Abdulwahid van Bommel is gastarbeider bij wijblijvenhier.nl.
Omstreeks middernacht, na een avond stappen – helemaal naar Hägendasz gelopen voor een ijsje en toen weer terug.. Wel met grote zonnebrillen en doen alsof we Saoedi’s zijn – dus na zo’n avond stappen.. En ik had het gevoel dat ik mijn teennagels onmiddellijk moest knippen. Gretig zette ik mijn nailclipper in mijn teennagel..
“Neee! Niet doen” Gilde mijn zuster in islam.
“Wat niet doen!?”
“Je nagels knippen!”
“Waarom niet?
“’s Nachts je nagels knippen brengt armoede!”
“Wie zegt dat!?”
“Het staat in de hadieth!”
“Welke hadieth?”
“Weet ik niet, mijn moeder weet het!”
“Dit meen je niet hè?”
“Wallahi, ik zweer het je!”
“Weet je waarom Arabieren en Moslims achterlijk zijn, zuster?” Zei ik terwijl ik een grote hap van mijn Arabische teennagel nam met mijn TRIM nagelclipper. “Omdat er nog steeds mensen zijn die denken zoals jij!”
Mijn zuster in islam knikte vaag. Ze zat tussen wal en schip. Het zou misschien nog lang duren voor mijn armoede aanbrak. Deze onzin had ze haar hele leven voor zoete islamkoek geslikt. Je kon niet verwachten dat ze in één middernachtelijk gesprekje zou veranderen.
Dit is geen uniek gesprek. Dit verhaal kun je in duizend variaties vertellen. Hilarisch, de onwetendheid van onze moslimgemeenschap. Als een groep mensen zijn de meeste moslims met hun navelstreng nog steeds verbonden aan de placenta van de jahiliyyah (tijd van onwetendheid). En je wordt echt gehaat als je de minuscule mini-imaampjes die zichzelf als geleerden profileren uit de kast haalt! Op de een of andere manier missen we de competentie om vanuit een feilloos radarsysteem te onderzoeken waar het ‘in godsnaam’ over gaat als de label ‘Islam’ erop staat. Zijn we niet kritisch genoeg? Niet analytisch genoeg? Kennen we ons geloof niet voldoende? Waarom zijn we bang om te bevragen waar we in geloven? Nou, omdat we, wanneer we echte onzin horen, denken: “Hé: dit kon echt wel eens onderdeel zijn van waar ik in geloof!”
“Lezen!”, openbaarde Gabriël 14 eeuwen geleden aan Mohammed. Maar daar moet nu wel bij: “Doe die tv eens uit! Ga eens naar de bieb!” Is lezen wel goed voor mijn ogen? Heb ik als nerd nog steeds de ongenaakbare ‘look’ waarmee ik dat stuk kan boeien, wiens enige kwaliteit is dat hij of zij er nogal strak uit ziet in die strakke outfit? Moet je eens zien wat voor strakke islam hij in huis heeft als je eenmaal getrouwd bent!
Abdulwahid van Bommel is imam, publicist en geestelijke verzorger voor moslims bij het Medisch Centrum Haaglanden. Voorheen was hij voorganger van de Moslim Informatiecentrum in Den Haag en directeur van de Nederlandse Moslim Omroep.
25 Reacties op "Mijn teennagel"
Nimmer zal ik jouw haten coole makker.
Dat gesprek ik erg herkenbaar want eerlijk is eerlijk,…. -edit-
En ik ben ook moslim. Ken je nagaan…
Salah
*modbreak: dat je moslim bent, keurt zo’n uitspraak alsnog niet goed*
Ik begriijp precies wat u bedoelt. Mijn idee is dat we als islamitische gemeenschap bang zijn geworden zelfkritiek te leveren, omdat we ‘van buiiten’ al zoveel boze woorden te verduren hebben. Maar zelfkritiek is essentieel en iets wat de islamitische gemeenschap in haar begintijd ook consequent heeft gedaan. Ik denk dat het één van de redenen is geweest waarom we zo krachtig waren. Waren ja, en nu neuzelen we over zaken als ‘met welke voet moet je de wc binnen gaan, links of rechts..’. Zonde.
Meneer van Bommel, fijn om te lezen dat u verlicht bent onderwezen…
Wat u omschrijft is toch ook (ten minste in het verleden) een van de verschillen geweest tussen katholieken en hervormden?
In ieder geval in mijn beleving een van de grote pluspunten van (de meeste) joodse geloofsbelijdenis, en in beginsel ook bij de islam.
