Voorpagina Islam, Ramadan

Vechten om de Maan – 2

Zonder op enigerlei wijze te pretenderen om de waarheid in pacht te hebben, wil ik toch weer iets schrijven over de maan-kwestie. Wellicht dat meer jongeren zich gaan verdiepen in deze materie en een eigen visie erop gaan ontwikkelen.

1- Het volgen van lokale autoriteiten (moskeeën ed.) bij het beginnen en eindigen van de Ramadan is een goed gebruik en volledig in overeenstemming met de islamitsiche wetgeving hieromtrent. Dus voor diegenen die zaterdag vasten en het gevoel hebben een dag eerder begonnen te zijn, of degenen die zondag beginnen en het gevoel hebben een dag gemist te hebben: no spang! Zolang je de lokale autoriteit hierin volgt, verleg je de verantwoordelijkheid richting die autoriteit. Dit is hetzelfde als het gebed: Imam is verantwoordelijk zodra je in jamaat gaat bidden!

2- Nieuwe maan is geboren op vrijdag 22 september om 13:45 uur. Dat betekent dat diezelfde avond de maan onmogelijk gezien kan worden in de wereld behalve ten zuidwesten van Hawaii met een telescoop (niet met het blote oog). Voor visuele zichtbaarheid heb je minimaal een ouderdom van 13,5 uur nodig en een hoek van 11 graden.

3- Daarmee rijst er gefundeerde twijfel over de beslissing van o.a. Saudi Arabie om de Ramadan op de 23ste te laten ingaan. De maan is namelijk onmogelijk te zien geweest op de voorgaande avond. Desondanks zijn er 4 getuigen die de maan in Saudie Arabie hebben gezien en zijn er zelfs beelden uitgezonden van de nieuwe maan op verschillende Arabische zenders.

4- Wat dat betreft heeft de Europese Fatwa-raad het beter begrepen, samen met de rest van de Arabische wereld die Saudie Arabie niet heeft gevolgd.

5- Hoewel ik persoonlijk de visie (audio, urdu) aanhang zoals o.a. door Shaykh-ul-islam dr. Tahir-ul-Qadri is uitgelegd dat "wetenschappelijke feiten een vorm zijn van ruya (zien)", wil ik toch nog wijzen op de uitmuntende artikelen van Shaykh Hamza Yusuf en Shaykh Muhammad Afifi al-Akiti. Beide beargumenteren dat alleen ‘zien met het blote oog’ als bewijs kan dienen. Het zijn academisch goed onderbouwde artikelen die wellicht mensen kunnen inspireren om in ieder geval op een dieper niveau met de islamitsche wetgeving bezig te zijn.

Namens mij, wijblijvenhier.nl en de ‘al-Hidayah NL’ een van harte Ramadan Mubarak!

Hoofddocent Islamitische theologie aan het Minhaj Instituut en tevens docent bedrijfseconomie aan een hogeschool.

Lees andere stukken van