Hendrik Jan Bakker is gastarbeider voor wijblijvenhier.nl.
Begin december kwam NRC Magazine met een lang artikel onder de titel ‘De Kippenmoord’. Daarin wordt tot in detail beschreven hoe het de leveranciers van onze kipfilet en drumsticks in hun korte leventje vergaat. Dat wens je geen kip toe. Dagelijks worden miljoenen kuikens kriskras door Nederland van de ene donkere stal naar de andere getransporteerd. Na twee maanden zonder daglicht en onder hoogspanning wegen ze twee kilo en zijn ze rijp voor de slacht. Velen overleven de groei-estafette niet. Ze worden onderweg doodgedrukt of exploderen door een hartinfarct. “Het zijn, zegt de kippenboer, natuurlijk geen normale beestjes. Als je ze buiten in een regenbuitje zet, blijft er niet veel van ze over.”
Met het leven van ander vleesvee is het in de bio-industrie niet beter gesteld. Alles is gericht op winstmaximalisatie. De levenskwaliteit van dieren is ondergeschikt aan economische factoren. Ik herinner mij een bericht over uitgeputte koeien die op de veemarkt door middel van stroomstoten overeind gehouden werden. Biggetjes van het mannelijk geslacht worden onverdoofd gecastreerd omdat het vlees anders niet prettig zou ruiken; alternatieven zijn duurder of leveren minder kilo’s op. Dierenbeschermingsorganisaties hebben meer dan tien jaar moeten lobbyen voordat de minister van Landbouw twee weken geleden een verbod op het amputeren van schapestaarten aankondigde – dat overigens pas over een jaar ingaat. Uit wetenschappelijk onderzoek bleek namelijk dat het wegsnijden van staarten niet leidt tot minder infecties. Kippen zonder snavels, koeien zonder horens.. Dieren worden gemodelleerd tot optimaal presterende vleesproducenten en met veel antibiotica op de been gehouden.
Onderzoekers constateren “dat Nederlanders in meerderheid vinden dat het ‘matig’ of ‘slecht’ gesteld is met het dierenwelzijn in hun land. Maar dat vinden ze alleen wanneer Marktresponse ze erom vraagt. Dan vinden ze ook dat kippen meer ruimte moeten hebben (72%). Maar zodra de consument in de winkel voor het schap staat, is hij zijn bezwaren vergeten en stapt hij de winkeldeur uit met het goedkoopste bakje filet dat hij kan vinden”, aldus Gerard van Westerloo in NRC Magazine.
Moslims denken dat ze met een halal schapelapje beter uit zijn. Maar halal certificeerders maken zich doorgaans niet druk om de herkomst van het vlees waar ze een halalstempel op zetten – als ze überhaupt al een voet in de slachterij zetten om te controleren of protocollen worden nageleefd. Voor hen geldt doorgaans: halssnede is halssnede en verder niet zeuren. Bovendien bleek uit de AH-affaire van afgelopen herfst dat sommige certificeerders het onder druk van de markt niet zo nauw nemen met de door koran en soenna voorgeschreven richtlijnen.
Laat één ding duidelijk zijn: hoewel de koran ons oproept zorgzaam om te gaan met de aan ons beheer toevertrouwde natuur en de profeet (saws) zijn metgezellen er herhaaldelijk op wees dat dieren goed verzorgd moeten worden, zijn de schapelapjes van de islamitische slager net zo getraumatiseerd als hun niet-halalle broertjes en zusjes. Waarschijnlijk staan de Nederlandse import-imaams die zouden moeten toezien op de naleving van de halalcriteria er niet eens bij stil hoe het er in de bio-industrie aan toegaat. In de landen van herkomst is meestal nog sprake van kleine boeren die zelf slachten en staat de bio-industrie nog in de kinderschoenen. Je kunt het ze dus nauwelijks kwalijk nemen dat ze niet voor de excessen van het westers kapitalisme waarschuwen.
Toch is het vreemd dat we ons wél zorgen maken over de manier waarop ons geld wordt belegd, maar ons niets gelegen laten liggen aan het leed dat dieren wordt aangedaan om te zorgen dat er iedere dag voor weinig geld een lapje vlees op ons bord ligt. Kennelijk is óók voor moslims de inhoud van de portemonnee belangrijker dan de zorg voor de schepping. Want een stukje vlees zónder vieze bijsmaak is natuurlijk wel iets duurder..