Lezen, lezen , lezen
Leren, leren, leren
Vragen, vragen, vragen
En niets zomaar accepteren op basis van statuur van iemand, maar enkel op logische argumenten
Ik hoop dat je steeds vaker antwoord zal krijgen op de waarom vraag
PS
Mijn (te) gelovige familie zegt dat ik wel teennagels mag knippen, maar ze moet begraven omdat het dode delen van mijn lichaam zijn
“de meeste moslims met hun navelstreng aan de tijd van de jahilliya”?”
Op grond van een beetje bijgeloof van 1 moslima? Dat vind ik toch een beetje een verregaande conclusie hoor, Abdulwahid. Het lijkt jammer genoeg een beetje op de idee van sommige Israeli’s dat alle ‘Arabieren’ (ok niet elke moslim is een arabier) uiteindelijk toch nog ergens achterlijk zijn.
Is dit trouwens geen geroddel?
Maar goed, ik roddel zelf ook vaak zat dus ik zal je er niet op aanvallen
Echt waar, er zijn zat bijgelovige niet Moslims, die bovendien ook nog eens Nederlands zijn:
Met je verkeerde been uit bed gestapt bijvoorbeeld, dat is een gangbare Nederlandse uitdrukking.
En als je zout morst krijg je ruzie, als je suiker morst bezoek.
En als je dan toch zout of suiker morst dan moet je het over je linkerschouder gooien om dit ongedaan te maken
Scherven brengen geluk
etc.
-Nieuwe schoenen niet op de tafel zetten (in doos)
-niet onder een trap door lopen
-wanneer een kat over steekt, drie keer snel spugen (niet roggelen)
-geen brood weggooien
verveel me (vrije dag) en m’n kaarten bij het poker willen niet echt lopen!
Bij bijgeloof en Islam moet ik direct denken aan alle numerologische ‘bewijzen’ waar vele websites mee bezoedeld zijn ter meerdere glorie van Allah. Maar ook die voetafdrukken van de profeet Mohammed in het Topkapi paleis die daar aanbeden worden door huilende vrouwen. Toen ik dat zag deed mij dat weer denken aan het katholieke geloof dat ook gek is op botjes, gewaden, kiezen en haren van heiligen. De kern is het inderdaad niet maar het zit diep in ons mensen om hetgeen wij waarnemen of meemaken aan een hogere macht te koppelen. En vaak schuilt in bijgeloof volkswijsheid. “Scherven brengen geluk” bijvoorbeeld. Dat kan je duiden als wijsheid die leert dat na ongeluk ook altijd weer geluk komt. En dat “de duivel zich bij voorkeur onder het bed verstopt” zal ongetwijfeld een verwijzing zijn naar vreemdgaan dat ellende kan opleveren. Zo zal het s’nachts knippen van je nagels dat armoede brengt ongetwijfeld ook een oorsprong hebben die ver afligt van het hedendaags gebruik. Misschien werd het gezegd tegen mensen die op wacht moesten staan om te voorkomen dat bezittingen gestolen werden. Dan betekent het eigenlijk zoiets als: “let op, blijf bij de les, anders zal het je slecht vergaan”.
Mijn zoon gaat vrijdag de dertiende op schoolreisje, brrr!!
Even afkloppen maar op ongverfd hout om het onheil af te wenden.
(en dat voor een atheiste)
Beste meneer Van Bommel,
Ik moet zeggen dat ik dit ook heel veel in mijn omgeving zie. Zoveel mensen zijn in de ban van afkloppen, niet zus en zo lopen, et cetera… ik word er helemaal gek van. Het doet mij genoegen dat ik niet de enige ben.
Ik denk dat dit een teken is van onwetendheid of onzekerheid, of de zoektocht naar verklaring voor alles wat hij niet begrijpen. Of eigenlijk gewoon niet stilstond: overal iets achter zoeken.
Het verschil tussen bijgelovige atheisten en bijgelovige moslims is denk ik dat moslims de neiging hebben hun bijgeloof boven alle rationaliteit te stellen en er hun medemensen mee lastig vallen. Zo mocht ik me niet afdrogen na de wassing, en mocht de wassing niet met warm water (waarom wist eigenlijk niemand). Je moet van bijzaken geen hoofdzaken maken, en zeker niet de hoofdzaken verwaarlozen. Kijk naar wat er nu in Pakistan gebeurt, islamstudenten die kinderen als menselijk schild inzetten. Kinderen horen niet in de frontlinie. Die dienen beschermd te worden tegen geweld, je dient je niet achter kinderen te verschuilen. Lafaards zijn het die Talibaanvrienden.
