Voorpagina Cultuur, Ervaringen, Gastarbeiders

Mijn teennagel

Abdulwahid van Bommel is gastarbeider bij wijblijvenhier.nl.

Omstreeks middernacht, na een avond stappen – helemaal naar Hägendasz gelopen voor een ijsje en toen weer terug.. Wel met grote zonnebrillen en doen alsof we Saoedi’s zijn – dus na zo’n avond stappen.. En ik had het gevoel dat ik mijn teennagels onmiddellijk moest knippen. Gretig zette ik mijn nailclipper in mijn teennagel..

“Neee! Niet doen” Gilde mijn zuster in islam.
“Wat niet doen!?”
“Je nagels knippen!”
“Waarom niet?

“’s Nachts je nagels knippen brengt armoede!”
“Wie zegt dat!?”
“Het staat in de hadieth!”
“Welke hadieth?”
“Weet ik niet, mijn moeder weet het!”
“Dit meen je niet hè?”
“Wallahi, ik zweer het je!”
“Weet je waarom Arabieren en Moslims achterlijk zijn, zuster?” Zei ik terwijl ik een grote hap van mijn Arabische teennagel nam met mijn TRIM nagelclipper. “Omdat er nog steeds mensen zijn die denken zoals jij!”

Mijn zuster in islam knikte vaag. Ze zat tussen wal en schip. Het zou misschien nog lang duren voor mijn armoede aanbrak. Deze onzin had ze haar hele leven voor zoete islamkoek geslikt. Je kon niet verwachten dat ze in één middernachtelijk gesprekje zou veranderen.

Dit is geen uniek gesprek. Dit verhaal kun je in duizend variaties vertellen. Hilarisch, de onwetendheid van onze moslimgemeenschap. Als een groep mensen zijn de meeste moslims met hun navelstreng nog steeds verbonden aan de placenta van de jahiliyyah (tijd van onwetendheid). En je wordt echt gehaat als je de minuscule mini-imaampjes die zichzelf als geleerden profileren uit de kast haalt! Op de een of andere manier missen we de competentie om vanuit een feilloos radarsysteem te onderzoeken waar het ‘in godsnaam’ over gaat als de label ‘Islam’ erop staat. Zijn we niet kritisch genoeg? Niet analytisch genoeg? Kennen we ons geloof niet voldoende? Waarom zijn we bang om te bevragen waar we in geloven? Nou, omdat we, wanneer we echte onzin horen, denken: “Hé: dit kon echt wel eens onderdeel zijn van waar ik in geloof!”

“Lezen!”, openbaarde Gabriël 14 eeuwen geleden aan Mohammed. Maar daar moet nu wel bij: “Doe die tv eens uit! Ga eens naar de bieb!” Is lezen wel goed voor mijn ogen? Heb ik als nerd nog steeds de ongenaakbare ‘look’ waarmee ik dat stuk kan boeien, wiens enige kwaliteit is dat hij of zij er nogal strak uit ziet in die strakke outfit? Moet je eens zien wat voor strakke islam hij in huis heeft als je eenmaal getrouwd bent!


Abdulwahid van Bommel is imam, publicist en geestelijke verzorger voor moslims bij het Medisch Centrum Haaglanden. Voorheen was hij voorganger van de Moslim Informatiecentrum in Den Haag en directeur van de Nederlandse Moslim Omroep.

Abdulwahid van Bommel was geestelijke verzorger voor moslims bij het Medisch Centrum Haaglanden, voorganger van het Moslim Informatiecentrum in Den Haag en directeur van de Nederlandse Moslim Omroep. Nu is hij docent geestelijke verzorging en schrijver.

Lees andere stukken van