Hendrik Jan Bakker is sinds 1997 moslim. Hij is geboren in Nederland en heeft een Indische moeder, Duitse grootmoeder en waarschijnlijk verre joodse voorouders. Hij heeft HBO museumwerk gestudeerd en een secretaresse-opleiding, momenteel is hij werkzaam als juridisch secretaresse. Hiernaast schrijft hij stukken en is beheerder van de websites abubakker.nl en mysubmission.nl.
29 Reacties op "Een lekker stukje vlees"
Een goed stuk Hendrik-Jan! Je raakt idd aan een belangrijke problematiek.
Persoonlijk vraag ik me al jaren af hoe “halal” halal vlees eigenlijk is.
Want de dieren worden in het gunstigste geval misschien op een niet-wrede manier geslacht, maar ze komen wel rechtstreeks uit de bio-industrie. (Dat proef je trouwens ook)
Dé oplossing zou halal biologisch vlees zijn. Of gewoon weinig vlees eten en kiezen voor biologisch vlees.
Interessant dat je de Moslims bij een moreel vraagstuk betrekt. De Moslims zijn helaas de beste huichelaars van Nederland. Het merendeel kan het weinig tot niets schelen of het vlees dat ze vreten Halal of ethisch verantwoord is. Het enige waar de gemiddelde Moslim zich zorgen om maakt is het zoveel vreten zonder al teveel zorgen. Bij de McDonald’s gaat er van alles doorheen. Van een McChicken, Big Mac, Quarter Pounder tot Hamburgers. You name it! McDonald’s zou het wel goed doen als ze de slogan aanpassen van ”˜I’m lovin’ it’ naar ”˜Moslims lovin’ it!’.
Onlangs tijdens een bestelling bij de Mc wisselde ik met een Irakese vriend mijn gedachte hierover. Hij had namelijk een zeer dubieuze bestelling to say the least. Hij vertelde me om niet bezorgd te zijn. Hij had nl. een zogenaamde conversiemethode bedacht om van iets dat Haraam is Halaal te transformeren. Heel simpel, gewoon het uiten van ta’awwuz i.c.m. bismillah en klaar is kees!
PS. Dit zijn dezelfde Moslims die tevens ook de Amerikanen verafschuwen. Hypocriet of niet?
correctie #2: …bij een *dergelijk* moreel vraagstuk betrekt.
…Haraam is *in* Halaal te transformeren.
Bedankt. Een van de importimams vertelde me laatst nog overtuigd van zijn eigen interpretatie van de Quraan, dat je ook de vleeswaren van Ahl al Kitaab mag eten, dus gewoon vlees uit de doorsnee slagerijen mag eten……………….
#4 ik: De imam bedoelde zeker een Joodse slager. Als je dacht dat de Moslims strenge regels hebben m.b.t. consumptie van vlees think again. De Joden zijn nog veel strikter en slachten op bijna dezelfde wijze als de Moslims. De Moslims mogen idd in geval van geen nabij gelegen Islamitische slagerij bij een Joodse slager hun vleeswaren inkopen. Andersom niet.
Nee, hij bedoelde niet de joden, maar de nederlandse slagerijen, zijn redenatie was, dat zij christenen zijn..zij behoren dus tot ahl al kitaab.
Salaam!
Dat moslims de grootse huichelaars zouden zijn, gaat niet altijd op: onlangs in mijn moskee weigerde een aantal jongeren de kip te eten omdat halal kip in nl ook aan de lopende band wordt geslacht; de ouderen hadden idd iets van “doe normaal” maar onder veel jongeren is het bewustzijn wel degelijk groter dan de McMoslim. Daarnaast raakte ik laatst verzeild in een discussie over,bij gebrek aan een beter woord/label, Groene Moslims. Ik dacht dat ik de enige vegetarische moslim was, maar er zijn er meer. En als ze niet vegetarisch zijn, dan zijn ze wel flink bewust van de herkomst van hun vlees: kennen hun slagers én slachterijen, weten van leefomstandigheden van de dieren.
Dus die huichelarij… die zal ook wel netjes over de moslims in nl verdeeld zijn, zoals die huichelarij over de rest van de mensheid verdeeld is… Zoals hendrikjan bewust is, zo zijn er meer, mooi stuk Abubakker!
