Voorpagina Algemeen

De linguïstische evolutie van ‘wajoow’

wa·joow -de, het wajoow-effect 1 aangenaam verbazen; overrompelen 2 aanmoedigen 3 inspireren 4 stopwoordje; te gebruiken i.c.m. andere uitdrukkingen: wajoow die is gewoon beest, – jij moet ook uitkering aanvragen weet je, – mooie patta’s 5 betekenis versterken = klemtoon verlengen; waaaajow of wajoooow

De dikke Van Dale
Wajoow. Een woord dat niet meer weg te denken is uit het vocabulaire van menig jongere. Er zijn liedjes over gezongen. Er zijn boeken over geschreven. Terwijl oud-Nederlandse woorden als ‘aamborstig’ en ‘baffetoen’ geleidelijk verdwijnen, maken woorden als ‘wajoow’ hun intrede. Het zal waarschijnlijk niet lang duren voordat de dames en heren van Van Dale deze trend ook opmerken; om het vervolgens officieel op te nemen in de rijke en dynamische Nederlandse taal.

Herkomst
Wajoow is een verbastering van ‘WAO’ (en: ‘WaJong’). Marokkanen zijn namelijk dé experts op het gebied van deze sociale vangnetten en kennen alle mazen in de wet. Marokkanen zijn bedreven in het faken van zowel mentale als fysieke aandoeningen én het is daarom ook niet verrassend dat de Marokkaan Nasrdin Dchar dit jaar uitverkozen is tot beste acteur. In de wandelgangen staat echter al decennia onomstotelijk vast dat Marokkanen tot de beste acteurs van de wereld behoren.

Zo hebben Marokkanen het zelfs voor elkaar weten te krijgen om langdurig een Nederlandse uitkering in land van herkomst te ontvangen. Zo heeft een zekere Achmed B, die verder anoniem wenst te blijven, het voor elkaar gekregen om 17 maanden in Nederland te werken en nu al 33 jaar een WAO uitkering in Marokko te ontvangen. Hij heeft er inmiddels vier huizen en leeft gelukkig met zijn vrouw Fatima, zes kinderen en kat ‘Emsjiesj’. Toen hem door dorpsgenoten werd gevraagd hoe hij zijn gelukkige leven heeft weten te bewerkstelligen heeft zei hij naar verluidt: ‘gewoon door wajoow weet je’.

Al snel werd deze truc door mede-allochtonen omgebogen naar het ‘wajoow-effect’, naar analogie van het Werther-effect. Niet later volgden er duizenden WAO & WaJong aanvragen. Die werden overigens met succes toegekend.

Abdelkarim. Voormalig hoofdredacteur van Wijblijvenhier.nl. Documentairemaker. Is geboren in de Zeeuwse contreien en wist al op vroege leeftijd dat het boerenleven niet voor hem was weggelegd. Hij besloot om zijn hooivork aan de wilgen te hangen, de koeien vaarwel te zeggen en zijn geluk te beproeven in Rotterdam. Hij studeerde Nieuwe Media aan de Universiteit van Amsterdam, was als journalist werkzaam bij de VARA, columnist voor KRO Hemelbestormers en Joop.nl, praat graag tegen vreemden, schaamt zich slechts voor zijn tenen en hoopt dat zijn levensmotto ooit de geschiedenisboeken ingaat: "Als je een geit een jurk cadeau geeft, weet je nooit wat er gebeurt"

Lees andere stukken van Abdelkarim