Abdullah Haselhoef is gastarbeider bij wijblijvenhier.nl
De Nederlandse Moslimraad (NMR) dankt het CNV voor haar poging tot een buitengewone sympathieke opstelling om een christelijke feestdag op te geven zodat moslims en niet moslims het grote feest aan het einde van de Ramadan gezamenlijk zouden kunnen vieren door de dag van het ‘Suikerfeest’ als nationale feestdag in te voeren.
Het is een hartverwarmende gedachte dat een Christelijke organisatie op een dergelijke manier moslims tegemoet wil treden en derhalve onze waardering voor deze poging tot Nederlands Burgerschap dat de grenzen van de eigen religie overschrijdt.
Dat het CNV dit voorstel nu onder druk van de achterban terugtrekt is begrijpelijk en terecht.
Overleg CNV en Moslimraden
Het zou goed zijn wanneer het CNV in het vervolg vooraf contact zou opnemen met de twee door de overheid erkende gesprekspartners, de “Contact Groep Islam” (waar de NMR deel vanuit maakt) en het “Contact Moslims en Overheid” als zij de expertise nodig heeft om iets te willen betekenen voor haar moslim werknemers.
Want dan hadden wij in dit geval het CNV het advies kunnen geven dat de Moslim Raad zich bezwaard voelt als Christenen een dag zouden moeten inleveren ten behoeve van Moslims, hoe goed en oprecht dit aanbod ook bedoeld was. Wij zijn daarom dan ook geen voorstander van het voorstel en vinden dan ook dat de Christenen hun eigen feestdagen dienen te behouden zoals deze tot nu toe golden.
Scheiding van kerk en staat
De Moslimraad wenst echter wel dat er –voor zover mogelijk – rekening gehouden wordt met de grote meerderheid van de Nederlandse bevolking dat seculier is. Vanuit het seculiere gedachtengoed zijn nationale religieuze feestdagen en vrije zaterdagen en zondagen in principe nog een restant van het Christelijke-Joodse erfgoed uit het verleden. En gaat eigenlijk het bepalen wat voor alle Nederlanders een nationale feestdag moet zijn voor op basis van Christelijke feest- en zondagen, niet in tegen de scheiding van Kerk en Staat? De Staat dient neutraal ten opzichte van alle religies te staan.
Individuele keuzevrijheid feest- en zondagen
De Moslimraad is dan ook een groot voorstander van het invoeren van een vastgestelde aantal individuele feestdagen zodat zowel seculiere Nederlanders als gelovigen zelf kunnen bepalen op welke dagen zij wat voor reden dan ook feest- of zondagen wensen op te nemen.
Nationale feestdagen
Het is wel van groot belang voor het noodzakelijke groeien van een nationaal, samenbindend gevoel tussen burgers, dat er ook samen gevierd wordt. Dit kan bijvoorbeeld naar aanleiding van nationale thema’s zoals bijvoorbeeld de dodenherdenking en de verjaardag van onze koningin. Als er toch een van oorsprong religieuze feestdag als nationale feestdag wordt ingesteld, dan dient dit naar evenredigheid ook te gebeuren met de andere godsdienstige en levensbeschouwelijke stromingen in Nederland. Een voorbeeld voor Nederland is dan ook Suriname, waar de multiculturele samenleving en haar religieuze feestdagen juist door de overheid gebruikt worden als cohesiebevorderende en samenbindende nationale feestdagen.
Abdullah Haselhoef is publicist, woonachtig in Zeeland en enige zoon van een Joodse vader en een Islamitische moeder. Hij is werkzaam geweest bij psycho-medisch centrum Parnassia als de eerste islamitische geestelijke verzorger in Nederland. Momenteel is hij voorzitter van de Nederlandse Moslim Raad.
12 Reacties op "NMR dankt het CNV"
Kijk voor dat soort zaken zou ik wel eens een referendum willen zien. Persoonlijk voel ik niets voor om mijn feestdagen in te leveren of anders in te vullen. Wat het zal hoe dan ook uit de lengte of de breedte moeten komen.
Maar misschien denken heel veel Nederlanders daar anders over?
Ik wist het niet eens, wat sympathiek! Maar inderdaad, om ons tegemoet te komen vind ik inderdaad dat anderen daar niet iets aan hoeven te verliezen.
“De Moslimraad is derhalve dan ook een groot voorstander voor het invoeren van een vastgestelde aantal individuele feestdagen zodat seculiere Nederlanders alswel (niet-)christenen zelf kunnen bepalen op welke dagen om wat voor reden dan ook, zij een feest- of zondagen wensen op te nemen.”