#6 of het nou christelijke, boedhistische, of weet k het veel wat voor slagerij het is als het maar halal geslacht is. maar aangezien een standaard nederlandse slagerij niet halal slacht lijkt het me sterk wat die imam aan het beweren is.
@ Nourredine: Goede post!
Max, ik protesteer wanneer jij moslims “de beste huichelaars van Nederland” noemt. Ik citeer niet voor niets uit dat artikel waarin gesteld wordt dat driekwart van de Nederlanders wel vindt dat kippen meer ruimte moeten krijgen, maar niet bereid is daar ook voor te betalen. Dat zijn echt niet allemaal moslims. Ook zijn moslims niet per definitie de vraatzuchtigste Nederlanders.
Die transformatietruc is niet nieuws. Hij is gebaseerd op een hadith, waarin gesteld wordt dat, wanneer je bij christenen aan tafel zit en twijfelt, of er geen halal geslacht vlees te krijgen is, door het zeggen van “bismillah” gevrijwaard bent. Er zijn zelfs islamitische vleesimporteurs die zo te werk gaan: over een container drumsticks uit Brazilië spreken zij de basmallah (= de formule “bismillah”) en ziet, de partij is halal.
De opvatting van de importimaam van Ik is ook niet uniek, ik heb het vaker gehoord.
Rabiah en Noureddine, kunnen we niet een club van groene moslims oprichten? Ik ben al enige tijd bezig met een werkgroep islam en duurzaamheid en zou daar graag wat meer moslims bij betrekken, met name voor de uitwerking van een reeks workshops over duurzaam ondernemen, ethisch beleggen, biologische landbouw en milieubescherming. Van de oudere generatie en de gevestigde moslimorganisaties verwacht ik weinig, maar jonge hoogopgeleide moslims zouden het verschil kunnen maken.
Stuur me een mailtje wanneer je belangstelling hebt.
Dit is volgens mij één van de eerste keren dat een stukjesschrijver op deze site negatieve kritiek uit naar moslims. Hulde!
In Nederland groeit het bewustzijn dat er dagelijks genocide plaatsvindt onder onze dierenvrienden. Ik wens Marianne Thieme veel succes met de bestrijding van dit dierenleed en hoop tevens van harte dat het komende kabinet snelt valt, zodat de Partij voor de Dieren nog groter kan worden!
Nu vraag ik me af of er dan ook zulke rare ziektes onstaan zoals Vogelgriep. Juist gisteren zijn er besmette kippen ontdekt in het Oosten van Engeland en Indonesie.
Zou dat door die slechte omstandigheden komen??
#6 ik: Die import imam weet niet waar die het over heeft. Hij kan het beste opnieuw beginnen met zijn imam opleiding.
#7 noureddine: Ik heb ondertussen mijn bewoording aangepast. Ik bedoelde in eerste instantie ook sommige Moslims maar het kwam er wat ongelukkig uit. Ik vind nog steeds dat sommige Moslims hypocriet zijn. Er zijn veel Moslims die door onwetendheid of nog erger welbewust Haraam eten consumeren. Ga jij maar eens een dagje bij de Mac in je stad een momentje observeren. Je zult zien dat de Moslims ervan alles en nog wat doorheen slurpen. De Marokkanen zijn helaas hierbij de grootste zondaars. Veel Marokkanen geloven in de transformatietruc waarvan de heer Hendrik ook erg gecharmeerd en heilig overtuigd is. Er zullen ongetwijfeld vegetarische Moslims bestaan. Dat betwist ik ook helemaal niet dus ik snap je ongegronde kritiek niet. Ik heb onlangs met een keuringsinspecteur van een welbekende Islamitische slagerij in Nederland gesproken. Hij was erg depressief over de gang van zaken wat betreft de keuring en het keurmerk van Halal vlees in Nederland. Hij beweerde dat in sommige gevallen zelfs de slagerijen geen inzage hebben op de herkomst van het vlees dat ze binnen krijgen. Bovendien vond hij dat ook de slachtwijze erg dubieus was. Ik betwijfel het ten zeerste dat een gemiddelde Moslim in Nederland enig besef heeft over de morele kwesties met betrekking tot het vlees dat hij/zij inkoopt. Ik ben het daarom niet eens met je veronderstelling dat de gemiddelde Moslim bewust is van de herkomst van hun vleeswaren.
