Abdulwahid van Bommel is gastarbeider bij wijblijvenhier.nl. Vervolg op zijn vorige stuk.
Wat zegt de voetafdruk dus eigenlijk..
De Mondiale Voetafdruk laat zien dat er grenzen zijn aan het gebruik van de aarde. We moeten er voorzichtig mee omgaan en alleen gebruiken wat het kan verwerken. Maar de laatste vijftig jaar zijn we volop bezig om de aarde zelf ‘op te maken’..
En er is nog een probleem: het Eerlijk Aarde-aandeel daalt ook nog eens, en wel door drie oorzaken:
- De groei van de wereldbevolking; we moeten de aarde met steeds meer mensen delen;
- Door de groei van de economie en de inkomens; daardoor gaan mensen steeds meer consumeren;
- Het verlies van grond; door bijvoorbeeld erosie en verwoestijning is er steeds minder grond beschikbaar.
Voetafdruk en Voedselafdruk: waarom eerlijk consumeren?
Wist jij dat voedsel voor 30% bepaalt hoeveel ruimte jij nodig hebt op de wereld? Voor een boterham bijvoorbeeld, wordt graan verbouwd in Canada en naar Nederland vervoerd om het vervolgens te bakken. Denk ook eens aan het produceren van vlees en in welke omstandigheden dit gebeurt. Dit kost allemaal energie en dus ook ruimte, wat bepalend is voor jouw voedselafdruk.
De voedselafdruk vormt een belangrijk deel van jouw zogenaamde voetafdruk. Bij de voetafdruk wordt gekeken naar je totale verbruik, bijvoorbeeld de kleren die je koopt, hoeveel en hoe je reist en nog veel meer. Als je wil weten in hoeverre jouw dagelijkse maaltijden en tussendoortjes van invloed zijn op de rest van de wereld, verdiep je dan eens in onderwerpen als: bio-industrie, mestoverschot, voedselveiligheid, transport en energie, biodiversiteit en gentechnologie.
Bio-industrie
In de afgelopen 50 jaar is de veehouderij veranderd van een kleinschalige, ambachtelijke bedrijfstak in een grootschalige industrie. Door de lage prijzen van vlees en zuivel worden de boeren gedwongen om steeds meer dieren te nemen, om zo hun inkomsten op peil te houden. Op één bedrijf leven nu vaak duizenden of tienduizenden dieren. Dit gebeurt vaak zo efficiënt mogelijk en betekent vaak een kort leven in grote stallen waar weinig ruimte is voor de dieren.
Mestoverschot
Door de grote veestapel in Nederland ontstaat ook een ander probleem: het mestoverschot. Mest op zich is heel belangrijk voor de bodem want planten groeien beter met mest op de bodem. De problemen ontstaan echter wanneer er gedurende lange tijd (te) grote hoeveelheden mest worden verspreid over het land. In mest zitten namelijk ook een aantal schadelijke stoffen die ervoor zorgen dat de bodem langzaam aangetast wordt.
Voedselveiligheid
Vlees bevat noodzakelijke voedingsstoffen. Deze voedingsstoffen kunnen echter ook uit andere producten gehaald worden. Er kleven enkele gevaren aan het eten van vlees.
Ondanks een strenge regelgeving kan vlees schadelijke stoffen bevatten zoals antibiotica en salmonella en een enkele keer zelfs groeihormonen en groeibevorderaars. In 1996 bleek bovendien dat de gekke-koeien-ziekte (BSE) ook kan worden overgedragen op de mens, bij wie het de dodelijke hersenziekte Creutzfeldt-Jacob veroorzaakt.
Transport en energie
De afstand tussen voedselproducent en consument wordt steeds groter. Appels uit Nieuw Zeeland bijvoorbeeld, overbruggen een afstand van 22.000 km naar Nederland. Het lange afstand transport van voedsel kost erg veel energie. Daarbij komt ook nog eens dat er heel veel producten onnodig vervoerd worden. In Nederland worden bijvoorbeeld bijna net zoveel appels ingevoerd als uitgevoerd.
Biodiversiteit
Het leven op aarde is in bepaalde mate afhankelijk van elkaar. Elk mens en dier heeft voedsel nodig en gebruikt daarvoor planten of andere dieren. Op die manier maakt elk levend wezen, elk organisme deel uit van een ingewikkeld systeem.