Goed idee, dat lijkt me heel geschikt. Om je NL in te denken volgens Surinaams voorbeeld vind ik verder wel iets te ver gaan, het verschil in omgang tussen Surinaamse burgers is enorm, vergeleken met hier.
Uitstekend stuk, tikje ironisch als ik het goed lees. Ik ben wel voorstander van het inleveren van de 2e feestdagen (die natuurlijk niets christelijks hebben) ten gunste van joodse, hindoe- en islamitische feesten.
Ik twijfel aan de motieven van voorstellen die niet eerst met moslims zijn besproken. Zoals invoering van de sharia en nu dit weer.Het wekt alleen maar nog meer weerstand op en de moslims wordt niks gevraagd.
“Dit kan bijvoorbeeld naar aanleiding van nationale thema’s zoals bijvoorbeeld [..] de verjaardag van onze koningin.”
Ja, schop de republikeinen maar in hun kruis ;)
Ik vind best dat er wel een aantal feestdagen erbij kunnen. 1 voor moslims, 1 voor hindoes en1 voor Joden. Maar waarom zouden we we daar een andere feestdag voor moeten inleveren??
Wat ik al eerder aangaf andere landen hebben veel meer feestdagen dan hier in Nederland.
Een mooi gebaar moet ik zeggen. Ga zo door…
Als je een of meer vrije dagen zou kunnen kiezen voor belangrijke islamitische feesten welke zouden dat dan worden?
@fjord:
Suikerfeest en slachtfeest.
Even toch een reactie ondanks de afstand tot de datum van het vorige artikel over CNV.
De grootste meerderheid van ‘verstanbdige moslims’ vindt kennelijk het voorstel van CNV op zijn minst niet handig aangepakt. er is namelijk niet met moslims zelf overleg gepleegd. Moslims vinden dit jammer en zien het volgende voorstel eerst graag met hen besproken worden voordat het het media tehater ingaat.
Ik durf te beweren dat wanneer een of een ander suggestie serieus wordt dat dit niet eens voorgesteld wordt.
Bovendien vind ik dat dit een trucage is om de nog eens mensen eraan te herinneeren, dat er ‘serieus nagedacht moeten worden om een halte toe te roepen aan de islamitische invasie’, CNV wilde nog eens bendarukken van ‘hé we zijn er nog en als jullie niet Christelijk genoeg zijn dan kan dit land straks overgenomen worden door moslims’. Zo is de cirkel ronde. De ene wijst direct op dit ‘groene’ gevaar en geniet dan van de stem ‘der bedreigden in hun eigen land’. de andere draait eromheen en slaat toe op het juiste moment en weer een andere die lokt mensen uit om zich tegen de invloeden van islam te keren.
De vraag is hoe moet de moslim hiermee omgaan.
Voor geldt een principes:
a- respect voor dit land en dit volk dat de moslims hier ontvangen hebben.
b- begrip tonen voor enige vorm van natiuonalistisch gevoelens waarbij men niet in ‘wij – zij’ denken vervallen maar samen aan dit land bouwen.
c- moslims moeten niet hard van stapel lopen en dienen eerst kritisch naar zichzelf te kijken. Niet dingen hier eisen die in je herkomst land niet eens mag ook al is dit land meer ‘democratisch’.
d- er dienen meer contacten tussen moslims en niet mosloims in informele kanalen en zo elkaar leren waarderen en respecteren.
e- tot slot dienen moslims ook initiateieven naar zich toe te trekken in plaats van steeds reageren op…..
Ik hoop dat de moslims meer respect zouden tonen als een of twee van hun feestdagen nationaal worden. Misschien wordt het nog wat tussen Nederlanders en Moslims.
by ons in rotterdam is al 5 jaar het kerstfeest afgeschaft (moslims boycotten het gewoon} nu er echter een suikerfeest voor in de plaats is gekomen moeten wy ons van onze goede kant laten zien en meedoen,doen we dit niet dan hebben “we”ineens een hekel aan moslims,het sinterklaas feestje is aanstootgevend geworden omdat sint een hoofddekel draagt met een kruis erop (is al diverse keren aangevallen om die rede! dus ook dat (kinderfeestje)afgeschaft ) is Het probleem is dat wy onze cultuur overboord moeten gooien,om die moslims meer de ruimte te geven (en dat wil niet iedereen) vandaar dat de c.n.v wys heeft besloten om over een paar jaar nog maar is te proberen om onze feest dag om te ruilen voor een islamitische !!!!!