Voorpagina Media

Hamas, Hamas

Het is alweer tien jaar geleden dat een stel pubers rond deze dag in Ede de straat opging om de aanslagen van 9/11 toe te juichen. In de media niet neergezet als een stel pubers, maar ‘Marokkaanse rotjongens’.

‘Op 11 september 2001 schopten de jongens rotzooi bij een bruggetje in de wijk Veldhuizen A, waar ze vaker rotzooi schopten; ze schreeuwden, al is nog steeds onduidelijk wat. De politie schreef in een persbericht dat ze feestvierden, dat ze blij waren met de terreur tegen Amerika, maar dat bleek later ernstig overdreven.’

Behalve het terugblikken op 9/11 zelf, vond de media het ook nodig dit grootse probleem nogmaals uit te lichten.

Niemand minder dan oud-premier Wim Kok liet zijn stem op de Nederlandse televisie horen. Hij noemde het afgelopen weekend nogmaals ‘onaanvaardbaar hoe die Marokkanen in Ede juichend de straten opgingen en op deze wijze olie op het vuur gooiden’.

Toine Heijmans van de Volkskrant besloot de jongens op te zoeken om te kijken wat er van ze terechtgekomen was. Wat bleek? Het grootste deel van de pukkelige pubers was uitgegroeid tot fatsoenlijke, volwassen mannen.

‘..en komt de jongens van het bruggetje tegenwoordig tegen in de moskee. Ze zijn ouder geworden, de meesten zijn goed terechtgekomen. Ze zijn getrouwd, sommigen hebben kinderen. Het zijn geen jongens meer. Zo gaat dat. Het was een fase in hun leven – iedereen is kwajongen geweest. Ze hebben het er nog wel eens over, maar dat gaat niet verder dan: weet je nog. Het is niet belangrijk voor ze.’ Volkskrant

Tijd om uit te zoomen en het geheel in perspectief te zien.

Ik denk aan voetbal. Als voetbalhater, maar tegelijkertijd Ajaxlover, vraag ik me keer op keer af waar de supporters van de tegenpartij het lef vandaan halen bepaald taalgebruik uit te slaan. Elke week is het weer raak: duizenden mensen die hun frustratie uiten door het schreeuwen van leuzen als ‘Hamas, Hamas, Joden aan het gas.’

Laten we nu even de nadruk leggen op het feit dat het in dit geval niet gaat om zo’n tien onzekere pubers van buitenlandse komaf, maar duizenden niet-islamitische, Nederlandse (vaak blanke) mannen van middelbare leeftijd, die hun puberteit al eeuwen achter zich gelaten hebben, misschien opnieuw aan het beleven zijn maar dondersgoed weten wat ze uitkramen.

Stel jezelf nu deze zelfde setting voor, maar vervang de huidige supporters door een groep Marokkaanse ‘rotjongens’ die dezelfde kreten zouden uitslaan. Niet wekelijks, gewoon één keertje, voor de lol. Geloof mij, die dag gaat de geschiedenisboeken in.

1987, pseudoniem DunyaHenya, in het bezit van drie paspoorten, Amsterdammer verdwaald in het zuiden, moeder van 2, instagram-addict, new media en campagne adviseur, webredacteur en verslaafd aan Cola light.

Lees andere stukken van Dunyahenya