Kritiek op regels die anderen aanvoeren met zgn. “keiharde” bewijzen wordt meestal afgedaan als dwaling, m.a.w. als je het niet eens bent met degene die je net een strakke regel uit de Hadies of koran vertelt dan wordt je uitgemaakt voor ketter, ongelovige, afgedwaalde, etc.
M: “ga zitten als je water drinkt!”
A: “waarom?”
M: “Dat moet, dat staat … daar … en … daar …”
A: “maar waarom dan?”
M: “trek je de koran/hadies in twijfel? Jij durft, je bent aan het afdwalen van het ware geloof. Dat is niet goed broeder, je bent besmet geraakt hier”.
A: “joh, doe ff normaal, je kunt me niet eens fatsoenlijk uitleggen waarom ik niet staand zou mogen drinken en je verkettert me meteen. Volgens mij is dit gewoon een machtsstrijd, jij wilt macht uitoefenen over mij.”
M: “Hoe durf je? Je bent werkelijk verdwaald”.
A: “het is goed met je vriend. Luister, ik zal je wat vertellen. De Islam is een geloof die zich baseert op het verstand, niet op onverbiddelijke regels. Dat jij me niet kan vertellen waarom ik niet staand mag drinken vind ik nogal zwak, het gaat daarbij niet om het geloof, maar om jou, je krijgt geen vat op mij dus val je mijn geloofsbeleving aan door te beweren dat ik geen goede moslim ben.”
Enfin, dat werd dus knallende ruzie. Niets bijzonders. In mijn geboorteland maak ik dat niet mee. Mijn schoonmoeder zei me ooit: “Beta, drnink zittend, dat is beter voor je gezondheid.” Waarop ik dus wederom vroeg naar het waarom. Ze vertelde me dat het voortkwam uit de praktische overweging dat in warmere streken de temperatuurverschillen tussen dag en nacht ontzettend groot zijn. Als je daarbij staand water drinkt dan zou dat, in combinatie met de enorme temperatuurverschillen tussen dag en nacht, kans kunnen geven op ontwikkeling van reuma. Wat een Aha-Erlebnis! Er zit dus wel degelijk wat achter die regeltjes! Het is weliswaar nooit wetenschappelijk onderzocht/aangetoond door de westrse medische wetenschap, maar dat is dan een ander verhaal.
Leuk, he? Regels zonder de onderbouw en achtergrond te kennen? Levert onbegrip op, van vele kanten. Moet je eens doen, vechten tegen onwetendheid van medegeloofsgenoten en vechten tegen het onbegrip van nietgeloofsgenoten. het is vermoeiend, en nu ga ik slapen!
Veelzeggend dat er regels zijn om wel of niet je nagels te knippen ’s nachts of je wel of niet staan moet drinken en wat nog niet al. Dat lijkt mij een hele last. Gelukkig steekt dhr van Bommel de draak er mee.
Opmerking van Hendrik Jan inzake Pakistan vind ik een hele goede. Wat doen die terroristen in zo’n moskee? Ik begreep dat het studenten waren dan zou je toch iets meer intelect mogen verwachten. Dan geschreeuw, geschiet en het gebruik van mensen als schild. Maar helaas zoals ook afgelopen week bleek in Londen terrorist maakt blijkbaar geen onderscheid in IQ, heel opmerkelijk en frappant, ik heb er geen verklaring voor. Iemand anders hier?
Juist door die regeltjes elk levensterrein betreffend kan ik me inmiddels niet meer voorstellen dat de Islam de ware godsdienst zou zijn.
– Mensen die de wereld bevolkt zien door jins?
Moslims hebben mij verzekerd
dat er
– een duivel tussen je komt als je niet schouder aan schouder aansluit bij het gebed
– dat een engel die je positieve daden opschrijft en een die je zonden opschrijft (klinkt als de weegschaal waarin de oude egyptenaren geloofden)
– met je linkder dan wel rechtervoet het toilet instappen (quizvraag op maroc.nl die telkens herhaalt wordt)
– dat je een bepaalde bezweringsformule moet zeggen als je niest ‘astagfirrullah (?)
– waarom zou je het volgende in vredesnaam geloven: dat de djellaba vooral kort moet zijn (tot op de enkel of voor de zekerheid een eind boven maar wel onder de knie) maar zeker NIET TOT OP DE GROND dragen…omdat anders op een of andere manier de duivel invloed op je krijgt?
– hoe zie je seks tussen echtgenoten dan als je je moet reinigen met een grote wassing voor je mag bidden (toch wel als een zondige staat denk ik als je ervan in een staat van zonde geraakt, dit verschilt niets van platonisme)
(ik ben zelf zeer pro hygienie dus in eerste instantie spraken me de regels rondom hygiene wel erg aan, dit leek me een argument pro dat de islam het bij het rechte eind heeft)
– een vrouw die niet bidden mag als ze ongesteld is, Wat voor Godsbeeld heb je dan? Mag niet iedereen tot de Hoorder van alle gebeden komen?
