Voorpagina Gastarbeiders, Ramadan

Vlinders in mijn buik

Een tijdje geleden alweer werd me gevraagd welke gedachte bij me naar boven kwam bij het lezen van de onderstaande hadith (overlevering):

Abou Hoerairah verhaalt dat de Boodschapper van Allah zei:

‘Allah, de Majesteitelijke en Machtige heer zegt: ´Alle werken van de zoon van Adam (dus de mens) zijn voor hem, behalve het vasten, dit (werk) is voor Mij en Ik zal hem ervoor belonen. Het vasten is een schild.

Wanneer een van jullie een dag aan het vasten is, behoort hij alle losse praat te vermijden en geen rumoer te maken. Mocht iemand hem beschimpen of met hem willen vechten, dan moet hij zeggen: ik ben aan het vasten.´ Bij Hem in wiens hand het leven van Mohammed is, de adem van degene die aan het vasten is, is voor Allah beter dan de geur van muskus. Iemand die vast ervaart twee vreugden: hij is vol vreugde wanneer hij zijn vasten beëindigt, en hij is vol vreugde met zijn vasten wanneer hij zijn Heer ontmoet.’

Mijn eerste gedachten/gevoelens bij het lezen van deze hadith is denken aan het zalige gevoel dat ik elke Ramadan steeds weer voel gedurende het vasten.
Tijdens de maand ramadan heb ik regelmatig het gevoel, alsof ik vlinders in mijn buik voel. Nee, het is niet mijn buik en het hongergevoel wat ik voel, het zijn echt bijna verliefdheidgevoelens die ik voel. Soms kan dat gevoel me zomaar overvallen gedurende de dag of ´s avonds. Dit gevoel geeft me energie en de wilskracht waardoor ik het vasten zeker niet als zwaar ervaar.

Ik heb me nooit afgevraagd waar dit heerlijke gevoel vandaan komt. Nu ik deze hadith overdenk is de verklaring heel duidelijk, die verliefdheidgevoelens in mijn buik komt doordat Allah(swt) heel erg dicht in mijn buurt is. Want zoals de hadith verklaart, het vasten is voor HEM.

s’Avonds tijdens het verbreken van het vasten met de hele familie overvalt een intens gevoel van gelukzaligheid mij. Wanneer ik me weer eens bewust ben van dit gevoel, dan heb ik vaak de wens om dit gevoel voor eeuwig vast te willen houden.

Wanneer de maand ramadan voorbij is, voel ik vaak een soort leegte en heimwee in mijn leven. Ik moet weer wennen aan het leven zonder de heilige Ramadan. Maar dan denk ik volgend jaar is mijn Geliefde weer bij mij terug, insha’Allah. Ik wil iedereen een gezegende Ramadan 2006 wensen met heel veel vlinders in de buik!