Voorpagina Algemeen, Islam, Ramadan

Ramadan verlaat ons

Niet te geloven zeg, de maand Ramadan is alweer aan zijn eind gekomen. Vandaag de laatste dag dat je ‘nee’ moet zeggen tegen koffie. Morgen vieren we Eid-ul-Fitr, in de volksmond ook wel Suikerfeest genoemd. Hiermee begint ook meteen de nieuwe Islamitische maand.

Voor wie zichzelf na het vasten in de avond volpropt om de dag te compenseren is dit niets meer dan goed nieuws want vasten is schadelijk voor hen.

Weet je niet wat je moet doen morgen? Hier een aantal tips zoals de profeet(saw) het ons heeft geleerd. Doe er je voordeel mee.

 1. Vroeg wakker Spreek de Takbir (Allah Akbar, Allah is de Grootste) uit van fadjr (ochtendgebed) tot de imam opkomt voor het Eid gebed.
 2. Reinig jezelf compleet Neem een volledige bad en oog verzorgd.
 3. Beste out-fit Doe de mooiste kleding aan die je kunt veroorloven en draag parfum.
 4. Eet iets Voordat je je huis verlaat voor het eid-gebed eet iets zoets, zoals dadels.
 5. Ga vroeg naar de plaats waar het eid-gebed gehouden wordt
 6. Neem een andere route op de terugweg Onderweg naar het eid-gebed herhaalde de profeet (saw) het volgende: "Allahu Akbar, Allahu Akbar, Laa ilaaha illallahu Wallahu Akbar, Allahu Akbar, Wa lillahil Hamd." (Allah is de Grootste, Allah is de Grootste, Er is geen God ander dan Allah. Hij is de Grootste. Alle lof en dank zijn voor Hem)
 7. Geef zakat-ul-Fitr voor het gebed Dit is aalmoes dat voor iedereen hetzelfde is; dit jaar ongeveer 5 euro per persoon. Voorbeeld: Als het huishouden uit 6 personen bestaat dan is dat 30 euro.
 8. Groeten Wens iedereen een goede Eid. Dit kun je doen door een hand te geven of de ander te omhelsen. Zeg daarbij: "Taqabal Allahu Minna wa Minkum" (Moge Allah het accepteren van ons en jullie)
 9. Cadeaus Het is een goed Islamitisch gebruik om bij elkaar op bezoek te gaan en cadeaus uit te wisselen. De profeet (saw) heeft gezegd: "Wissel cadeaus uit om onderlinge liefde te versterken"
 10. Wees vrijgevig Herinner dat de ware essentie van Eid zich uit in vrijgevigheid aan de armen en de behoeftigen. Wees daarom zo liefdadig mogelijk.
 11. Vraag vergiffenis en aanvaarding Vraag veel vergiffenis aan Allah (swt) voor je foute daden en bid dat Allah (swt) onze vasten, gebeden en toewijding accepteert. Vraag ook hetzelfde voor je medemens.

De oprichter. Geboren, getogen en woonachtig in die mooie stad achter de duinen. Altijd klaar voor een revolutie of gewoon een kopje thee. Typisch Faisal...

Lees andere stukken van Faisal