Voorpagina Bruikbare links, Islam, Spiritualiteit

Visual Dhikr

Vandaag gaf Tasneem Sadiq (bekend van het populaire weblog wijblijvenhier.nl) een lezing in de Veluwe over het concept van ‘dhikr’. ‘Dhikr’ is Arabisch voor ‘herdenken’ en dan met name het herdenken van Allah (swt). Dit kun je zo breed nemen als je wilt. Als je je gebed verricht, doe je dhikr… als je met een kralenketting x aantal keren ‘Allah’ zegt, doe je dhikr… als je boodschappen doet voor je ouders met de gedachte dat Allah wil dat je dit doet, is dat ook dhikr. Dhikr heeft dus niet zozeer met de handeling zelf te maken, maar met de intentie en gedachte bij die handeling.

Een voorbeeld is het gebed. Je kunt de salaat verrichten waarbij je ‘slechts’ de handelingen uitvoert, maar ook ditzelfde gebed verrichten met dhikr van Allah… dan laat je het niet ‘slechts’ bij de fysieke bewegingen en wat Arabische teksten. Dit is het spirituele gedeelte van de handeling en maakt het intenser.

Bij deze presenteer ik u Visual Dhikr.

Een super creatieve kunstenaar kwam op het idee om dhikr een extra dimensie te geven in deze moderne tijd van de digitale wereld. Hij maakte de website http://www.visualdhikr.com, waar hij de dhikr van Allah zichtbaar maakt.

In de Islamitische wereld is dit een kunst en wetenschap an sich geworden, waar je een hele studie voor kunt volgen: caligrafie. Kijk even rond op zijn site en zie in welk nieuw jasje hij deze kunst stopt. Een aanrader!