Dit noemen we een ecosysteem. Als we de natuur zijn gang laten gaan, houden die ecosystemen zichzelf in stand en blijven veel soorten van leven behouden. Er ontstaan echter problemen als wij te veel gaan ingrijpen in die ecosystemen. Denk bijvoorbeeld aan overbevissing, waardoor bepaalde vissoorten uit de oceaan verdwijnen.
Gentechnologie
Een groot deel van alle verpakte levensmiddelen in de supermarkt bevatten ingrediënten die met behulp van genetische manipulatie (gentech) zijn gemaakt. Slechts bij een klein aantal van deze levensmiddelen staat dat op het etiket vermeld. Wie niet weet waar het in zit, kan het
moeilijk vermijden.
Over gentechnologie en vooral het gebruik hiervan voor de productie van ons voedsel, zijn de meningen verdeeld. Er kleven onbekende risico’s aan het gebruik van gentechnologie. Meer weten over gentechnologie? Kijk dan op de website van het voedingscentrum.
Vijf eet-tips: goed voor jou en de wereld!
- Kies voor biologische producten (geen bestrijdingsmiddelen en kunstmest gebruikt en niet genetisch gemanipuleerd);
- Kies fruit en groenten uit het seizoen (minder energieverbruik);
- Kies voor regionaal geteelde producten (minder transport);
- Eet minder (of geen) vlees;
- Kies voor producten die eerlijk tot stand zijn gekomen (eerlijke handel, denk aan Max Havelaar en fair Trade producten).
Ook moslims hebben een milieuorganisatie met eigen website en contactadres:
Abdulwahid van Bommel is imam, publicist en geestelijke verzorger voor moslims bij het Medisch Centrum Haaglanden. Voorheen was hij voorganger van de Moslim Informatiecentrum in Den Haag en directeur van de Nederlandse Moslim Omroep.
21 Reacties op "Voetdruk [deel 2]"
Ik vind niks mis met genetische gemanipuleerd voedsel, als het aan voldoet aan de juiste eigenschappen die het hoort te hebben. Ik vind het raar dat mensen vaak zonder enige kennis deze techniek tot iets ‘slechts’ bestempelen. Een groot gedeelte van wat men eet is al gemanipuleerd (selectief of dmv techniek).
Om de bevolking in de nabije toekomst te voeden zal meer en meer gemanipuleerd moeten worde..
Maar de laatste vijftig jaar zijn we volop bezig om de aarde zelf ‘op te maken’..
Hiermee bedoelt u vast en zeker VS en alle andere landen met kapitaal?????
“Er kleven onbekende risico’s aan het gebruik van gentechnologie.” Dat op zich zou al moeten betekenen er niet teveel op te vertrouwen.
Bovendien maakt het boeren afhankelijk van de chemische industrie die zowel gentechzaken produceert als kuntsmest en bestrijdingsmiddelen waar de gentechplanten resistent voor zijn gemaakt. Zaden van gentechplanten zijn doorgaans zelf niet levensvatbaar, dus de boer moet zaak inkopen bij de multinationals. Dit is funest voor de boeren in derdewereldlanden, want de prijs van voedsel wordt op die manier beheerst door het rijke westen.
Gentech is ook niet nodig, want met de biologisch-dynamische teeltmethode wordt net zoveel geproduceerd (het biedt bovendien aan meer mensen werk). Door een beetje zuiniger met voedsel om te gaan leveren we ook een bijdrage aan het voedselprobleem. Onlangs bleek uit onderzoek dat we in Nederland een derde van het voedsel gewoon weggooien! Het onderzoek formuleerde ook een aantal aanbevelingen, bijv. vaker goedkoop aanbieden van producten die de houdbaarheidsdatum dreigen te overschrijden. En beter nadenken of je wat je koopt ook op zult eten!
Ik ben echt blij dat ook door moslims zulke zaken worden besproken. Het zijn hier dan voornamelijk autochtone moslims die er over beginnen maar ik ben allang blij dat het gebeurt.
Ik wordt zo moedeloos van mijn omgeving waar alleen naar de prijs wordt gekeken om dan zo groot mogelijk in te kunnen kopen.En openbaar vervoer en fiets zien als een teken van armoe.