Ik ben geen type van die een hond wil slaan vind licht een stok. Heb er heel veel over gelezen, gepraat en vooral nagedacht de afgelopen 2 jaar. Ik zou het fijn vinden als u/jij mij antwoord zou kunnen geven.
@Johanna, wat je hier schetst is voor mij wel herkenbaar. Toen ik mij verdiepte in de filosofie van de Islam was ik stomverbaasd hoe modern en weinig dogmatisch deze lang geleden al was en wat een spiritualiteit er uit sprak. Maar als je dan de hedendaagse praktijk van alle dag ontmoet die aan elkaar hangt van ‘regeltjes’ dan dooft er wel iets van dat enthousiasme.
@Johanna en @Simon:
Ik neem het jullie niet kwalijk dat jullie een dergelijk beeld van de Islam hebben, echter het tegendeel is waar, de Islam heeft geen strikte, onverbiddelijke regels, maar meer adviesgerichte aanbevelingen. Het vervelende is echter dat de moslims dit zelf niet eens meer weten, omdat ze zelf ook niet meer nadenken over het hoe en waarom. Zij dragen het beeld uit van onverbiddelijke regels en sancties zoals hel en verdoemenis. Het is echter niet de Islam, maar het zijn de moslims die in verval zijn geraakt. Daarom kan ik het jullie niet kwalijk nemen dat jullie een dergelijk beeld hebben van de Islam. Immers, what you see is what you get, of niet?
Wat ik zo jammer vind is dat moslims niet meer pragmatisch ingesteld zijn als het om hun geloof gaat. Moslims komen aanzetten met allerlei regels uit koran en hadies (overleveringen). Maar de praktische bedoelingen van die “adviezen” kennen ze allang niet meer, of ze weigeren ze simpelweg. In- en intriest vind ik dat. Zo vecht je tegen onwetendheid op 2 fronten, nl. tegen eigen geloofsgenoten en tegen niet-geloofsgenoten.
Nee, ik zie het somber in als ik zie dat vele moslims de meest essentiële elementen van het geloof alleen maar kennen als verplichte regels terwijl ze de achtergrond niet meer kennen. Ze zijn ook zo’n makkelijke prooi, zeg iets over het geloof en je hebt ze tegen je in het harnas gejaagd. De gematigden houden hun mond angstvallig dicht en lijden in stilte of raken zelfs geïsoleerd. Dat is toch niet meer van deze wereld?
@Johanna: En dan nu het antwoord op je vragen:
– Mensen die de wereld bevolkt zien door jins? –> ik zie ze niet, dus ik denk er niet over na, hierop zal ik jet antwoord dus schuldig blijven, wellicht kan iemand anders de informatie aanvullen?
– dat er een duivel tussen je komt als je niet schouder aan schouder aansluit bij het gebed –> is meer bedoeld om de gelijkheid te bevorderen, het is een fysieke weergave ven het gelijkheidsprincipe, de duivel is meer symbolisch bedoeld om aan te geven dat er onenigheid kan ontstaan als mensen zich boven/onder anderen plaatsen, niemand houdt van haantje-devoorsten-types, toch?
– dat een engel die je positieve daden opschrijft en een die je zonden opschrijft (klinkt als de weegschaal waarin de oude egyptenaren geloofden) –> opdat je naenkt over je daden en de gevolgen van je daden, het is een metafoor om je geweten aan te spreken en om roekeloosheid te voorkomen
– met je linker dan wel rechtervoet het toilet instappen –> zodat je niet de wc inspringt, hahah, het antwoord hierop weet ik niet precies, sorry
– dat je een bepaalde bezweringsformule moet zeggen als je niest ‘astagfirrullah (?) –> het is de bedoeling dat je Ëlhamdulillah” zegt. Waarom? Een nies verdrijft nogal wat bacteriën uit je lichaam en aangezien moslims Allah dankbaar zijn bedanken ze hem dat het lichaam een functionaliteit heeft om zichzelf gezond te houden.
– dat de djellaba vooral kort moet zijn, etc. –> zodat je kleding schoon blijft, als het tot op de grond komt, dan raakt het toch snel vuil, en als het te kort is dan is het aanstootgevend. Overigens is hygiëne in de Islam ontzettend belangrijk.
