Voorpagina Interviews, Maatschappelijk, Politiek

Interview: Nadia Mahdaoui, kandidaat VN Jongerenvertegenwoordiger 2011

Abdelkarim El-Fassi (wijblijvenhier.nl): Nadia, zou jij jezelf kunnen voorstellen aan onze lezers?
Nadia Mahdaoui: Mijn volledige naam luidt Nadia Mahdaoui. Ik ben 22 jaar, woonachtig te Hendriko-Ido-Ambacht en rechtenstudente. Ik ben in de race voor de functie van VN jongerenvertegenwoordiger 2011. Een functie waarbij ik de mogelijkheid krijg mij te profileren als spreekbuis namens alle jongeren in Nederland. Een van mijn belangrijkste doelen is om honger- en armoedebestrijding, één van de millenniumdoelen, onder de aandacht van jongeren te brengen.

AK: Waarom wil je met name de jongeren bereiken? Zij zijn toch niet degenen die beleid maken? En volgens mij zijn die jongeren meer bezig met hun iPhones en Blackberry’s.
Nadia: Jongeren zijn de toekomst. Het is daarom van groot belang dat we jongeren bewust maken van het feit dat er dagelijks nog 1 miljard mensen met minder dan 1 euro per dag moeten rond komen. Ik beschik over een enorme drijfveer om me in te zetten voor het creëren van dat bewustzijn onder jongeren en de rest van de wereld.

AK: Het creëren van bewustzijn lijkt me een nobel streven. Maar iedereen kent de beelden van hongerige, door vliegen lastiggevallen kinderen met opgezwollen buikjes. Dat bewustzijn is er dus toch al?
Nadia: Dat bewustzijn is er kennelijk nog niet genoeg om iedereen aan te sporen tot actie over te gaan. Ik wil daar verandering in brengen. Ik wil jongeren motiveren om in actie te komen, zodat wij het verschil kunnen maken in deze wereld. Ik kan dat niet alleen, maar als vertegenwoordiger van alle Nederlandse jongeren heb ik de mogelijkheid mijn speerpunten hoger op de agenda van de VN te krijgen.

AK: Hoe lang bestaan die millenniumdoelen eigenlijk al? Is er sindsdien niet alleen meer honger?
Nadia: In 2000 hebben regeringsleiders van 189 landen afgesproken om vóór 2015 de belangrijkste wereldproblemen aan te pakken: de millenniumdoelen. Hierin zijn de belangrijkste mensenrechten vastgelegd. Echter blijkt inderdaad dat mijn speerpunten, honger- en armoedebestrijding, bij lange na nog niet zijn behaald. De hoorn in Afrika is een heel goed en concreet voorbeeld. Door de aanhoudende droogte zijn duizenden mensen komen te overlijden. Ik wil daarom keihard mijn best doen om deze aanhoudende problematiek bij de VN onder de aandacht te brengen.

AK: Je zegt ‘aanhoudende problematiek’. Wat is volgens jou de kern van het probleem?
Nadia: Om de kern van het probleem op te lossen, moeten we geen voedselpakketten verstrekken. Dit zijn slechts korttermijnoplossingen. Wil je echt de kern van het probleem aanpakken, zou bijvoorbeeld het landbouwbeleid hervormd moeten worden en mensen in arme landen de kans moeten krijgen om te concurreren in een open economie. Dat betekent dus dat we iets moeten doen aan het protectionistische beleid van veel rijke landen en aan de corruptie in de landen die hulpbehoevend zijn.

AK: Griekenland is een mooi voorbeeld van dat protectionisme. Blijkbaar zijn politici wel bereid om drastische maatregelen te nemen en miljarden te investeren als het gevaar dreigt dat de eigen portemonnee wordt geraakt. Ga je naast jongeren ook politici benaderen?
Nadia: Zeker! Wij als Nederlandse jongeren moeten ook onze stem laten horen in de Nederlandse politiek én zo invloed uitoefenen op thema’s die besproken worden. Veel politici/beleidsmakers weten daarnaast niet goed wat er onder jongeren speelt en wat jongeren bezighoudt. Ik wil politici benaderen en ze wakker schudden dat het egocentrisme en de zelfverrijking die ook tot de huidige recessie heeft geleid (en de jongeren de rekening van gepresenteerd krijgen) plaats moet maken voor meer solidariteit. Dat zal misschien betekenen dat wij een stukje materiële rijkdom moeten inleveren. Maar dat is helemaal niet erg, want uit onderzoek blijkt dat mensen gelukkiger worden van geven dan van krijgen.