Hendrik Jan is een persoon die beweert dat men Haraam vlees in Halaal kan omtoveren. Lekker bewust is zo iemand..
#10 Hendrik Jan: Protest afgewezen. Wel zal ik mijn bewoording als volgt aanpassen, “sommige Moslims zijn de beste huichelaars van Nederland”. Ga nou geen woorden in mijn mond leggen. Je weet heus wel waarom ik sommige Moslims een huichelaar heb benoemd. Dat was zeker niet om de reden die jij aangeeft. Ik zou zeggen lees mijn reactie nog een keer voordat je me zo veroordeeld. Bovendien is dat mijn persoonlijke mening en of je daar voor of tegen bent moet jezelf weten.
Wat een flauwekul! Vriend je bent de kluts kwijt. Dus jij veronderstelt dat wanneer een Moslim bij een Christen aan tafel schuift en geen Halaal vlees geserveerd krijgt, gewoon door het opzeggen van bismillah het vlees kan benuttigen? Beweer jij dat door het opzeggen van bismillah het vlees Halaal wordt? Wil jij hiermee soms ook het Haraam consumptie van Moslims bij de McDonald’s rechtvaardigen? Dit is de grootste onzin die ik tot nu toe heb gehoord. Ik zou die hadith en de bijbehorende bronnen van je wel eens geciteerd willen zien. De vleesimporteurs die zo te werk gaan zijn gekke malloten. Ze hebben geen benul van Islam. Jij hebt die hadith volkomen verkeerd geïnterpreteerd. Ik durf 100% te beweren dat die hadith in een heel ander context werd bedoeld. Graag de hadith en de bron!
#7 noureddine: Als het goed is zal de aangepaste bewoording van het stukje tekst worden geplaatst zodra deze is goedgekeurd door onze weledele Hendrik Jan Bakker. Dat wordt zalig wachten.
#11 sjaak: Wat versta jij onder dierenleed? Toevallig het “inhumaan” doorhakken van de strot van een beest terwijl het uitten van Allah-u-Akbar? Ben wel benieuwd. Wat vind je van het doodknuppelen van overbodige zeehonden in Canada? Is dat niet inhumaan en dient daar geen meer aandacht aan te worden besteed?
#11 sjaak: Genocide? Hou toch op met die kinklare onzin. Als het ritueel met een vlijmscherp mes binnen een aantal seconde wordt geklaard, dan is dat veel humaner waarbij zo’n dier onder narcose wordt gebracht en vervolgens op z’n kop wordt gedreund. De hele gedachte van zo’n islamitische rituele slachting is om het leed zoveel mogelijk te verzachten, d.m.v. het gebruik van een scherpe mes waarbij de halsslagader z.s.m. wordt doorgesneden. Hiernaast is het de bedoeling om de bloed te laten stromen zodat alle verwante ziektes hiermee teniet worden gedaan. Het mes mag nooit bot zijn!
#10 “wanneer je bij christenen aan tafel zit en twijfelt, of er geen halal geslacht vlees te krijgen is, door het zeggen van “bismillah” gevrijwaard bent”
hahahaha het wordt steeds gekker met die internetislamieten:)
@ max
Ik heb niets over de islam in combinatie met dierenleed getypt. Ik heb het over het dierenleed in het algemeen. Er worden dagelijks miljoenen dieren geslacht om aan onze consumptie te kunnen voldoen. Daarbij wordt totaal geen rekening gehouden meer met het dier zelf. Het gaat in de vleesindustrie puur om de winst en de consumenten sluiten hun ogen voor het dagelijkse leed wat er plaatsvindt.
#10 Die “transformatietruc” door het zeggen van bismillah en alles is goed wordt gedaan om het geweten te sussen maar of je dan ook halal voedsel nuttigt is iets heel anders. en dat het is gebaseerd op een hadit wat een flauwekul.
Ho ho Max, nou leg jij mij woorden in de mond. Ik beweer niet dat moslims maar bij de Mac moeten gaan eten en bismillah zeggen. Ook ik vind dat hypocriet. Ik beweer ook niet dat er geen hypocriete moslims zijn. Die zijn er evengoed als hypocriete anderen. Maar ik begrijp uit je reacties hierboven dat het er wat ongelukkig uitkwam.
