Voorpagina Ervaringen

The eve before Ramadan!

Daar waar voor sommigen al jaren van te voren vast staat op welke dag de Ramadan valt, is het voor ons elk jaar altijd even in spanning zitten. Het is morgen Ramadan, het is overmorgen Ramadan, het is morgen Ramadan, het is overmorgen Ramadan, het is morgen…. De traditie is dus dat Papa Lief naar de moskee gaat om het maghreb gebed te verrichten en aldaar (na het gebed) te horen krijgt wat de stand van de maan is, terwijl de rest van de familie vol verwachting wacht op zijn terugkomst en ons vertelt of op de nacht van de twijfel de nieuwe maan (hilal) wel of niet is gespot.

Het wellus/nietus ondertussen thuis maakt het allemaal leuk en charmant. "Wat denk jij, Mama?" En dan komt er altijd een wijs en correct antwoord. "Wat denk jij, Grote Broer" wachtend op zijn voorspelbaar foute antwoord: "Als morgen Ramadan, tjah, dan Jammer-dan!". Met vriendinnen heb je plannen onder voorbehoud gemaakt "eY, als het zaterdag geen Ramadan is dan gaan we effe de stad in en een terrasje pakken, het schijnt super mooi weer te worden. Mocht het wel Ramadan zijn dan catch ik je wel op een iftaar."

En dan wanneer het hoge woord er eenmaal uit is en het blijkt zo te zijn dat het inderdaad Ramadan is… dan… dan… is het haast een wedstrijd spelen aan hoe snel je het aan zo veel mogelijk moslims kunt melden. Telefoon, mail, sms, persoonlijk, fax, telegram of in een fles. Het maakt niet veel uit, als je maar als eerste bent met het nieuws!

Immers voor iedereen die jij weet te berichten met het Grote Nieuws, ontvang je er met God’s Wil zegeningen voor. En als het tijdens de Ramadan ergens om draait dan is het wel graaien naar die hasanaats (zegeningen). En je bent niet de enige die staat te popelen om het nieuws te delen. Werkelijk, iedereen is een Al Jazeera wannabe als het gaat om het verspreiden van het nieuws van de nieuwe maan en dus Ramadan! Je ontvangt uit elke hoek een smsbom aan lieve en mooie wensen (iedereen heeft ineens ook beltegoed) en de ringtones van de verschillende gezinsleden gaan één voor één over.

Wanneer dit onderdeel van de avond achter de rug is, spring je snel onder de douche en je nest in! Vroeg slapen, wekkers zetten (jawel, meervoud) want verslapen voor het ontbijt wil je zeer zekers niet! En natuurlijk sta je in eerste instantie op voor het ochtendgebed (Fadjr) en niet om je buikje vol te vreten en reserves op te bouwen. Kortom…in huize Eighty zijn wij dus nog van de old school tradities en niet van de leuke moderne supersonische berekeningen en jaarkalenders. Maar dit jaar had ik ze thuis goed te pakken!

Dit jaar liet ik mij een verhaal aanpraten, de Ramadan zou onmogelijk op zaterdag vallen. Mijn betrouwbare bron * kuch * verzekerde mij dat de Ramadan 100% zeker op zondag viel. Of je nou van de old school of new school was. Het viel niet te betwisten dat de maan op vrijdag NO WAY te zien zou zijn.

Er volgde een indrukwekkend verhaal over astrologische (of heet het astronomische, astrocheometrische, astrochemische, asto… anyways..very impressive) verklaringen waarom het onmogelijk zou zijn. Termen waar ik nooit eerder van gehoord had en verschijnselen waar ik het bestaan niet van af wist waren het bewijsvoer van mijn toenmalige betrouwbare bron. Vrolijk en trots op mijn scoop, vertelde ik mijn bevindingen aan mijn familie thuis, en ook zij namen het broodje aap verhaal van harte aan. Weg leuke welles/nietes getwist, weg afspraken op voorbehoud, weg spanning, weg charme! We konden alles goed inplannen dit jaar. Op werk kon ik wel even lekker overwerken vandaag, immers… tis morgen toch zeker geen Ramadan!

Onderweg naar huis rond 20:00 uur kwam ik een buurmeisje tegen van een jaar of 16 die me nog niet begroet had en me al het nieuws had verteld: "Tis morgen Ramadan, hé". Ik was stom verbaasd, ik geloofde haar gelijk, maar ook weer niet. Het is hetzelfde buurmeisje dat me bij mij thuiskomst een aantal jaren terug vertelde dat Pim was overleden. Ik kreeg gelijk een flashback dat ik haar toen ook ergens wel geloofde, maar niet wilde geloven. Twijfelen aan haar deed ik niet echt, maar het was toch even bizar.

Thuis aangekomen zag ik de koppen thuis, ze voelde zich in de maling genomen en er moest gauw doorgewerkt worden aan de baklava en al het andere lekkernij. Een beetje pissig reageerde ze op mijn felicitaties. Dus werd het tijd om eens wijs en correct te gaan doen, gezien Moeder zich zo druk aan het opwinden was. "Vergelijk het met die ene goede vriend die vorig jaar was vertrokken en nu terugkomt, maar dan een dagje eerder dan waarop wij hadden gerekend." zei ik met mijn liefste glimlach een beetje nerveus. "Wat je hem voorschotelt maakt niet veel uit" ging ik wijs door, "als je hem maar welkom doet voelen!". Zo maar uit het nix, en onder grote druk schudde ik deze wijsheid uit mijn mouw. Alsof ik al jaren loop te preken in de moskee, geef nou eens zelf toe, ik kan zo gaan solliciteren als imama! En voor ze een weerwoord konden geven, loeiden de ringtones al één voor één. Het was weer helemaal als vanouds de vooravond van Ramadan.

Ramadan Kareem, een gezegende Ramadan, Ramadan Mubarek, have a blessed Ramadan en in alle andere talen! Voor Wij Blijven Hier ben ik van plan dagelijks iets van mezelf te laten horen, speciaal voor hen die in mijn vorige post vonden dat ik iets meer van mezelf moest laten lezen. Zo zie je maar weer: Be carefull what you wish for! Je weet maar nooit wanneer de hemelpoorten geopend zijn en je wens vervuld wordt. Mwuahahaha!

Salaam en dikke groeten,

Eighty

Eighty is een typische doorsnee Islamitische, Amsterdamse, Marokkaanse, creatieve, niet-rokende, cameraschuwe, technisch opgeleide, dromerige doch nuchtere, niet tegen kietelen kunnende, sociale, olifantengeheugen hebbende, altijd swingende, vaak te late, in opvallende kleuren verschijnende, incapabel autorijdende, openminded, slap lullende, vreemde hoofddoekcreaties dragende, spontane, familie en vrienden liefhebbende, impulsieve, mailende, smsende, bellende, triple choclate believende, altijd tevreden, hulpvaardige, koffieverslaafde, cadeautjes gevende, 1m73 lange, te veel geld uitgevende, geen vlees maar wel vis etende, zonnebloemige, betrouwbare, hiphop freaky, maffe, plaaggeestige, ex-chipsverslaafde, met humor relativerende, Vondelpark wandelende, zelden chagrijnige, filmgestoorde, eigenwijze, kunstzinnige, alleen zilveren juwelen dragende meid, die graag haar gedachtes met je deelt en altijd wel in is voor een goed gesprek.

Lees andere stukken van