AK: Ik vroeg ooit een kind of het wist waar dat vlees op zijn broodje doner kebab vandaan kwam. Het antwoordde: ‘Van Turkije’. Staan wij mensen niet ver van ons voedsel en drinken vandaan?
Nadia: Wij leven nu eenmaal in een westerse samenleving, een consumptiemaatschappij. Velen van ons zijn zich er inderdaad niet van bewust dat er mensen aan de andere kant van de wereld keihard moeten strijden voor voedsel. We weten allemaal dat er veel armoede heerst, kijken naar de reclamespotjes op tv waarin wordt opgeroepen om te doneren. Kennelijk is het toch een ver van mijn bed show.

AK: Ver van mijn bed show? Zo’n recessie zou voor ons in het Westen juist daarom wel goed kunnen uitpakken. Ik denk dat een hongerwintertje veel mensen goed zou doen.
Nadia: Het Westen heeft ondanks een recessie in vergelijking met andere wereld delen de best draaiende economieën. Ik vind het een kwalijke zaak dat het Westen niet consequent beleid maakt om iets te doen tegen dictaturen, corruptie, en slecht draaiende economieën elders.

AK: Even iets anders. Vorig jaar werd Elsa van der Loo verkozen tot VN Jongerenvertegenwoordiger van 2010. Stel dat jij dit jaar wint, kunnen we dan spreken van een islamisering van de VN?
Nadia: Nee, als ik ga winnen, vertegenwoordig ik alle Nederlandse jongeren, dus ook de niet-moslim jongeren. Er zou dus geen sprake kunnen zijn van islamisering, omdat ik niet namens mezelf zou spreken. En bovendien. Wat versta jij onder de islamisering van de VN?

AK: Dat die gekke moslims de boel overnemen! Maar we dwalen af. Hoe ga jij de aandacht van die jongeren vragen? Ga je iets doen met social media? Hoe ziet je campagne eruit?
Nadia: Ik wil de pingfreaks onder ons die veel actief zijn op social media natuurlijk ook op deze manier benaderen. Maar daarnaast wil ik jongeren ook betrekken door niet tegen, maar met ze te praten. Dit wil ik doen door veel op scholen, evenementen en universiteiten met jongeren in discussie te gaan door zo ook hun ideeën en meningen te achterhalen. Verder wil ik over de inhoud van mijn campagne niet te veel uitwijden, want het zou zomaar kunnen zijn dat de concurrenten meelezen.

AK: Stel dat jij je boodschap in één kreet zou moeten samenvatten, hoe zou deze dan luiden?
Nadia: Bewustzijn van de honger- en armoedeproblematiek creëren, is de eerste stap; direct daarna volgt actie!

AK: Tot slot. Hoe kunnen mensen op jou stemmen?
Nadia: SMS NADIA naar 5040 of stem online via www.stemnadia.nl

AK: Namens www.wijblijvenhier.nl wil ik je in ieder geval veel succes wensen met je campagneweek en moge de beste kandidaat winnen!

Abdelkarim. Voormalig hoofdredacteur van Wijblijvenhier.nl. Documentairemaker. Is geboren in de Zeeuwse contreien en wist al op vroege leeftijd dat het boerenleven niet voor hem was weggelegd. Hij besloot om zijn hooivork aan de wilgen te hangen, de koeien vaarwel te zeggen en zijn geluk te beproeven in Rotterdam. Hij studeerde Nieuwe Media aan de Universiteit van Amsterdam, was als journalist werkzaam bij de VARA, columnist voor KRO Hemelbestormers en Joop.nl, praat graag tegen vreemden, schaamt zich slechts voor zijn tenen en hoopt dat zijn levensmotto ooit de geschiedenisboeken ingaat: "Als je een geit een jurk cadeau geeft, weet je nooit wat er gebeurt"

Lees andere stukken van Abdelkarim