Voorpagina Politiek

Daar gaan we weer

Big trouble. Politiek Den Haag wankelt (alweer). De kamer heeft een motie van afkeuring ingediend tegen de minister van vreemdelingenzaken Rita Verdonk. Het betreft een motie van de PvdA die vraagt of de minister de tijdelijke opschorting van de bekende 26.000 uitgeprocedeerde asielzoekers wil verlengen. Ondanks alles houdt ijzeren Rita voet bij stuk en weigert die motie uit te voeren.

Gisteravond liet de NOS live de stemronde zien in de kamer. PvdA, Groenlinks, SP, CU, D66 en PvD (toch nog ergens goed voor) hebben voor gestemd. CDA, VVD, PvV en SGP hebben tegen gestemd. Daarmee is de motie met 75 tegen 72 stemmen aangenomen. Verdonk liet al weten dat ze de motie niet uit zou voeren en vroeg een uur voor crisisberaad met het kabinet. Het was toen klokslag elf. Er waren veel boze reacties zoals Marijnissen die zei dat het nutteloos was om een uur te overleggen en dat ze een motie van wantrouwen zouden indienen als de minister hier niet mee akkoord zou gaan. Bos was van minder duidelijke taal. Ook hier heb ik me wild geërgerd aan zijn optimistische toon. Ik had geen zin meer om het verder af te kijken dus was ik benieuwd wat eruit zou komen.

Mijn vermoedens zijn bevestigd: er is een motie van afkeuring aangenomen, weer door de linkse partijen. En daarmee kunnen we stellen dat het eind van Rita Verdonk nog dichterbij is dan we dachten. Alleen zitten we nu in een rare situatie. Het kabinet is demissionair en als de  VVD ministers opstappen betekent dit, dat er straks alleen CDA ministers overblijven.

De aanloop naar een succesvol nieuw kabinet verloopt ook stroef. SP wil niet met het CDA regeren. Groenlinks heeft ook geen zin, dus wordt het hoogstwaarschijnlijk CDA-PvdA-CU. Zien jullie wat ik zie? Ik zie een verschrikkelijk vooruitzicht. Over vier jaar hebben we Balkenende X achter de rug.

We zijn van dit kabinet veel smoesjes gewend. Zo werd ons voorgehouden dat we eerst flink moesten inleveren om daar vervolgens van te kunnen profiteren. Onzin, want hiermee heeft de VVD eindelijk hun plannen kunnen verwezenlijken. Nu krijgen we weer te horen dat deze motie een aanzuigende werking heeft op andere asielzoekers, wat de staat 200.000 euro gaat kosten en dat het uitvoeren van deze motie betekent dat je eigenlijk bent begonnen met de uitvoering van een generaal pardon. De minister is verplicht om te luisteren naar de kamer. De motie is aangenomen, maar als Verdonk die uitvoert tast het haar geloofwaardigheid aan.

Ik ben je zat Rita, ik ben je helemaal zat. Al vier jaar lang doe je niets anders dan de kamer voor de gek houden en ga je lekker door met je beleid. Nu valt alsnog het doek voor je. Hoeveel kopzorgen heb je Nederland al niet bezorgd om je eigen plannetjes maar uit te kunnen voeren? We zijn te laat, veel te laat. Ik had gewild dat dit scenario eerder had plaatsgevonden. Maar alles heeft zijn tijd. En de tijd van Rita Verdonk is om. Eindelijk!