– hoe zie je seks tussen echtgenoten dan als je je moet reinigen met een grote wassing voor je mag bidden –> puur om hygiënische redenen. Je wast het lichaam (rituele wassing is geen juiste benaming) en reinigt het van zweet en andere “vloeistoffen” /vuil. En na het douchen voel je je toch altijd wat frisser en minder vermoeid. Is toch geen gezicht, zo’n stelletje dromerig vermoeide mensen in een moskee die proberen te bidden?
– een vrouw die niet bidden mag als ze ongesteld is –> bedoeld om vrouwen te ontslaan van de verplichting tot gebed als ze ongesteld zijn. Voor vele vrouwen is de periode van ongesteldheid een mentale en fysieke belasting en als ze dan ook nog eens allerlei verplichtingen moeten nakomen is dat niet reëel. Een vrouw is in eerste plaats een mens en dient als zodanig behandeld te worden met inachtneming van haar bijzondere behoeften. Als een vrouw lijdt onder haar ongesteldheid, dan heeft ze rust en verzorging nodig, geen plichten die haar leven verzwaren! Toen de Islam kwam, heeft ze vrouwen rechten gegeven. In de pre-Islamitische periode waren vrouwen een bezit, dat heeft de Islam afgeschaft en ervoor gezorgd dat er rekening werd gehouden met de specifieke verschillen van vrouwen t.o.v. mannen, zoals ongesteldheid, zwangerschap, etc.
Om je t.a.v. het laatste punt een voorbeeld te geven: vrienden in mijn kring nemen alle zorg uit handen van hun echtgenote zodra ze ongesteld of zwanger is. Sommigen van hen masseren zelfs hun vrouw om de pijnen te verzachten die hun vrouw moet ondergaan. Dat is de werkelijke bedoeling van de Islam. Niet om ervroor te zorgen dat de vrouw in diskrediet wordt gebracht of om haar dingen te verbieden.
Wellicht roept het bovenstaande nog meer vragen op, stel ze gerust, ik hoop in ieder geval dat je goede antwoorden op je vragen hebt gekregen.
Twee geloven op 1 kussen daar slaapt de duivel tussen?
Inderdaad, jullie hebben gelijk, ik heb Abdulwahid’s iets te letterlijk genomen.
Bijgeloof en bijgeloof in religie is niet iets specifiek Moslims, maar sommige gelovigen gaan wel heel erg ver.
Misschien is het een soort van spirituele armoede?
Maar zolang het blijft bij dit soort op een kinderlijke dwangneurose gelijkende regels blijft… (“Met 1 been op de stoep en 1 been in de goot, anders ben ik morgen dood”), Ach ja, het is ook wel humor
Toch…wanneer is iets een ritueel en wanneer is het bijgeloof?
@ # 13 Simon
Ik herken wel veel in jouw gedoofde enthousiasme. Maar mijn enthousiaste dooft meer van sommige conservatieve maatschappelijke opvattingen. Aan de andere kant zie ik die juist als een intellectuele uitdaging. Hoe vind je daar een antwoord op zonder je geloof in God in de steek te laten?
Wah Asim :) had het niet beter kunnen uitleggen
Over jinns… ze bestaan. Er bestaan slechte en goede, maar veel weet ik er niet over.
Wat ik wel weet is dat er veel jinns zijn op het toilet, op begraafplaatsen en in ruïnes.
Misschien dat je vandaar het toilet moet betreden met je linkervoet. Er zijn ook bepaalde smeekbedes die je kunt zeggen als je het toilet betreedt, maar ik weet niet welke.
Dat van de djellaba geldt dacht ik alleen voor de mannen… ?
Maar het gebruiken van je handen, dat is wel waar. Bv het reinigen van je geslachtsdeel en neus n stuff dat behoort met je linkerhand te gebeuren. Ook voor een boodschap gebruik je de linkerhand.
Eten moet dan bv weer met de rechterhand.
Overigens heb ik ook gehoord dat het goed is om met je rechtervoet uit bed te stappen (i donno if this is true). En om je huis te betreden met eerst je rechtervoet, terwijl je ‘bismillah’ zegt, om jinns buiten te houden (dacht ik).
Jullie hebben lekker veel aan mij :P
Hier doe ik niet aan:
– niet mogen stofzuigen als het donker is
– niet je nagels knippen als het donker is
– als je linkerhand jeukt krijg je geld en als je rechterhand jeukt dan verlies je geld (of andersom)
– als je rechtervoet jeukt dan krijg je bezoek en als je linkervoet jeukt dan ga je op bezoek (of andersom)
– als je schoenen op elkaar liggen dan krijg je ruzie met iemand
– als je met je sleutels rinkelt krijg je ruzie met iemand
– als je op iemands hak trapt krijg je ruzie met diegene (dit kan je ongedaan maken door diegene een hand te geven hahaha)
en nog meer van die dingen…
@ asim:
top! zo snap ik het.. zo zit er veel logica in, voldoende om ook ongelovigen in veel gebruiken mee te kunnen krijgen..
