Voorpagina Opmerkelijk, ReFlex' klaagboek, Spiritualiteit

ReFlex’ Klaagboek: Journalistiek met voorbedachte rade

Ik kijk even op de website van het Algemeen Dagblad en zie de kop "Imam: Wie te weinig bidt, is vogelvrij" op de voorpagina staan. Het artikel gaat over een Imam die afgelopen vrijdag een preek hield in de Taibah moskee in Amsterdam en daar dingen gezegd zou hebben als:

– Degene die minder dan 3 keer per dag bidt, is een afvallige (kafir), ‘vogelvrij’ en verdient een ‘zware straf’. De AD is daarbij zo vriendelijk geweest om het meteen voor ons te interpreteren als de doodstraf.

Verder zegt hij:

– “Tijdens de bevalling van een kind moet de vrouw zich ook aan de gebedstijden houden zelfs al heeft het hoofdje van de baby het geboortekanaal al gepasseerd”

Ik ben wel eens in de Taibah moskee geweest (Moge mijn schoen in vrede rusten), het is een mooie pas gerenoveerde en vrij bekende moskee en ik ken ook de huis-Imam van de moskee. Hij kan wel eens hard uit de bocht komen, maar een uitspraak dat iemand die minder dan 3 keer per dag bidt, een afvallige is, lijkt me vrij sterk. Te meer omdat het geen enkele basis heeft binnen de verschillende religieuze bronnen (Quran en hadith). Dus toen ik dat las, had ik al mijn twijfels hierover. Maar gelukkig had de AD de hele preek opgenomen en op de site gezet.

Nou, ik heb het nu 2 keer achter elkaar beluisterd en ik kan geen van beide uitspraken terughoren in zijn preek. De preek gaat over de positie van de Profeet Mohammed (vzmh) in de Islam. Het kan zijn dat de AD een hele verzameling aan preken opneemt om zo naar dubieuze uitspraken te zoeken en dat ze net de ‘verkeerde’ preek op de site hebben geplaatst. Maar hier kan ik dus niks op terugvinden en zolang ik die uitspraken zelf niet hoor, kan ik ze dus ook niet beoordelen.

Niet geheel toevallig laat de AD vervolgens meneer Hikmat Mahawat Khan (ex-voorzitter van Contact Groep Islam) commentaar geven op hun schokkende bevindingen. Die grijpt natuurlijk weer meteen zijn kans om de liberale moslim uit te hangen en meldt: “Dit soort preken zijn levensgevaarlijk. Moslims die door omstandigheden niet altijd kunnen bidden worden hiermee vogelvrij verklaard. Dit staat haaks op de gedachte van integratie”.

Deze actie van de AD vind ik nou echt een geval van journalistiek met voorbedachten rade: Je hebt het script al geschreven en gaat vervolgens zoeken naar acteurs die het kunnen afspelen. Ze hebben vast een hele serie preken in hun kast staan, waaruit ze extreme uitspraken kunnen halen (het handige van quotes is ook dat je ze zo leuk uit hun context kan halen). Vervolgens heb je aan een belletje richting Hikmat Mahawat Khan voldoende om je verhaal compleet te krijgen.

Deze meneer Mahawat Khan en zijn groepering worden immers door vrijwel alle moslimsgemeenschappen niet beschouwd als moslims. Toevallig weet ik dat de Taibah moskee ook nog eens zijn aartsvijand is, dus voor een interessante en subjectieve commentaar op deze hele affaire, is er geen betere kandidaat dan hij. En zo krijg je dus het verhaal wat je als journalist al wilde hebben.

ReFlex is WBH’er van het eerste uur. Geboren in de jungle van India, opgegroeid in de straten van Rotterdam-West. Het leven is een paradox, dus is hij getrouwd met een Amsterdamse Pakistaanse. Hij is apotheker van beroep, Ajax-supporter van nature. Plezier haalt hij uit zijn islamitische studies, uit zijn sport en vooral uit zijn gezin en twee kinderen! Oh ja...en zijn naam is Jilani Sayed.

Lees andere stukken van