Voorpagina Algemeen

Keuzes

Sommige momenten sta je iets stiller bij het leven dan andere. De rode draad van je leven bestaat uit kronkelingen, knopen en uiteraard ook die zorgeloze rechte stukken. Ons levensverhaal lijken we te verzinnen terwijl we ons leven leiden, de een wat impulsiever dan de ander. Soms leef je als een kind, zo zorgeloos en niet bewust van je verantwoordelijkheid. Andere keren wordt het je allemaal net even te veel. Een periode van F*** it, dat je teveel stil staat over hoe mensen echt kunnen zijn en ga je achter iedereen een vijand zoeken. Sommigen missen in dergelijke momenten de werkelijkheid en vergeten dat de wereld niet stopt met draaien…

Wat we ook lijken te vergeten is dat dat het leven ons is gegeven, ons ook ontnomen zal worden. Dit delen we allemaal: monotheïst, polytheïst, atheïst, het maakt niet uit. Een van de meest bewuste momenten in mijn leven zijn de momenten waarin een dierbare het leven verruild voor de dood. De confrontatie. Een onverwachte dood maakt je alleen maar bewuster dat  morgen niet is gegeven en mijn toekomstige leven een illusie is. Hopend dat ik kansen genoeg krijg om te groeien, leren, leven en dit alles natuurlijk gekoppeld aan mijn levensvisie: de Islam. Maar de dood kent geen schaamte en respectvol en zelfverzekerd doet hij zijn werk. Het laatste hoge woord van ons lot is de dood en er valt niet mee te onderhandelen of discussiëren.

(Ook) Als moslim zijnde is de dood niet de finish en leven we voor het leven na de dood. Het hiernamaals. Het eeuwige leven. Belangrijk daarvoor is dat je het leven, hier, bewust leeft en ervoor zorgt dat je niet gedoemd bent om dezelfde onbewuste patronen te herhalen. Het lot is een van van de de basisbeginselen van ons geloof, iedere moslim is verplicht hierin te geloven. Toch draait het leven helemaal om het maken van keuzen. Van de eeuwige vraagstuk die je iedere ochtend weer hebt. Een kast vol kleren. Niets om aan te trekken. Sommige, zoals met wie je trouwt zijn wel belangrijk. Terwijl andere zelfs nog belangrijker zijn.

Vaak ben ik op kruispunten. Geregeld met stoplichten en hebben de prioriteiten groenlicht. Soms chaotisch met keuzeongevallen omdat de keuzeregels niet gerespecteerd werden of omdat de weg gewoon onbekend is. Je moet kiezen tussen gisteren en morgen, bij je keuze blijven en vandaag daarin niet vergeten. Vaak lijk ik een laatste kans te krijgen. De T-splitsing. De kans om nog een keuze te kunnen maken. Welk pad ik in mijn leven zal inslaan.

Velen hoor je "later" zeggen.  Nog vaker betrap ik mezelf op het maken van "5-jarenplannen". Er is geen later. Er is een "hier" en er is een "nu". Er is een "ik" en "jij" en daar maken wij deel uit. Ineens dringt de realiteit zich door. Ik realiseer me dat ik een interessante levensfase ben betreden. In een wereld met talloze mogelijkheden en keuzes is het soms heerlijk om te weten dat je maar één keuze hebt: leef!

Een islamitisch gezegde zegt: I’mal li dunyaka ka annaka ta’ichou abaddaah, wa’mal li aghirataka ka annaka tamoetoe ghadaah.

Vrij vertaald: Werk tijdens je leven alsof je het eeuwige leven hebt en werk voor je hiernamaals alsof je morgen sterft. Dit is een les die niet geleerd moet worden, maar moet worden gegeven. Wie doceert…?