Voorpagina Lifestyle, Maatschappelijk, Media

iNerds

Steve Jobs is overleden en dat zorgt voor een soort van massahysterie onder de internetnerds. Hun grote idool, hun voorbeeld, de man die hun levens heeft veranderd, wordt zo de hemel in geprezen dat het religieuze proporties begint te krijgen. Zijn quotes en gezegdes worden geciteerd alsof het rechtstreeks uit een heilig geschrift komt en als we de nerds mogen geloven was hij de belangrijkste persoon van het afgelopen decennium (of is het toch Pim Fortuyn?).

Erg overdreven dus allemaal, maar in deze multimedia tijdperk zijn het helaas wel deze nerds die allerlei hypes weten te creëren. “Hij heeft de wereld veranderd!”, lees ik dan. Oké, die Steve Jobs heeft iets moois bedacht en veel mensen gelukkig gemaakt met zijn innovaties, maar zó bijzonder is het allemaal ook al weer niet. Vroeger speelden ze op kantoor boter-kaas-en-eieren op een blaadje en tegenwoordig slingeren we vogeltjes uit een katapult op onze iPhones om de tijd te doden. Nou, meneer Jobs, hartstikke bedankt voor deze bijzondere ontwikkeling!

Over een jaar of 20 zijn we hem alweer vergeten en kent niemand meer zijn naam. Hij zal dan in het zelfde vergeten rijtje terecht komen als de uitvinder van de stofzuiger, het scheerapparaat en de paperclip. Ook handige en simpele uitvindingen waar dagelijks miljoenen mensen over de hele wereld gebruik van maken. Het verschil is dat in de tijd dat de stofzuiger werd uitgevonden er geen internetnerds waren om hem op te hemelen.

Neem een willekeurige quote van Steve Jobs en het zou ook door de uitvinder van de stofzuiger gezegd kunnen zijn. Voorbeeld: “Het is een van m’n mantra’s: focus en eenvoud. Eenvoudig kan moeilijker zijn dan complex.” Nu ik het zo lees, zou het zelfs een uitspraak van die schizofrene zwerver uit de oude binnenstad kunnen zijn. Maar nee, de internetnerds proberen hem met dit soort quotes in het illustere rijtje van leiders als Mahatma Gandhi en Martin Luther King te pushen.

Het probleem van de internetnerds is dat elke nerd die ene droom heeft om iets te ontwikkelen waardoor hij in één klap miljonair wordt, dat hij naam en faam maakt en dat z’n leven uiteindelijk wordt verfilmd in een hippe Hollywood productie. Daarom zijn er ook zoveel nerds dag en nacht bezig met één of ander gruwelijk product dat zo geweldig edoch simpel is en iedereen zal verbazen. “Google is ook maar een pagina met één leeg vakje en die gasten zijn miljonair. Zo simpel kan het dus zijn.” Met dit soort vaagheden houden ze elkaar voor de gek.

Beste nerds, stap wat vaker uit jullie virtuele wereld en houd jezelf en anderen niet voor de gek. Verdwaal niet in je laptop, je smartphone, je iPhone, je iPad of welk ander digitale werelddeel dan ook. Dromen mag, maar bewaar je dromen voor als je gaat slapen.

ReFlex is WBH’er van het eerste uur. Geboren in de jungle van India, opgegroeid in de straten van Rotterdam-West. Het leven is een paradox, dus is hij getrouwd met een Amsterdamse Pakistaanse. Hij is apotheker van beroep, Ajax-supporter van nature. Plezier haalt hij uit zijn islamitische studies, uit zijn sport en vooral uit zijn gezin en twee kinderen! Oh ja...en zijn naam is Jilani Sayed.

Lees andere stukken van