Respect voor Wijblijvenhier!
De kern van Islam houdt zich met zulke zaken bezig en niet met oppervlakkigheden:)
Hallo Ik,
“Hiermee bedoelt u vast en zeker VS en alle andere landen met kapitaal?????”
Waarom niet eerst hand in eigen boezem, maar meteen naar anderen wijzen? Moslims doen even hard mee, zoals ook blijkt uit wat Saida hierboven schrijft. Het eerste wat moslims in ontwikkelingslanden kopen als ze het wat beter krijgen is een grote TV, die de hele dag aanstaat (en dus stroom vreet). Daarna volgt een auto, dan een grotere auto, want lopen is een symbool van armoede.
Ik heb meegemaakt dat een oom van mijn vrouw ons met de asfaltrover naar ons logeeradres bracht, een loopje van vijf minuten, maar met dat bakbeest door kronkelige stegen waar voetgangers zich plat tegen de muur moesten drukken een levensgevaarlijke onderneming van zeker een kwartier. Diezelfde oom bekritiseerde ons wel dat wij (toen nog ongetrouwd) samen reisden, zonder wali.
beste hendrik jan, een druppel kan je niet met een oceaan vergelijken………en dat weet jij ook wel….. In ontwikkelingslanden heb je dus nog mensen die zich nog moeten gaan ontwikkelen (wel of geen moslim boeit niet, want het zijn mensen) en ze kunnen zich alleen ontwikkelen door middel van goed onderwijs, wat hopelijk weer positieve gevolgen zal gaan hebben voor hun economische situatie en dat kan weer lijden tot zelfbesef/of hoe je het ook wilt noemen…….
Ik ben het eens met HJB, mensen zijn mensen, ongeacht welk land of geloof. Als je verbetering wenst te zien in de wereld, moet je zelf eerst het goede voorbeeld geven. Een wijs man zei ooit eens:
“Be the change you wish to see in the world”
de noodklok luidt:
http://www.wnf.nl/wnf/website/index.cfm/ID=438D8E6A-7F65-44D0-8AD870B9B994E38C/objectID=78D38F15-834B-498E-B97E965778EC23D8
AMSTERDAM – Als de consumptie van de wereldbevolking op het huidige peil blijft,
zijn in 2050 twee planeten Aarde nodig om aan die behoefte te voldoen. Dat meldt het Wereld Natuur Fonds (WNF) dinsdag vanuit de Chinese hoofdstad Peking, waar het Living Planet Rapport werd gepubliceerd. Het rapport verschijnt eens in de twee jaar en geeft de ”˜gezondheidstoestand’ van de Aarde weer. Die toestand meet het WNF onder meer aan de hand van de zogeheten ”˜ecologische voetafdruk’: hoeveel vierkante meter aan landbouwgrond, bossen en oceanen gebruikt een mens om in zijn dagelijkse behoefte te voorzien. Het gaat dan om water, vis, bossen en fossiele brandstoffen.
Uit het rapport blijkt dat vooral inwoners van de Verenigde Arabische Emiraten
(VAR) en de Verenigde Staten onevenredig veel van deze hulpbronnen opsouperen.
Als elke aardbewoner een gelijk aandeel krijgt in de water-, energie- en bosvoorraad dan zou er 1,8 hectare per persoon beschikbaar zijn. De ecologische voetafdruk is gebaseerd op 11,3 miljard hectare productieve (vis)grond, die gedeeld wordt door 6,15 miljard mensen.
De mensen uit de Emiraten hebben met 11,9 hectare consumptie per persoon de grootste voetafdruk. Een gemiddelde Amerikaan slokt 9,6 hectare op. De Nederlandse voetafdruk is 4,4 hectare per persoon. In een vorige berekening zat Nederland nog op 4,7 hectare.
Helemaal onderaan de lijst staat Afghanistan. Inwoners van dat land leggen het minst beslag op natuurlijke hulpbronnen. De afdruk van een Afghaan komt overeen met 0,1 hectare.
