Voorpagina Algemeen

Abd al-Bari Atwan in Nederland

De nieuwsartikelen van de bekende nieuwszender uit de Arabische landen, Al-Jazeera, zijn dan eindelijk te verkrijgen in de Engelse smaak. De laatste acties van doorgedraaide jihadstrijders tot aan de uitslagen van cricketwedstrijden zijn daar probleemloos te raadplegen. Een mooier kado van Sint had niet gekund.

Of toch wel: Midden-Oosten expert Abd al-Bari Atwan komt naar Nederland! Geboren in een vluchtelingenkamp in Palestina, begonnen als kraamverkoper en vandaag de dag één van de ‘meest gerenommeerde Arabische journalisten’, ondermeer door zijn interviews met Osama bin Laden, Saddam Hussain, Tony Blair en Yasir Arafat. 

Hij is regelmatig te vinden bij de CNN, BBC World en Al-Jazeera als expert. Momenteel is hij hoofdredacteur van de in London gevestigde Arabischtalige krant Al-Quds Al-Arabi.

Door de kritische houding tegenover de Arabische landen is dat dagblad een tijd lang gecensureerd (en soms verboden) geweest in Egypte, Jordanië, Saudie Arabië en Syrie. De Irakezen zijn Abd al-Bari Atwan liever kwijt dan rijk wegens zijn negatieve houding jegens de inval van de VS. Maarja, in die landen is persvrijheid dan ook ver te zoeken.

Meneer Atwan zal zijn analyses geven a.s. zondag over het conflict in het Midden-Oosten. Ik heb begrepen dat die zeer interessant zijn, dat zal ik dan zelf moeten horen om te geloven. Tijdens de bijeenkomst is er ook ruimte voor amusement: Grette Duisenberg zal twee van haar jurken veilen, opbrengsten worden gebruikt voor humanitaire hulp in het MO. Alles is te horen in het Nederlands. Meer info verkrijgbaar middels een enkele muisklik.

De oprichter. Geboren, getogen en woonachtig in die mooie stad achter de duinen. Altijd klaar voor een revolutie of gewoon een kopje thee. Typisch Faisal...

Lees andere stukken van Faisal