Voorpagina Sport

Muhammad Ali

Vandaag is één van de grootste sporters aller tijden, Muhammad Ali, 65 jaar geworden. Hij was niet alleen een sporter, maar zeer zeker ook een revolutionair. Hij is nog altijd een inspiratiebron voor velen, soms een clown, soms een preker, maar altijd bevlogen en met een visie en doel voor ogen. Geliefd bij miljoenen over de hele wereld en bewonderd om zijn persoonlijkheid en strijd, zowel in de ring als in de maatschappij.

Geboren als Cassius Clay in 1942, tussendoor veranderd naar Cassius X, om ten slotte voor altijd de boeken in te gaan als Muhammad Ali. Hij verruilde zijn ‘slavennaam’ Clay toen hij zich aansloot bij de Nation of Islam, een groep van zwarte nationalisten in Amerika met een vrij racistische benadering van de wereld (‘the white man is the devil’). Hij bekeerde zich in 1975 gelukkig tot de meer gangbare Soennitische Islam en kwam met wat zinnigere woorden: “Hating people because of their color is wrong. And it doesn’t matter which color does the hating. It’s just plain wrong.” Ondertussen had hij geweigerd om te vechten in Vietnam (“I ain’t got no quarrel with those Vietcong. No Vietcong ever called me nigger.”) en werd om die reden geschorst.

Maar hij was natuurlijk ook een bokser, die kijkers en fans van over de hele wereld naar zich toe trok, met onvergetelijke en legendarische gevechten. Aangezien ik zelf toen nog niet op deze aarde rondliep, kan ik er eigenlijk niet echt over meepraten, maar gelukkig zijn er nog vele beelden van Muhammad Ali, als bokser en als mens. En zélfs die beelden kunnen nog altijd veel emoties losmaken en mensen over de hele wereld inspireren, waaronder mij. (DVD-tip: When we were Kings)

Muhammad Ali aan het woord:

“I’ve seen George Foreman shadow boxing and the shadow won.”

“Joe Frazier is so ugly that when he cries, the tears turn around and go down the back of his head.”

"I am America. I am the part you won’t recognize, but get used to me. Black, confident, cocky. My name, not yours. My religion, not yours. My goals, my own. Get used to me."

“I am the greatest, I said that even before I knew I was.”

“My health is in the hands of Allah, who has ways of testing us. Whatever happens, happens. I a’int the greatest, it’s Allah. I gave myself a job. I work for God.”

“The man who views the world at 50 the same as he did at 20, has wasted 30 years of his life.”

"We have one life, it soon will be past
what we do for God is all that will last."

“Most people don’t pray until they’re in trouble. When people need help they pray a lot. But after they get what they want, they slow down. If a man takes five showers a day, his body will be clean. Praying five times a day helps me clean my mind.”

Muhammad Ali in beeld:

ReFlex is WBH’er van het eerste uur. Geboren in de jungle van India, opgegroeid in de straten van Rotterdam-West. Het leven is een paradox, dus is hij getrouwd met een Amsterdamse Pakistaanse. Hij is apotheker van beroep, Ajax-supporter van nature. Plezier haalt hij uit zijn islamitische studies, uit zijn sport en vooral uit zijn gezin en twee kinderen! Oh ja...en zijn naam is Jilani Sayed.

Lees andere stukken van