De voetafdruk herleidt alles tot ruimtebeslag. Hoeveel grond is bijvoorbeeld nodig voor een kilo vlees, inclusief weiland, veevoer en transport. Het nadeel is dat milieuverontreiniging niet meetelt in deze benadering. ”˜We verbruiken onze natuurlijke hulpbronnen in zo’n hoog tempo, dat de aarde niet in staat is deze op tijd weer aan te vullen’, aldus WNF-directeur Jim
Leape.
@ de heer v Bommel
scary :S
jazeker heer van Bommel en Nordin. hiernaar verwees ik al in mijn posting daarvoor :-)
oh hahaha, sorry… maar dan is het dus scary-kwadraat :s :s
Wat de agrarische sector betreft denk ik dat we ook meer in Europees verband zouden moeten gaan denken.
In Nederland heeft 80% van de beschikbare grond een agrarische bestemming en is maar 11% bebouwd.
Met 1% extra voor bebouwing kunnen wij iedereen “ruim” laten wonen, maar dit kan niet omdat die grond een agrarische bestemming heeft.
Terwijl juist de agrarische sector, zoals bijvoorbeeld veeteelt het erg zwaar hebben.
Verplaats deze sectoren bijvoorbeeld naar Oost-Duitsland, Polen, Denemarken enz. Daar is meer dan genoeg grond beschikbaar en hoeft bijvoorbeeld de mestboekhouding niet gevoerd te worden.
En het is ook raar om in Nederland tegen hoge energiekosten bijvoorbeeld tomaten te telen terwijl deze in Spanje gewoon op het land verbouwd kunnen worden (of in Noord-Afrika).
Natuurlijk heb ik begrip voor emotionele argumenten van bepaalde groepen die moeite hebben om zich aan te passen aan de huidige situatie in Nederland en de rest van de wereld.
Maar net zoals van allochtonen wordt verwacht dat deze zich aanpassen mag of moet je dit misschien ook van deze groepen verwachten.
De agrarische sector heeft zich wel heel erg goed georganiseerd en er is een apart ministerie voor (Lanbouw, Natuurbeheer en Visserij).
Misschien moet dit ministerie vervangen worden voor het ministerie van innovatie?
ik ben TROTS op mijn landje ! :) hahah
probleem is alleen wel dat ik boven het gemiddelde (0,1 hectare) zit, maar dat komt denk ik doordat ik in Nederland woon
Ik heb ook ergens gelezen dat mensen in landen met weinig water net zoveel water verbruiken als landen met veel water. Ik zie het ook bijv in Marokko. Afwas gebeurt onder de kraan en als men gaat dweilen zetten ze het hele huis blank. Niks emmer en mop. En om te laten zien hoe ijverig ze zijn doen ze het dagelijks.
Ja, ja: Een ongemakkelijke Waarheid – het gevaar van het broeikaseffect en wat we eraan kunnen doen, van Al Gore. Lees het boek: ook voor de mensen die van plaatjes bij de praatjes houden! Zie de film voor mensen die graag een boek in anderhalf uur aan hun passieve oog voorbij zien trekken…
Het probleem: blinde dombo’s in grote auto’s die gewoon willen blijven consumeren. De VS die geen enkele milieucontract willen ondertekenen. Het echte probleem: hoe communiceer je hierover zonder tot doemdenken voor een klein elitair groepje te vervallen?
Interessant in de reacties is dat er een moreel probleem naar voren komt:
Probeer je status te verkrijgen, of zoek je een goed/heilig leven?
Veel mensen zoeken status, en dat is dus óók nog slecht voor de natuur (en dus voor de mens).
Interessant wbt de Voetafdruk is de Happy Planet Index, http://www.neweconomics.org/gen/z_sys_publicationdetail.aspx?pid=225
@4 Saida, HVV probeert een discussie op gang te brengen over ‘halal leven’, waar ethisch omgaan met voedsel een belangrijk onderdeel van is. Binnenkort organiseren zij daar een besloten bijeenkomst over. Zou jij daar mee willen praten/denken? Reageer maar even via mijn e-mailadres door mijn naam aan te klikken.
Vanavond0m 20:30 op Ned 3
Darwins Nightmare
Food for Thought
het onderwerp over de Voedselafdruk is gewoon gekopiërt van andere site! cheaters! namelijk: http://www.voetafdruk.nl/index.cfm?pid=198