Voorpagina Maatschappelijk, Media, Politiek

Een ander verhaal

Op de avond van de aanslag/bloedbad (nee, geen terrorisme) in Noorwegen zag ik op tv een toneelstukje met een terrorismedeskundige en een beveiligingsdeskundige, die gokten over wie de daders zouden kunnen zijn en hoe ze zoiets konden doen. De terrorismedeskundige zat vooral op twee gedachten te hinken: Óf een jihadistische organisatie óf (toen bekend werd dat het een Noor was) een bekeerde moslimextremist. Aanleiding was vanzelfsprekend de aanwezigheid van Noorse militairen in Libie en Afghanistan en één of andere Mullah Krekar, die boos was op Noorwegen. Toen bleek dat één of andere groepering met een ‘Islamitische’ naam de aanslag had opgeëist, was het cirkeltje rond.

Uiteindelijk is het dus een extreem-rechtse psycho. De deskundigen gebruiken de term ‘lone wolf’, een gek die radicaliseert, overgaat tot extreem geweld, maar die individueel handelt zonder dat daar verder een groepering of organisatie achter zit. Ook Volkert van der G., Karts T. en Tristan van der V. worden door deskundigen als lone wolves aangeduid. (Nee, Mohammed B. is natuurlijk een ander verhaal. Voor moslims worden andere maten gebruikt.)

De dader in Noorwegen was tegen de Islam, tegen de multiculturele samenleving en tegen ‘links’. Dat klinkt ons Nederlanders natuurlijk niet heel onbekend in de oren. Was hij ook ergens vóór dan? Ja, hij was vóór Wilders en zijn partij, een voorbeeld van politiek zoals hij die ook in Noorwegen zou willen zien. Maar die link tussen hem en Wilders mag je natuurlijk niet leggen. Deze gozer was gewoon gestoord en Wilders is altijd tegen geweld. Althans, dat lees ik hier en daar.

Vooral de rechtse nieuwssites en weblogs vallen nu door de mand. Kijk ze eens door allerlei bochten wringen om wat krom is recht te praten en ineens moeten we allemaal veel genuanceerder zijn. Was de dader een moslim geweest, dan hadden ze voor de komende maanden voldoende ruimte om weer al hun gal te spuien over alles wat mis is met de Islam en moslims en Marokkanen en multicluti en de immigratie en links. Dan zouden, netals na de moord op van Gogh, weer in het hele land debatten worden gehouden waarin moslims zich mogen verantwoorden en konden we weer dagelijks genieten van de deskundigheid van Hans Jansen, Afshin Elian, Ehsan Jami en consorten op de buis. Maar het was dus geen moslim, maar een rechts-extremist, een islamofoob en een Wilders-fan.

Wilders heeft die man natuurlijk geen opdracht gegeven om deze verschrikkelijke bloedbad aan te richten, maar hij is wel degene die ongegeneerd de haat jegens Islam, de multiculturele samenleving en ‘links’ in niet mis te verstane bewoordingen uitbraakt. Het is een duidelijke boodschap, die veel mensen aanspreekt. De Islam is een gevaar, een tsunami, de oorzaak van al het kwaad en links is dit allemaal aan het faciliteren. Deze grove haat is tegenwoordig politiek geaccepteerd en valt zoals we weten ook nog eens binnen de wettelijke kaders van ons land. Je hebt dan niet meer dan één gek nodig die én deze onzin gelooft én er echt bang van wordt én vindt dat hij het persoonlijk moet tegenhouden én denkt dat geweld daarbij het juiste middel is om uiteindelijk tot een bloedbad te komen.

De vraag is ook niet of Wilders gelinkt mag worden aan dit bloedbad, maar of het niet gewoon een logisch gevolg is van de islamofobe en anti-multiculti sfeer in Europa die steeds meer wordt geaccepteerd.

ReFlex is WBH’er van het eerste uur. Geboren in de jungle van India, opgegroeid in de straten van Rotterdam-West. Het leven is een paradox, dus is hij getrouwd met een Amsterdamse Pakistaanse. Hij is apotheker van beroep, Ajax-supporter van nature. Plezier haalt hij uit zijn islamitische studies, uit zijn sport en vooral uit zijn gezin en twee kinderen! Oh ja...en zijn naam is Jilani Sayed.

Lees andere stukken van