Voorpagina Ervaringen

De morgenstond heeft goud in de mond!

Afgelopen donderdag heb ik subtiel een indirecte waaschuwing gekregen van mijn manager. Normaliter is de sfeer heel flexibel op mijn werk, maar je moet er absoluut geen misbruik van maken. Bij mij op werk kun je beginnen tussen 7.00u en 09.00u. Gelukkig wordt er niet streng gecontroleerd, uiteindelijk zijn we allemaal volwassenen en weten wij best wat onze verantwoordelijkheden zijn.

Terwijl iedereen netjes op tijd was kwam ik aankwakken om 10.00u, ik voelde me best beschaamd omdat het meerendeel van mijn team helemaal uit Noord Holland komt reizen (en met de trein nog wel) en toch gewoon op tijd is. Het probleem is dat ik na de ‘suhoor‘ (het ochtendmaaltijd in de maand Ramadan) en het ochtendgebed direct ga slapen. Ik weet niet hoe anderen het ervaren, maar ik slaap dan als een roos. En dan is opstaan echt een ‘jihad’…!

Ik heb mijzelf voorgenomen om na het ochtendgebed een koude douche te nemen en direct te vertrekken naar werk. Je voelt je dan veel energieker, gemotiveerd en opgeladen voor de komende prachtige dag. Onze grote geleerde Erasmus van Rotterdam heeft helemaal gelijk gehad in 1497 toen hij vanuit Parijs de volgende zin in een brief schreef aan Christian Northoff in Lűbeck; ‘Aurora musis amica est, apta studiis’ oftewel de ochtend is de Muzen dierbaar en geschikt voor het beoefenen van de kunst. De moraal van mijn stuk: Een vroege vogel maakt veel wormen! (voor degenen die een gebrekkig poëtisch inzicht hebben; door vroeg aan arbeid te gaan wordt men welvarend)