Maar zoals je aangeeft, de helft van de lol/ de reden voor veel gebruiken is juist dat je de achterliggende gedachte erbij hebt.. dus je goede acties bewust maakt, niet dat je bang wordt of je wel genoeg gewicht in het schaaltje legt..
Lijkt me soms ook belangrijker om achter de redenen te komen dan om het gebod te volgen..
@ pipi:
ritueel is een set van handelingen die algemeen erkend wordt als betekenisvol door een groep. Dat wil niet per se zeggen dat de groep de letterlijke betekenis onderschrijft, maar belang hecht aan de symboliek..
Bijgeloof is geloven in casualiteit waar dit niet wetenschappelijk bewezen is, en niet (meer) algemeen geaccepteerd.
Ze gaan vaak samen inderdaad. En beiden komen voor in alle soorten gemeenschappen, religieus en a religieus
Eerder was hier op WBH een enorm lange discussie over gebedsgeners, exorcisme en Jinns. Ik vond het schokkend het bestaan ervan kritiekloos dit als waarheid werd aanvaard. Deze keer is het gelukkig anders, met de bijdrage van dhr Van Bommel en anderen.
Asim noemt de mogelijk praktische verklaringen voor bijgeloof. Punt is dat vele mensen die rationele verklaringen terzijde schuiven, met het excuus dat ”˜ het geschreven staat.
Simon maakt ook een goed punt. De islam wordt weleens gepropageerd als een rationelere religie dan het christendom. Het is in ieder geval niet gestoeld op onbevlekte ontvangenis of over water lopen en water in wijn veranderen,maar ”˜ slechts’ op een openbaring door een engel. Dat scheelt.
Die rationaliteit verdwijnt echter zodra je kijkt naar alle regeltjes die uitgevoerd moeten worden. Het niet eten van varkensvlees heeft (soms) goede rationele redenen. Het smaakt niet lekker. Varkens zijn soms dragers van menselijke ziektes. In warmere klimaten kan varkensvlees onhygiënisch zijn. Logische leefregel dus voor een vroeg middeleeuws woestijnvolk.
Maar waarom moet dit een religieus gebod zijn? Het houdt geen rekening met andere klimaten of moderne conserveringsmiddelen of koelingssystemen. Persoonlijk kan ik er niet in geloven, een God die zich druk maakt of we varkens eten. Had ze dan niet geschapen, denk ik dan.
Na een levenlang anti-varken te zijn opgevoed verwacht ik dat niemand hier een broodje beenham gaat eten. Maar als je kritische kanttekeningen plaatst bij bijgeloof, waarom dan ook niet meteen hierbij?
Bedankt voor je toelichting Asim … en Pippi, ik denk dat ik je vraag niet helemaal begrijp. Of misschien ook wel. Als je krachten volgt die jou geen energie geven maar die juist aan je onttrekken dan is dat voor mij niet de weg van God. Maar ik weet ook dat veel mensen juist bij structuur, regeltjes en conservatisme ‘rust’ vinden. Mensen hebben allemaal andere mogelijkheden en ik weet dat in de ontstaansfase van de Islam deze discussie ook al een rol speelde. Aboe Bakr al-Razi vond goddelijke openbaring overbodig voor de bevrijding van de ziel. Maar atheïst was hij zeker niet. Hij wordt gezien als de grootse medicus en grootste vrijdenker uit de islamitische geschiedenis. (Om maar aan te geven dat er vroeger veel meer pluriformiteit bestond in het denken).
En de grap is nu juist dat de Islam tot in een ver stadium is doorontwikkeld. Alle andere adviezen, door vele regels genoemd, zoals eerst met je rechtervoet uit bed stappen en”meer dergelijke “regels” hebben allemaal een hogere spirituele betekenis. Juist daarom is de Islam nog steeds de sterkst groeiende religie.
De andere kant van het verhaal is dat al die adfviezen en regels door onwetende mensen worden gezien als strikte geboden. En hier ontstaat nu de “pijn”.
Als alle goedbedoelde, doorontwikkelde adviezen en leefregels door anderen niet worden begrepen en vervolgens anders worden geïnterpreteerd en uitgelegd aan anderen, dan ontstaat er verwarring. Immers, waarom zou ik met mijn rechtervoet uit bed “moeten” stappen, enkele formules moeten “prevelen” om mezelf te vrijwaren van een bezoek van de duivel? It makes no sense to me, so why should it make sense to someone else?
