Voorpagina Algemeen, Ervaringen

Ramdan-fest – Exlusief Interview met Outlandish

Kort geleden tikte ik Düsseldorf in als bestemming op mijn navigatiesysteem en drie uur later stond ik in dat Duitse stadje voor de Philipshalle. Die dag was namelijk de jaarlijkse Ramadan-Fest, dit jaar de negende editie. Binnen in de gigantische hal stonden mij optredens van CoTu, Khaleel Muhammed en Outlandish (met interview) te wachten.

Een verslag.

Maar liefst 5000 Duitsers zijn afgereisd om gezamelijk suikerfeest (inmiddels al meer dan een maand geleden) te vieren, veelal moslims. Kraampjes met warme mintthee en de lekkernijen zijn van ver al te ruiken. Het programma bestaat uit vooral veel zang en muziek, het belooft een mooie dag te worden.

Een van de hoogtepunten is CoTu. Cotu is een samenwerkingsverband van 4 Duitse zanggroepen. Hun eerste single gaat over de wereld met de naam Lord of Ramadan. Je begrijpt het al, het gaat over de heilige maand Ramadan. Het nummer valt zo goed in de smaak bij het publiek dat CoTu besluit er nog een te zingen, ook al is het nog niet officieel uit. Van alle artiesten hebben deze jongens de beste performance. Natuurlijk hebben we de video van het nummer Lord of Ramadan voor je:

Volgende in de rij van artiesten (en het noemen zeker waard) is de Britse zanger Khaleel Muhammed van Jamaicaanse afkomst. Hem kennen jullie nog van het benefietconcert in Amsterdam van een paar maanden geleden. Hij is weer aanwezig met zijn djembe en weet als geen ander het publiek te verleiden om mee te klappen en te zingen. Wij spreken Khaleel nog achteraf, hij is zo vrij om een boodschap achter te laten na de piep.

Rachid Ibrahim is ook van de partij. Hij zingt traditionele lofliederen in het Arabisch, ik noem hem de islamitische Stevie Wonder. Rachid kan dan wel niet piano spelen, maar hij is – netals de Stevie – blind. Dat maakt het allemaal extra bijzonder. 

Ook treedt één van de zangers van de combinatie CoTu op: Baschschar. Hij zingt in het Duits en Engels. Totaal onbekend in Nederland maar wereldbekend bij onze oosterburen. Sinds kort heeft hij gekozen om te zingen over Allah, de profeet(vzmh) en de creaties van God. Hiermee wil hij laten zien wat de Islam nu inhoudt en dat het een een vredeliefende religie is. Deze Duitser van Syrische afkomst weet met zijn mooie stem in zijn eentje een mooie performance neer te zetten.  

Achter de schermen tackelen we de rapgroep Amantu, ook onderdeel van CoTu. Drie jongens met een Marokkanse afkomst, geboren en getogen in Duitsland en ze rappen in het Duits over wat ze bezig houdt: Islam. Dat er veel Turken in Duitsland zijn was me al duidelijk en ik heb er ook een aantal van ontmoet, maar een Marokkaan in het land van de worsten?? Dit moet uitgezocht worden. Mijn vraag aan hen luidt daarom: Wat is het verschil tussen jullie (Duitse Marokkanen) en de Nederlandse Marokkanen? Het antwoord is helder, Verdonk zou er blij mee zijn. Luistert u zelf:

De dag wordt afgesloten door de jongens uit Denemarken: Outlandish Dit trio bestaat uit Isam (Marokkaan, in djelleba), Waqas (Pakistaan) en Lenny (Honduras). Ze zongen de bekende en onbekende nummers van hun album Closer than Veins. Ik heb hun cd helemaal grijs gedraaid, om nu diezelfde nummers live te horen geeft het allemaal een extra touch. Het publiek geniet er ook van. Zichtbaar en vooral hoorbaar. Op deze momenten word je eraan herinnerd hoe hard meiden wel niet kunnen krijsen.

Na het optreden heeft wijblijvenhier.nl een exclusief interview met Outlandish. Speciaal voor jullie hebben we ze ondervraagd over hun album en de groep (de ongebruikelijke combinatie van afkomsten). Aan het woord is vooral Isam, hij was pas geleden nog in Nederland voor een kort optreden met Sami Yusuf. Als laatst heeft ieder van de drie een speciale boodschap (in hun eigen taal) voor de mensen in Nederland, dus ook voor jullie. Kan iemand het vertalen voor de mensen die geen Arabisch/Spaans/Urdu verstaan? Luistert u zelf.

Het is een dag geworden vol met muziek en moslims. De vrolijke mensen hebben gezorgd voor een aangename sfeer, en dat zal mij bijblijven. Het festival heeft bewezen dat er in Duitsland een grote groep bewuste moslims bestaat die netals ons ook actief bezig is met het veranderen van het negatieve imago van de moslims. Het organiseren van dergelijke evenementen is daarom een goede manier om de bezoekers te laten zien dat er o.a. organisaties, kranten en mensen zijn die daar een steentje aan bij willen dragen voor een leefbaarder Duitsland.

De oprichter. Geboren, getogen en woonachtig in die mooie stad achter de duinen. Altijd klaar voor een revolutie of gewoon een kopje thee. Typisch Faisal...

Lees andere stukken van Faisal