Voorpagina Algemeen, Maatschappelijk

Zembla: Jong en Wilders

"..dat ik ervoor ben om de grens 5 jaar dicht te doen, ik ben tegen de burqa’s en hoofddoeken en ik ben datte minder is-lam moet komen in nederland."

Na deze uitspraak volgt direct de begintune van Zembla. Het onderwerp: 54% aan jongeren denkt negatief over moslims. De producente van het programma heeft ons wederom 40 spraakmakende minuten op tv bezorgd. Dank daarvoor.

Aan het woord komen jongeren van buiten de Randstad, een aantal is Wilders-stemmer, één VVD’er en één vrouwlijke SP’er. Het enige dat ze gemeen hebben is dat ze op dezelfde middelbare school zitten en autochtoon zijn. We hebben het dus over jonge tieners, de volwassenen van morgen. 

De Wilders-stemmers in kwestie zien zichzelf later terug in het leger en vechten graag ‘voor volk en vaderland’ en zijn duidelijk in hun standpunten. ‘Nederland moet Nederland blijven’ en ‘moslims horen hier niet thuis’ is een greep daaruit. Ze komen hierop na wat ervaringen met allochtonen. ‘Wacht maar, straks zijn wij hier de baas’, zei iemand en ze schijnen al snel bereid te zijn om te knokken. Kortom, allochtonen liever kwijt dan rijk.

Ze zeggen wel eens dat de jeugd de toekomst heeft, na het zien van deze aflevering zie ik de toekomst niet rooskleurig in. Althans, voor de Wilders-stemmers. Zij hebben er zelf ook geen vertrouwen meer in dat het goed gaat komen met ‘hun’ land. Wat ze zeggen over die ‘donkere mensen’ is schokkend. ‘Ik vind jeugd van tegenwoordig heel racistisch klinken’, aldus de moeder van de Wilders-stemmer. Nederland vertrouwen ze liever toe aan een persoon als Wilders. En precies dat vind ik jammer: Als er geen wil is voor een nog beter Nederland, dan kun je vergeten dat dat er komt. ‘Een goed milieu begint bij jezelf’, zegt de moeder die haar zoon probeert om te praten.

Onder de moslims bestaat er ook een groep die het negatief inziet met Nederland. De meerderheid van hen wil ook binnenkort vrijwillig vertrekken uit Nederland. Ieder zijn eigen keuze, maar ga dan niet klagen dat het slecht gaat met Nederland en dat het later nog slechter zal worden. Door weg te rennen uit het land wordt het er niet beter op.

Netals overal eigenlijk zijn het de negatieve ervaringen met moslims/allochtonen en vooral de angst voor het onbekende wat deze jongeren dwarszit. Kan gebeuren, maar 54% is wel heel veel. Hoe hiermee om te gaan? Is het te verminderen? Ik denk van wel. De moslims zijn gekomen in dit land en blijven hier. ‘Nederland is ook mijn land’, vertelt één van de weinige allochtonen op die school. We moeten er daarom het beste van maken en daar heeft de Italiaanse vader van de Wilders-stemmer een oplossing voor:

‘Praten, blijven praten’.

En dan natuurlijk ook iets doen.

Meer info op de site van Zembla.

De oprichter. Geboren, getogen en woonachtig in die mooie stad achter de duinen. Altijd klaar voor een revolutie of gewoon een kopje thee. Typisch Faisal...

Lees andere stukken van Faisal