Voorpagina Ervaringen, Gastarbeiders

De opening van mijn kantoor

Famile Arslan is gastarbeider bij wijblijvenhier.nl

Vorige week was een hoogtepunt in mijn leven. De derde om precies te zijn. Misschien bekend maar ik ben onlangs voor mezelf begonnen. Deze kleine dame met grote ambities heeft het kantoor, waar zij zich ruim vier jaar met hart en ziel voor heeft ingezet, verlaten. Eind juni is het gebeurd. Door omstandigheden die ik jullie wil besparen, heb ik besloten om mijn heil ergens anders te zoeken.

Heel plotseling heb ik alles meegenomen en ben thuis komen zitten. Daar was ik dan, bewust van de moeilijke tijd die ik tegemoet ging. Ik heb wel de tijd genomen om na te denken over de toekomst en Allah (swt) gebeden om wijsheid en kracht. Zoals altijd heeft Allah mijn gebeden verhoord. Een week later had ik ruimte in een Businesscenter, mijn telefoon deed het, computer werkte en ik was functioneel. Tuurlijk mag ik trots op mezelf zijn maar ik heb hulp gehad van vrienden, familie en mensen die me niet kenden maar wel met woord en daad achter me stonden. Zonder hen was Arslan advocaten niet van de grond gekomen. De zaken gaan elhamdulillah (met dank aan God) goed.

Ik wilde dit heugelijke feit vieren met al die mensen die achter me stonden. Besloten is om het in de maand Ramadan te doen, een maand van zegeningen en barmhartigheid. Vorige week was de grote dag. De opkomst was overweldigend. Ik heb me nooit zo goed en geliefd gevoeld. Iedereen was er, mijn vrienden, collega’s, kennissen, familie.

Tijdens mijn openingstoespraak vertelde ik over gebeurtenissen en momenten in mijn leven. Door twee gebeurtenissen ben ik bevrijd, de eerste was het behalen van mijn rijbewijs: mijn bewegingsvrijheid nam toe, mijn vader al een auto voor me gereserveerd, die schat. Tweede gebeurtenis was het verdienen van mijn eigen geld: ik kon iets betekenen voor de armen, ik kon mensen iets geven (ik heb armoede gekend en ik had niet veel tijdens mijn studie). Door deze gebeurtenissen kreeg ik een vrijheid en een zelfverzekerdheid waar ik niet over durfde te dromen.

Op drie momenten heb ik intens geluk gekend. Mijn afstuderen: het was mijn verdienste geweest om die bul te ontvangen. Daar was ik dan omringd met familie en vrienden. Het was een mooie dag, de zon scheen, iedereen was blij en we hebben een leuke tijd gehad.

Vier jaar geleden, een mooie dag in augustus in 2002 ben ik beëdigd als advocaat. Er was een mediacircus om me heen. Daarna waren we met familie en vrienden gaan eten. Een prachtige dag en een zeer prettig samenzijn. Er zijn mensen die alle drie momenten hebben meegemaakt hetgeen een diepe band schept.

De opening was wederom een prachtig moment: het regende hard, er waren files waardoor veel mensen te laat waren of zelfs niet meer konden komen. Desondanks stond ik daar in de zaal met 162 gasten. Allemaal een voor een zeer dierbare mensen die oprecht blij voor me waren. Het was een moment van intens geluk, een moment waardoor ik me realiseerde hoeveel mensen om mij gaven, een moment van geliefd zijn, een moment van waardering, een moment die ik eeuwig zal koesteren.

Ik heb mooie bloemen gekregen, veel cadeau’s en veel dua gehoord. Terwijl het grootste cadeau de aanwezigheid was. Ook heeft iedereen meegeholpen, iedereen heeft zijn steentje bijgedragen aan het slagen van die avond. Haci Karacaer heeft zelfs meegeholpen met het uitdelen van het eten, Mohammed Cheppih heeft de Adhaan gelezen en Koran gereciteerd, Musa Imamoglu (de zoon van de imam die zelf ook imam is) heeft de dua gelezen.,Leyla Cakir heeft veel mensen opgevangen, mijn neef Erkan stond naast me en overzag alles, de crew van Wijblijvenhier.nl was eveneens druk betrokken. Mijn taak werd gereduceerd tot het opvangen en onderhouden van mijn gasten. Alles werd gedaan door mensen die van me hielden.

Jongens, ik wil jullie daar hartelijk voor bedanken, jullie aanwezigheid, jullie hulp en steun heeft de dag doen slagen. Moge Allah (swt) jullie belonen met zijn Djenna (Paradijs) en mogen jullie buren worden met de Profeet (vzmh).

Mijn dag is geslaagd, op naar het volgende moment van intens geluk.


Famile Arslan (34) is geboren in Turkije en sinds 1975 in Nederland. Nu is ze advocaat en procureur in Den Haag.