Die hadieth kan ik niet reproduceren. Hij is bij ons in de moskee besproken. Niet om deze praktijken goed te keuren, want er zijn nog wat andere voorwaarden aan verbonden. Het ging namelijk om christenen in de tijd van onze profeet, die toen ook nog ritueel slachtten, net als joden.
Inderdaad wordt er nu misbruik van gemaakt en dat moeten we bestrijden door betere voorlichting, beter toezicht op halalkeurmerken. Maar zolang de consument niet kritisch is, is er nog veel werk te doen.
#22 Hendrik Jan: Afijn, ik heb je verkeerd begrepen. Mijn verontschuldigingen daarvoor.
Ik ben tot op heden nooit zo’n overlevering tegengekomen. Ook heb ik her en der gezocht maar zonder enig succes. Ik zal het wel erg op prijs stellen als je deze hadith op de ene of andere manier bij die moskee los kan krijgen. Ben wel erg benieuwd.
Verder ben ik het wel met je eens. De Moslim consument mag ook wel meer eisen en kritischer zijn. Ook de Moslims betalen voor hun belasting en zijn de inwoners van dit land. De Moslims hebben het uiterste recht op betrouwbare Halaal voeding i.p.v. een stukje twijfel op het bord.
Wacht even Max, de controle op halalvlees wordt niet van onze belasting betaald. Dat moeten we zelf regelen, dus zelf een goede controle-instantie opzetten, bijv. via een consumentenorganisatie van moslims, of een stichting halalkeur, en dan van verkopers eisen dat zij hun producten door die stichting laten keuren, of door een bij die stichting ingeschreven keuringsorganisatie.
Er bestaan in Nederland meer keurmerken en die zijn allemaal door consumenten- of producentenorganisaties, of een samenwerkingsverband, opgezet. De overheid verleent alleen assistentie als er een serieus voorstel ligt.
#24 Hendrik Jan: Uiteraard. Als de Moslims zelf een keuringsinstantie voor Halaal producten kunnen of moeten opzetten waarom niet. Dat is zelfs veel raadzamer. Waarom ontstaat er geen consensus tussen de grote Islamitische organen in Nederland hierover? Ik neem aan dat zij de leiding hierover dienen te nemen. Waar zitten ze nog op te wachten terwijl er zo’n enorme behoefte voor ontstaat.
Graag zou ik willen inbrengen dat de Bio industrie werkelijk uit zijn voegen is gegroeid. Wij zijn elke dag vlees eten normaal gaan vinden terwijl dat helemaal niet nodig lijkt.
Neem wat je nodig hebt en heb respect voor de natuur waren de Islamitische waarden die mij van kinds af aan werden bijgebracht.
We nemen naar mijn gevoel veel meer dan nodig en respect….ik word een beetje verdrietig als ik denk aan de leefomstandigheden van dieren in de bio industrie.
Gewoon ook minder vlees eten lijkt me geen onzinnig streven.
Peace & Love,
Aleem Ahmed
Tja, ben het ook wel met je eens. Helaas is het eten van vlees een dagelijkse gewoonte in een Moslim huishouden. Men beseft helaas niet de mate waarin vlees wordt gegeten. De jonge generatie denkt daar wat anders over. Ik ben zelf ook geen enorme vleeseter. Doordat de massa toeneemt en er meer vraag (demand) is naar vlees, heeft de bio-industrie geen middelen om deze vraag bij te benen (supply). Hierdoor ontstaat er denk ik een “dieronvriendelijke” situatie waarbij de dieren moeten lijden en geen normaal bestaan meer kunnen leiden. De bio-industrie is booming commercie zonder enige vorm van medeleven voor de dieren zoals de heer Hendrik dat ook in z’n stukje heeft uitgelegd. Zoals bij de kwestie van milieuvervuiling mogen we hier ook wel eens aandacht aan schenken.
Uitstekende post!
Er valt nog veel te halen op het gebied van halalvlees in Nederland, we kunnen vandaag de dag nog steeds niet altijd spreken van ‘100% halal’ voedsel ook al willen bepaalde shoarma tenten dat doen geloven. Er zijn veel partijen in de weer hier een verand