Voorpagina Algemeen

Islamitische ziekenhuis

Islamitische slagers, banken (in de maak), scholen, thuiszorg, besnijdenis klinieken en weet ik niet wat allemaal. Soms denk je bij al die Islamitische varianten, is het echt nodig? Nou blijkbaar wel. Er is blijkbaar een gat in de markt, iemand die er oog voor heeft springt er meteen in. En dat hoeft niet altijd een moslim te zijn.

Zo hebben we ondernemer Paul Sturkenboom. Aan zijn naam te zien een niet-moslim. Hij presenteert vandaag zijn plannen op het Zakenfestival in Rotterdam. Hij wil de eerste Islamitische ziekenhuis buiten de Arabische wereld openen in ons kikkerlandje. Bij zo’n ziekenhuis moet je denken aan halal voedsel, een patiënt die door iemand van hetzelfde geslacht wordt behandeld met medicijnen die zo halal mogelijk zijn.

Een kennis van mij ligt op het moment in het ziekenhuis. Er komt elke dag eten vanuit zijn huis omdat het eten van het ziekenhuis niet halal is. Dit soort problemen hebben moslims nu eenmaal. En dat is niet gek. De één lust geen spruitjes, en de ander eet geen haram* voedsel. Zo kan ik nog een lijst opnoemen met beperkingen die moslims hebben. Hiermee leven de moslims al sinds er ziekenhuizen in Nederland bestaan, maar niet meer voor lang als het aan Paul ligt.

Dat moslims zich nu laten opereren door iemand van het ander geslacht is omdat het noodzakelijk is, daar is dan ook niets mis mee. Zodra de mogelijkheid wel bestaat geldt de universele regel ‘Noodzaak breekt wet’ niet meer. Dit is ook door te trekken bij Islamitisch bankieren: Zo lang er niet een bank is die dat faciliteert kun je je richten tot bestaande alternatieven. Zodra renteloos bankieren wel mogelijk is dien je daar gebruik van te maken.

Het ziekenhuis staat op dit moment alleen nog in het hoofd van Sturkenboom. Hij zoekt nog draagvlak voordat hij verder kan. Ik denk dat die er zeker is. Als het kwalitatief net zo goed, of beter is, dan is succes gegarandeerd. 

Of dit alleen blijft bij dromen ligt in de handen van verzekeringsmaatschappijen. Inmiddels heeft vriend Geert Wilders al aan de bel getrokken, dat wordt weer lekker debatteren. Als de verzekeringsmaatschappijen mee zijn dan kan Geert niets meer doen dan weer te gaan zitten in zijn stoel.

Gezegd moet worden dat het niet alleen voor moslims is, de operatiebedden zijn ook bedoeld voor niet-moslims. Mensen die beweren dat dergelijke veranderingen tot segregatie leiden, hebben het dus mis. Het is simpelweg een ziekenhuis dat voldoet aan behoeftes van een groep mensen. Met winstoogmerk waarschijnlijk, niets nieuws in de zorgsector.

* verboden in de Islam

De oprichter. Geboren, getogen en woonachtig in die mooie stad achter de duinen. Altijd klaar voor een revolutie of gewoon een kopje thee. Typisch Faisal...

Lees andere stukken van Faisal