Voorpagina Algemeen

Dank aan de groeiende lijst leraren m/v

Als ik wat wil weten, denk ik erover na, pak ik een boek of vraag ik het iemand die het kan weten. In die volgorde. In het doorlopen van dat rijtje ben ik vele mooie boeken en mensen tegengekomen. Vandaar dat ik het tijd vond om deze mensen te benoemen.

Hoe dom ben je, als je om hulp vraagt over een beklemde zenuw in je ruggengraat aan een bakker? Zoooo dom, zegt het haasje. Hoe dom ben je als je advies vraagt aan een docent Duits over wiskunde? Beetje dom, zegt mama haas. Hoe dom ben je als je de mening vraagt van een islambasher over de Islam. Tja, gewoon dom toch? Daar hoef ik het haasje niet voor te zijn hoop ik.

Toch heeft dit ons er niet van weerhouden om in deze en gene programma’s, tijdschriften, kranten, politieke partijen, praatgroepjes, gemeenteraden, bedrijven en zorgkantoren (en ga zo maar door) het advies aan te nemen van mensen die overduidelijk een hekel aan, dan wel bijzonder weinig inhoudelijke en/of praktische kennis over, de islam hebben.

Begrijp me niet verkeerd: ik vat niet elke vorm van kritiek op als het bashen van de islam; ik vat niet elke uiting van islamofobie op als een hekel hebben aan de islam. Laten we onszelf en de ander wel serieus nemen!

Soms maken wij er als moslims een potje van, gruwelijk en moedwillig (9/11) of simplistische en onwetend (omroepen en scholen). En laten we de menselijke component niet ontkennen: we zijn net mensen en staan even zo bloot aan verleidingen als anderen. Ook wij delven nog wel eens het onderspit tegen het kwaad in onszelf en dat van de Sjaitaan (de duivel).

Gisteren kwam de naam Tofik Dibi meerdere malen voorbij, ook op deze site. Maar eerlijk is eerlijk: deze verdween naar de achtergrond toen ik bij Euromoslim Amsterdam bij een jongerenlezing zat van Aboe-l-Harith (van Yaqeen) en Aboe Illias (van Nimwegen).

De een sprak over het doel van het leven van de mens en de relatie tot zijn Schepper. De ander sprak over kennis – het zoeken  ervan, de reden dat je het nodig hebt en de verantwoordelijkheid die je vervolgens draagt ten opzichte van de hele gemeenschap. Niet alleen t.o.v. de moslims, maar ook voor Tante Jo van vier hoog.

Ik wil in ieder geval dit Koranvers met jullie delen, waarin Allah swt een mooie retorische vraag stelt: “Zijn degenen die kennis hebben en degenen die geen kennis hebben gelijk?” (Hoofdstuk Az-Zumar, Vers 9). Hoewel we in Nederland het onderwijs vakkundig aan het ondermijnen zijn, moge het antwoord duidelijk zijn.

Daarnaast wilde ik deze mooie uitspraak met jullie delen van Mu’aadh ibn Jabal (een metgezel van de Profeet [vzmh], moge Allah swt tevreden met hem zijn):

‘Doe kennis op. Kennis opdoen omwille van Allah is khaashiya (ontzag), en het vragen ernaar is ‘ibaadah (vorm van aanbidding), het bestuderen ervan is tasbih (glorificatie van je Schepper), het zoeken ernaar is jihad (inspanning leveren op de goede weg), en het onderwijzen ervan aan degene die het niet weet is sadaqa (weggeven van je bezit omwille van je Heer), en de inzet ervan voor zijn volk ik qurba (iets opgeven omwille van Allah). Het is gezelschap wanneer men alleen is, en een metgezel in afzondering.’

(Uit Kitab al-‘Ilm van de Mukhtasar Minhajj al Qaasidin van Ibn Qudamah).

Kennis doe je op door jezelf vragen te stellen, boeken te lezen, naar wijze mensen te luisteren en vervolgens weer opnieuw vragen te stellen – ad infinitum, insha’Allah.

Vandaar dat ik bij deze een aantal mensen wil bedanken: Remy Soekirman, Umm Sadjaad Maimunah, Ceylan Weber, Abu Abdillah Bouchta, Familie Salaam uit Tilburg, Ustadh ‘Ali, Saud Khadjé, Amal Abdulwahhab, Rafiq Fris, Aboe Illias, Aboe-l-Harith, Omar at Turki, Imad al Idrissi, AlKhattab, Hassan Barzizaoua, Bahaeddin Budak, Abu Safiyya al Hollandi, Abdullah al Hollandi, rest van de familie al-Hollandi, Jamal Badawi, Fadel Soliman, Sheikh Bakkali, Aboe Ismail, Tasneem Sadiq, Mu’az Khatib, diverse imams waaronder siMohammed (Nasr Amsterdam) en Si’Abdelillah (Oumma), Mohammed Cheppih, Kathleen Nagi, Yassin el Forqani, Tariq Ramadan, Tariq Suwaidan, Ronald Abdulmalik, Aissa Zanzen, Ahmed Marcouch (MkI). En mijn moeder en mijn vader en mevrouw Bruinsma van het Veenlanden College (en wie ik vergeten ben: vergeef me, je weet dat je van belang voor me bent).

Kennis zoeken: jezelf afvragen, een boek lezen, anderen bevragen. En jezelf weer afvragen. Het is niet ingewikkeld, echt niet.

PS: mocht je een rolberoerte krijgen omdat je een combinatie van namen ziet die je niet bevalt – tough cookies ouwe. Diversiteit roelt.

In het jaar dat Elvis stierf, werd Noureddine geboren. Op zijn negende kreeg hij een skateboard. Op zijn 20ste werd hij in Schotland verliefd op boeken. Op zijn 27ste werd hij moslim en vond hij zijn draai. Hij werkt in de gehandicaptenzorg en denkt soms dat hij bijna Arabisch kan lezen maar vraagt dan toch om een klinker. Hij jat de beste grappen van de missus, steun en toeverlaat sinds 2006. Af en toe vertaalt hij wat poëzie omdat het leven dan gewoon beter is.

Lees andere stukken van