komen. Deze bommen en raketten kwamen behoorlijk onverwachts op deze mensen terecht. Deze mensen hadden ook gewoon natuurlijk gedacht lekker te genieten van de heerlijke vruchten van zomer 2006. Zoals de lekkere druiven, meloenen, pruimen, nectarines en perziken, zoals wij er nu volop van kunnen genieten.

Sommigen hadden misschien gepland om lekker naar het strand te gaan, met de familie lekker barbecuen en picknicken. Sommige van de omgekomen kinderen zouden misschien voor het eerst na de zomer naar school gaan. Het spannende gevoel in je buik als kind wanneer de eerste schooldag begint, zullen zij nooit meer ervaren. De omgekomen Christenen zullen kerst 2006 niet meemaken. De omgekomen Moslims zullen ramadan 2006 niet meemaken. En de omgekomen Joden zullen chanoeka 2006 niet meemaken.

Maar goed, nu ik zo aan al die omgekomen mannen, vrouwen en kinderen denk voor wie zomer 2006 het einde betekende van hun aardse bestaan, zit ik me af te vragen: Stel als ik zou weten dat ik de kerst, ramadan of chanoeka 2006 niet zou halen, stel je voor dat mij ook iets onverwachts zou overkomen, wat zou ik dan vooral het meeste missen aan dit aardse bestaan?
(Mijn familie laat ik even achterwege, want ik zal ze wel weer tegen komen in de wachtruimte, wachtend op de dag des oordeels zeg maar. Voor ons moslims is dat een grote zekerheid.)

Maar wat ik echt zou missen, is de zee. Of een prachtige volle maan. Ook zou ik grote oude bomen missen waar ik altijd elke keer weer diep van onder de indruk raak. Om heel eerlijk te zijn,als ik geen moslim zou zijn en geen geloof zou hebben dan zou ik voor elke grote oude boom willen neer knielen. Het is een hele rare behoefte die diep in mij zit, dankbaarheid willen uiten en bij bomen heb ik de neiging om daar voor te willen buigen of zoiets geks. Uiteraard zal ik dit soort gekke diepe behoeftes niet zomaar met iedereen bespreken.

Wat ik ook zou missen zijn mooie witte wolken met een blauwe hemel als achtergrond. Daar kan ik uren naar kijken, het liefst gecombineerd met uitzicht over zee, met een heerlijke cappuccino en een lekker stuk chocolade truffeltaart met een grote klodder slagroom. En wat ik ook enorm zal missen is het hardlopen in zachte motregen op een grindpad tussen prachtige groene bomen met het geluid van de steentjes onder je sportschoenen. Het moet overigens wel de dag na de truffeltaart zijn, vanwege de nawerking van de geluksstofjes van de chocoladetaart die overgenomen worden door de endorfine gelukstofjes van het hardlopen.

En laatst heb ik de allerlekkerste vrucht gegeten, die er bestaat op aarde. En jullie raden nooit welke dat is? De gebroeders Mirza hebben ons tijdens het uitje ergens in mei van dit hemelse vrucht laten kennismaken. Sindsdien ben ik er naar op zoek geweest én ik heb ze onlangs eindelijk gevonden, bij onze Turk:Pakistaanse mango´s! Ik had ze bij me toen ik me in het meest gelovige gezelschap bevond die je je maar kunt voorstellen. Een moslim,een christen, een jood en nog iemand die niet gelovig was maar wel oprecht geloofde in het atheïsme. Ik haalde mijn overheerlijke mango´s tevoorschijn en dacht ik kan ze niet alleen opeten in hun bijzijn zonder ze een stukje aan te bieden.

Ik hoopte dat ze door het observeren van het schillen van de behoorlijk rijpe vrucht en daar ik mijn vingers af en toe aflikte die onder de goddelijke sappen zaten, dat ze zouden denken: "Wat zit zij toch vies te kliederen." Uit beleefdheid bood ik ze een stukje aan, in de verwachting dat ze het zouden afslaan, maar tot mijn verbazing namen ze het aanbod gewoon aan!
Kennelijk waren deze gelovige mensen bekend met deze goddelijke vrucht en namen ze mijn onsmakelijke geklieder voor lief.

Naast de goddelijke Pakistaanse mango zou ik een mooie romantische zonsondergang willen toevoegen aan mijn lijstje. Daar kan ik ook stil van worden. Het is denk ik ook het meest romantische moment van de dag. Ik weet van mezelf dat ik op het gebied van de romantiek een grote kluns ben. Ik geef het eerlijk toe,op het moment dat de meest ideale man onder de meest ideale omstandigheden van wal probeer te steken en mijn hart probeert te bereiken in de hoop dat er iets moois uit voort kan komen, doe ik elke keer weer iets fouts.

De laatste keer dat inderdaad de meest ideale en romantische man mijn hart probeerde te bereiken, was toen ik hem aan de lijn had en hij me vertelde dat de lucht er prachtig uit zag. Hij beschreef een prachtige zonsondergang. Nieuwsgierig liep ik naar het raam en zag inderdaad een prachtige zonsondergang. Getroffen door de schoonheid van het prachtige kleurenspel en zijn romantische beschrijving werd ik overvallen door een overweldigend gevoel van dankbaarheid.

En omdat ik dat enorme dankbaarheidgevoel tegenwoordig goed kan kanaliseren door bijvoorbeeld niet te gaan buigen voor bomen, maar te buigen voor God, zei ik spontaan tegen hem: "Het is nu ook tijd voor het maghreb-gebed (avondgebed)!" Terwijl ik bevangen was door zijn magische beschrijving heb ik hem kennelijk met het toverwoord ‘maghreb-gebed’ uit zijn romantische stemming gehaald, want plotseling veranderde de toon in zijn stem en had hij grote haast om op te hangen. Ik dacht nog trots dat ik hem had herinnerd aan het maghreb-gebeden dat hij vandaar zo’n haast had! Maar helaas was dat de laatste keer dat ik iets van hem hoorde. Een tijd lang dacht ik: "Goh wat duurt zijn maghreb-gebed lang, zeg. Ik heb al een week niks van hem gehoord." Jammer, want ik had hem nog willen vertellen dat het maghreb-gebed op het meest romantische moment van de dag plaats vindt, alsof goddelijkheid en romantiek elkaar dan ontmoeten. Ja, zoiets ‘romantisch’ wilde ik uitkramen.

Dit is mijn waslijst aan wat ik zou missen aan het leven. Maar ik ben nu eigenlijk ook benieuwd naar de lijst van de lezers. Wat zou jij missen?


Fadoua Bouali is verpleegkundige, publicist en columnist. Onlangs verscheen haar nieuwe boek: "Bevrijd door Allah".