Voorpagina Politiek

VN geloofwaardig?

Willen we ergens vrede en stabiliteit dan is de eerste organisatie die ingeschakeld wordt de Verenigde Naties, VN. Denk dan niet alleen aan falende militairen in verschillende oorlogsgebieden, maar ook aan UNICEF, WHO (wereldgezondheidsorganisatie) en de Wereldbank. Het is dus een grote organisatie met veel verschillende medewerkers. Vandaag las ik het schokkende bericht over leden van de VN-vredesmacht die kinderen hebben misbruikt in het zuiden van Sudan (Unmis).

Het bericht is gebaseerd op een intern rapport dat is opgesteld door UNICEF. De VN heeft dit rapport nooit geopenbaard. De slachtoffers zijn verloren kinderen die tijdens de oorlog van hun ouders zijn gescheiden en op straat leven. Zij zijn opgepikt met de auto en vervolgens gedwongen om seksuele handelingen te verrichten. Zo zijn er honderden misbruikt.

Ik heb al langer mijn bedenkingen bij de VN. Keer op keer falen zij tijdens vredesoperaties. Vaak worden ze gestationeerd met het doel om de bevolking te beschermen. Maar helaas wordt echter het tegendeel bewezen. Dat hebben we gezien in bijvoorbeeld Rwanda en het voormalig Joegoslavië. Ze stonden erbij en keken ernaar of vluchtten weg. Onlangs zijn Franse militairen ervan beschuldigd tijdens hun aanwezigheid in Rwanda niet de slachtoffers, maar de daders te hebben geholpen. Zo hebben we ook het Srebrenica verhaal.

De VN Veiligheidsraad heeft zich destijds uitgesproken tegen de oorlog in Irak, maar ondanks alles is Bush doorgegaan met zijn illegale oorlog. Heeft iemand er iets mee gedaan? Zijn er sancties opgelegd tegen de VS? Nee, de puinhopen mogen we vandaag de dag aanschouwen.

Dit is nog het topje van de ijsberg van negatieve verhalen over de VN en het VN-personeel. Het tast niet alleen de naam van de VN aan, maar ook de geloofwaardigheid. De VN is met een gemeenschappelijk doel opgericht en ik weet ondanks alles dat we toch een dergelijke organisatie nodig hebben. Maar toch voel ik de vraag in mij opkomen: Waar is die hele flut organisatie nou goed voor? We mogen verwachten dat ze hun werk goed doen en al lukt het niet altijd, ze moeten niet zelf de boel gaan verzieken.

Ban Ki Moon de nieuwe secretaris-generaal van de VN maakte op zijn eerste werkdag al een blunder (hoe kon het ook anders). Eén van de doelen van de Zuid-Koreaan is de naam van de VN weer ter ere herstellen. Nou meneer Ban dat komt erg ‘geloofwaardig’ over.