Een simpel ander voorbeeld: als je ziek bent is je geest ziek. Probeer dat maar eens uit te leggen aan het gemiddelde IQ van 80. Snap je dat dat niet gaat? Mijn welgemeende excuses dat ik hier onderscheid maak in mensen, alleen een lamp van 25 Watt zal echt niet 60 Watt gaan branden, vous savez?
Om de achtergrond te begrijpen is kennis nodig. De Ayurveda is ruim vijfduizend (5000 !) jaar oud. Ga daar maar eens zoeken naar ziekte en achtergrond van ziekte. Wel eens gehoord van Deepak Chopra? Hij weet de Ayurveda voortreffelijk uit te leggen in wetenschappelijk begrijpelijke taal. Het komt erop neer dat onze gedachten voor een overgroot gedeelte verantwoordelijk zijn voor onze gezondheid. Daarom zegt de Islam: als je ziek bent, is je geest ziek. Dus m.a.w. alleen het ichaam genezen is niet genoeg, je zult ook de dieper liggende oorzaken moeten aanpakken.
Nogmaals, het is echt niet zo simpel als het lijkt: je teennagels niet knippen als het donker is? Klinkt achterlijk, en de Engelesen hebben er een beter woord voor: retarded (teruggeplaatst). Maar ga eens zoeken in de fysiologie van het menselijk lichaam. Dan zul je erachter komen dat je nagels in de nact niet groeien, maar lichtjes krimpen. Raar, maar waar. En als je dat weet, dan heb je een beter argument om de nagels niet te knippen als de nacht aanbreekt. Het lichaam heeft dan rust nodig, geen extracties. Het moet wel juist uitgelegd worden. Of je het advies daarna wel of niet opvolgt, dat moet je zelf weten. Zeker voor de notoire te-kort-knippers zal ik het sterk aanbevelen, die weten dat het hinderlijk is als je je nagels geknipt hebt en na circa 16 uur beginnen de vingers pijnlijk te worden. Knip je je nagels niet, of niet te kort, wees dan gevrijwaard van pijn. De duivel zal het wosrt wezen, hij heeft betere dingen te doen.
Mijn excuses als mijn toon belerend is, dat is niet mijn bedoeling. Wat is dan wel mijn bedoeling? Een betere uitleg dan de gemiddelde huis-tuin-keuken-uitleg à la “de duivel komt je halen als je dit-of-dat doet”.
Beste Asim, dat je nagels s’nachts zouden krimpen daar geloof ik niks van. Ik heb de hele encyclopedie Britannica over het onderwerp nagel doorgenomen en kan alleen maar vinden dat de nagel s’winters minder hard groeit dan in de zomer en dat er andere factoren zijn die dit kunnen beinvloeden (maar is een te lang verhaal). De groei vind sowieso alleen maar in de wortel van de nagel plaats. De rest is dode materie. Ik kan mij nog eerder voorstellen dat de huid daaronder uitzet en krimpt. Maar ik geloof er weinig van dat het advies s’nachts niet te knippen daarmee te maken heeft. Waarom dan immers de referentie aan armoede? De symboliek van de nagels is wel een andere in de Bijbel en de Koran / Hadith dan we vandaag kennen en ik zoek de verklaring daar eerder in. Ook de Bijbel kent geboden en verboden over nagels die best eens een voor-Bijbelse oorsprong kunnen hebben. Kijk zo kan je alle voorschriften ‘rationaliseren’ maar of dat een acceptabele hedendaagse verklaring oplevert. Lees bijvoorbeeld het volgende citaat:
“Sommige wetten en voorschriften die Mozes doorgaf, lijken vandaag de dag absurd. Waarom moesten bijvoorbeeld de mannen en vrouwen van overwonnen Kanaänieten worden gedood? Volgens Hobrink omdat zij vanwege hun levensstijl een grote kans hadden een geslachtsziekte bij zich te dragen. Ongetrouwde vrouwen in de buurt van Kanaän mochten blijven leven en ver buiten Kanaän zelfs alle vrouwen. Maar God gaf wel het voorschrift deze vrouwen zeven dagen af te zonderen, te wassen, hun bezittingen door het vuur te halen en de nagels te knippen. Hobrink: “De incubatietijd van de meeste besmettelijke ziekten is minder dan zeven dagen. Bovendien moesten kleren, metalen en leren voorwerpen goed worden gereinigd. Het knippen van de nagels was belangrijk, omdat de nagelriem één van de ergste bronnen van bacteriën is.”
