Voorpagina Ramadan

Ramadan, day nine!

Tijdens het shoppen samen met NaNa (ja, alwéér!) kreeg ik een telefoontje van een goede vriend van me. Niet zo maar een vriend, een partner in crime, je weet wel, hand-in-hand kameraden, door dik en dun, my collaborator, mijn rechterhand, de andere helft van het team, want samen vormen wij het Tag-team. Ik had hem weken niet gesproken en maanden niet gezien en was blij verrast met zijn belletje.
 
Z: “Hoi, hoi, waar ben je?”
80: “Shoppen met NaNa in de Kalverstaat.”
Z:“Oh leuk, mag ik ook komen?”
80:“Jaaaaa, leuk”
Z:“Okeej, ik ga effe parkeren xie jullie bij de Kalvertoren.”

Samen met Z. haalden we NaNa over niet haar trein naar huis te pakken maar het vasten met ons in Amsterdam te verbreken. Gechoqueerd keek NaNa mij aan. “Was jij niet van de ik-wil-elke-avond-met-mijn-familie-thuis-zijn-tijdens-de-Ramadan?” Ach, voor één keertje maakt het toch niet uit? En we hadden onze goede vriend Z. al tijden niet gezien.

Z. is sinds ongeveer drie jaar atheïst, voorheen was hij een overtuigde christen. Daar waar we vroeger discussies hadden over de verschillen in onze godsdiensten, hadden we voortaan discussies over het geloof op zich. Zo ook vanavond tijdens het eten. Persoonlijk ben ik ervan overtuigd dat dit een fase is in zijn leven en zich ooit tot islam zal bekeren. Mag ik misschien niet verwachten, maar hij weet ervan en vindt het ook lief dat ik hiervoor bid. Daarbij vindt hij me dan ook een atheïst in spe, ik heb volgens hem potentie. What ever that means!

Natuurlijk respecteer ik en accepteer ik zijn ongeloof. Ieder zijn eigen visie op het leven. Maar vanuit mijn eigen standpunt kan het soms toch behoorlijk zwaar zijn wanneer de mensen waar je om geeft in dit leven niet kunt ‘redden’. Voor de vriendschap zelf maakt het niets uit, het is een zendingsdrang die ik niet kan verklaren.

De discussie aan tafel was soms hard, met de vele “stagfurrallah”-momenten maar altijd amusant en interessant. Wat is het goede en het kwaad? Bestaat de ziel? Vraagstukken over onrecht, de hemel en de hel, de evolutietheorie en de missing links, etc. Daarna hielden we er maar mee op. De laatste roddels van alle dag kunnen dan net zo interessant en amusant zijn.

Salaam en dikke groeten,

Eighty!

Eighty is een typische doorsnee Islamitische, Amsterdamse, Marokkaanse, creatieve, niet-rokende, cameraschuwe, technisch opgeleide, dromerige doch nuchtere, niet tegen kietelen kunnende, sociale, olifantengeheugen hebbende, altijd swingende, vaak te late, in opvallende kleuren verschijnende, incapabel autorijdende, openminded, slap lullende, vreemde hoofddoekcreaties dragende, spontane, familie en vrienden liefhebbende, impulsieve, mailende, smsende, bellende, triple choclate believende, altijd tevreden, hulpvaardige, koffieverslaafde, cadeautjes gevende, 1m73 lange, te veel geld uitgevende, geen vlees maar wel vis etende, zonnebloemige, betrouwbare, hiphop freaky, maffe, plaaggeestige, ex-chipsverslaafde, met humor relativerende, Vondelpark wandelende, zelden chagrijnige, filmgestoorde, eigenwijze, kunstzinnige, alleen zilveren juwelen dragende meid, die graag haar gedachtes met je deelt en altijd wel in is voor een goed gesprek.

Lees andere stukken van