Voorpagina Algemeen

London-rellen: Einde in zicht?

Inmiddels moet iedereen wel wat mee hebben gekregen van de onrust die zich vanuit Londen door heel Engeland verspreidt. Op donderdag 4 augustus kwam Mark Duggan in de wijk Tottenham, tijdens een arrestatiepoging van de politie om het leven. Mark was zwart, 29 jaar oud, vader van vier kinderen en hij was betrokken bij zaken die het daglicht niet verdragen. De wijk waar zich dit in afspeelt, Tottenham, is de armste wijk van Londen met zo’n 10.000 werklozen. De wijk heeft in het verleden ook al aanvaringen met de politie gehad. In oktober 1985 vond in Tottenham, de Broadwater Farm opstand plaats naar aanleiding van twee zwarte vrouwen die kort na elkaar kwamen te overlijden ‘door de politie’. History is repeating itself, zou je bijna zeggen?

Op zaterdag 6 augustus gaat het mis. Honderden mensen verzamelen zich bij een politiebureau in Tottenham om ‘gerechtigheid’ te eisen.  Wat in eerste instantie een vreedzaam protest lijkt te zijn, verandert al snel in een gewelddadige confrontatie met de politie. Wat er zich de dagen erop afspeelt in Londen en andere steden, zoals Birmingham en Manchester, zal menig persoon niet hebben zien aankomen. Grote groepen mensen gaan de straat op en geweld wordt niet geschuwd. Er wordt geplunderd alsof er geen morgen is en verscheidene gebouwen en auto’s worden in de fik gestoken.

Hoe heeft het in Godsnaam zo ver kunnen komen? Hoe kan het dat grote groepen mensen in een samenleving zoveel schijt hebben aan de rest?

Dat er mensen zijn die niet wachten op het falende optreden van de politiek/politie laten verscheidene gemeenschappen zien, waaronder de Turkse gemeenschap die de deelwijk beschermt tegen de plunderaars in Londen. En in Ilford, Oost Londen helpen de Sikhs en de Moslims elkaar met het beschermen van hun tempels en moskeeën tijdens de gebeden.

Facebook pagina over Sikhs die Moslims beschermen tijdens hun gebeden in deze barre tijden in London.

Op Internet circuleert een video waarop te zien is dat een Maleisische student overeind wordt geholpen. Het is te zien dat de jongeman kort daarvoor mishandeld moet zijn geweest. Net wanneer er hoop in m’n hart aanwakkert dat het wellicht toch goed komt , zie je hoe hij vervolgens wordt beroofd. Gekker dan dit kan het bijna niet worden, toch?

Nou dus wel, in Birmingham rijdt een man in op een groep mensen, drie mensen komen om het leven. Volgens de lokale radio kwamen de mannen net uit de moskee en waren ze op dat moment bezig om de buurt te beschermen. Om zo maar een paar voorbeelden te noemen van de aanhoudende chaos.

Verscheidene redenen worden genoemd voor de onrust: de bezuinigingen, het feit dat de verschillen tussen de rijken en de armen groter worden. De duizend rijkste Britten zijn nog rijker geworden en werkloosheid viert in de achterstandswijken hoogtij waarbij de inwoners in een sociaal isolement raken. Of zoals Katherine Birbalsingh (the Telegraph) zo interessant verwoordt: “de arme en zwakke jongeren hebben geen moraal kompas van huis uit meegekregen.” So who to blame? De ouders voor het gebrek aan opvoeding of de staat omdat ze heeft gefaald in te zien waar dergelijke groepen mee te maken hebben?

Tsja, wellicht een tikkeltje te hard, maar zoals ze dat op z’n Engels zeggen: ‘You reap what you sow’. Als men dit niet zeer serieus gaat nemen i.p.v. het gebazel dat de ondergrondse criminele circuit verantwoordelijk is, dan ben ik bang dat het einde nog niet in zicht is.

Een meisje dat wordt verward als Maleisisch, Indonesisch, Zuid Afrikaans en Somalisch maar in werkelijkheid volbloed Marokkaanse is. Ondanks dat zij een internationale opleiding volgt is zij in eerste instantie van plan om in Nederland aan de slag te gaan. Hoewel ze inmiddels al een aantal plekken heeft mogen bezoeken heeft ze nog een waslijst van landen die ze graag God Willende wil zien, zoals Japan. De oorzaak van haar intense behoefte om überhaupt de wereld te willen zien. Ok, ok om heel eerlijk te zijn was dat Dragonball Z maar dat even terzijde. Een ding is duidelijk en dat is dat Nederland het land blijft waar haar huis woont.

Lees andere stukken van Malika