Kijk tegenwoordig hebben we het dan over vrouwenhandel en prostitutie maar Hobrink maakt er een mooi verhaal over hygiëne van.
voor #15 Asim:
“Toen de Islam kwam, heeft ze vrouwen rechten gegeven. In de pre-Islamitische periode waren vrouwen een bezit, dat heeft de Islam afgeschaft en ervoor gezorgd dat er rekening werd gehouden met de specifieke verschillen van vrouwen t.o.v. mannen, zoals ongesteldheid, zwangerschap, etc. ”
Ik heb toch een paar kanttekeningen bij wat je schrijft. Ik weet dat algemeen wordt aangenomen dat voor de Islam vrouwen rechteloze objecten waren, maar is dat wel zo?
Khadija, Mohammed’s eerste vrouw is het levende bewijs dat er ook voor de komst van de Islam op het Arabische schiereiland vrouwen leefden die konden erven, rechten hadden, zelfstandig zaken deden met mannen en zelfs hun man zelf uitkozen en ten huwelijk vroegen. Rechteloze objecten? Zeker niet allemaal!
En als je naar de dagelijkse realiteit gaat kijken in de meeste Islamitische landen dan zal je zien dat het de vrouwen zijn, ook ongesteld en zwanger, die het zware werk op het veld en in het huishouden klaren en niet hun mannen.
Nu zijn er inderdaad vrouwen die veel last hebben van hun menstruatie maar er zijn er minstens evenveel die er totaal geen last van hebben. Maar sinds wanneer zijn Moslim mannen zulke experten in menstruatie en zwangerschap? Een voorbeeld uit mijn dagelijks leven: ik heb de dag voordien een lichte hoofdpijn en wat zwaardere benen maar eens ik begin te menstsrueren moet ik er echt op letten om tijdig van tampon te verwisselen want ik merk er gewoon niks meer van.
Nu kan ik mij wel heel goed voorstellen dat het best wel interessant is om als vrouw te doen alsof je erg lang, erg veel last hebt, als je man dan alles voor je doet als een soort mega luxe uitvoering van de Nieuwe Man!
“Nogmaals, het is echt niet zo simpel als het lijkt: je teennagels niet knippen als het donker is? Klinkt achterlijk, en de Engelesen hebben er een beter woord voor: retarded (teruggeplaatst). Maar ga eens zoeken in de fysiologie van het menselijk lichaam. Dan zul je erachter komen dat je nagels in de nact niet groeien, maar lichtjes krimpen. . . De duivel zal het wosrt wezen, hij heeft betere dingen te doen.”
En zo is het met alles in de islam:op het eerste zicht lijkt het vol primitieve rigide gedragsregels, maar na beetje onderzoek snap je het waarom van al die regels en kan je niet anders dan tot de conclusie komen dat de islam de perfecte godsdienst is. Het lijkt vol bijgeloof, maar achter de meeste van die zogezegde gekke gedragsregels gaan weloverwogen leefregels schuilen, ter bevordering van gezondheid en hygiene van de mens.
Net zoals het verrichten van de Salaat, het gebedsritueel: is een prima vorm van lichte gymnastiek en verhindert luiheid en stijfheid. Bismillah. Zo is het met tal van zaken in de islam.
“dat een engel die je positieve daden opschrijft en een die je zonden opschrijft (klinkt als de weegschaal waarin de oude egyptenaren geloofden) –> opdat je naenkt over je daden en de gevolgen van je daden, het is een metafoor om je geweten aan te spreken en om roekeloosheid te voorkomen”
Dat is geen metafoor, dat is werkelijkheid.
“waarom zou je het volgende in vredesnaam geloven: dat de djellaba vooral kort moet zijn (tot op de enkel of voor de zekerheid een eind boven maar wel onder de knie) maar zeker NIET TOT OP DE GROND dragen…omdat anders op een of andere manier de duivel invloed op je krijgt?”
Om je te behoeden voor ijdelheid, je dient geen lange kleren te dragen die over de grond slepen. Je wil toch niet rondlopen als een Hiollywoodster op de rode loper en alle aandacht naar je toe trekken? Je moet bescheiden op de aarde rondlopen.
– een vrouw die niet bidden mag als ze ongesteld is, Wat voor Godsbeeld heb je dan? Mag niet iedereen tot de Hoorder van alle gebeden komen?
nota: ik ben zelf vrouw:
omdat je
1) een paar dagen misselijk bent (ik in alle geval een dag of 2)
2) omdat je die dagen emotioneler bent door je hormonen
3) omdat je iets minder fris ruikt en hygiene en properheid is uiterst belangrijk in de islam
4) omdat Allah gemak voor de mensen/moslims wil en geen ongemak
Bismillah.