Voorpagina Algemeen

Studentenabonnement

Het zal je misschien ontgaan zijn, maar ik ben student journalistiek. En als journaliste in opleiding wordt veel van je verwacht. Ik zal het lijstje afgaan. Minstens 1x per dag het journaal kijken, minstens 2 kranten per dag doorlezen, 1 opinieblad per week lezen, minstens 1 actualiteitenprogramma kijken en het internet afspeuren voor de laatste nieuwtjes.

Zoals je ziet moet ik bijna slapen en opstaan met het nieuws. Nu wil ik echt graag een abonnement nemen op de krant, bij voorkeur de Trouw of de Volkskrant, maar een regulier abonnement is mij te duur! Een jaarabonnement kost al zo een € 257,60 en als arme student is dat gewoon onbetaalbaar. Nu hebben deze kranten iets slims bedacht. Speciaal voor studenten een abonnement! Hierbij de criteria:

– je bent niet ouder dan 25 jaar (Yes!)
– je woont in Nederland (Yes!)
– je staat ingeschreven bij de Informatie Beheer Groep (Yes!)
– je woonsituatie bij de Informatie Beheer Groep is ‘uitwonend’ (WAT?)
– je ontvangt de krant op het adres dat op het ‘bericht Studiefinanciering’ van de IBG vermeld staat
– je machtigt de krant om elke maand het abonnementsgeld van je rekening af te schrijven

Uit grote frustratie heb ik de laatste twee criteria niet eens kunnen lezen. Hoezo moet ik een uitwonend student zijn om een studentenabonnement te krijgen? Student is toch student? Ik zal je een reëel beeld schetsen. Studenten die uitwonend zijn, hoeven niet per definitie arm te zijn. Er zijn voorbeelden zat dat papa de kamer, studie, internetverbinding en de hele reutemeteut betaalt. Het enige wat de student hoeft te betalen is eten, drinken en uitgaan!
Ik woon thuis, maar ik betaal mijn eigen studie, schoolboeken, verzekering en dat is duur genoeg. Waarom heb ik dan geen recht op een studentenabonnement?

Ik heb voor mezelf een oplossing gevonden! Ik stap over van proefabonnement naar proefabonnement. Tja wie niet sterk is moet slim zijn. Ik heb nu de NRC-next en de Trouw versleten en ben bezig met de Volkskrant. Alleen knaagt deze oplossing. Het voelt zo.. schooierig (is dit een woord?)

Bijna ieder college wordt ter sprake gesteld dat de krantenoplages sinds een paar jaar achteruit gaan en dat jongeren en allochtonen de krant eigenlijk niet veel lezen. Nu is er een allochtone jongere die de krant wel wil lezen, maar nu mag ze niet eens gebruik maken van het studentenabonnement.

Daarom iemand van de Trouw, de Volkskrant of NRC-next, als je dit leest… maak een uitzondering voor deze lieve student. Bel me, mail me, sms me, je zou me er een groot plezier mee doen! Dan hoef ik niet iedere maand gebeld te worden door een callcenteragent of ik het proefabonnement om wil zetten in een vast abonnement. Dank u!