Voorpagina Maatschappelijk, Politiek

Iftar in Torentje van Rutte?

Onlangs organiseerde Obama een Iftar in the White House. Honderd speciaal genodigden waren aanwezig uit verschillende gelederen, zoals ambassadeurs uit met name moslimlanden, moslim academici en leiders, families van moslimslachtoffers van 9/11 en moslims die dienen in de Amerikaanse troepen. Helaas hoef ik zo’n bijeenkomst voorlopig niet in het Torentje van Rutte te verwachten.

Obama trad met deze Iftar in de traditie van zijn voorgangers Bush en Clinton. Niet alleen is het een manier voor Obama om even te genieten van de heerlijke keukens die de moslimgemeenschap rijk is, tegelijkertijd verbindt hij alle gemeenschappen in Amerika aan het gevoel Amerikaan te zijn. In dit geval de moslims

Waar Obama de Islam een ‘great religion‘ noemt en aangeeft dat deze, naast andere overtuigingen, altijd deel is geweest van ‘our American family’, ontkent Rutte dit in alle talen in de Nederlandse context. Zo zei hij in een interview met dagblad de Pers in 2008:

“De christelijke waarden wortelen allemaal in die joodse traditie. Die twee geloven onderscheiden zich fundamenteel van bijvoorbeeld het islamitische geloof. (…) Vergeving tref je in de islam niet aan.”

Op de vraag of het niet hard is voor moslims om te horen dat hun geloof niets toevoegt aan Nederland zei hij:

“Ik zie inderdaad in hun waardenstelsel geen toegevoegde waarde.”

Dat was 2008. Inmiddels wordt zijn kabinet gedoogd door een partij die er nog wat schepjes bovenop doet en heeft hij in CDA een partner in crime die ook de harde lijn aanhoudt van Nederland terug aan de Nederlanders.

Misschien moet ik dat ook niet verwachten van een Rutte, of van Nederland. Hier leveren we politici af, geen leiders. Hier definieren we graag onze grenzen, in plaats van een brug te slaan. Maar in een Europa waar xenofobe terroristen opkomen, schuldencrises historische dieptepunten bereiken en in een land als Engeland rellen uitbreken die etnische botsingen lijken te voeden, zijn leiders die enigszins een gevoel van eenheid kunnen creëren geen overbodige luxe.

Voorlopig scoort Obama hier de punten.

Ramadan Speech van Obama (2009)