Voorpagina Maatschappelijk

Say cheese!

Sinds kort ben ik de trotse bezitter van een sleutelhanger met de foto van mijn vader. Paps heeft hem van de fotograaf gekregen omdat deze een foutje had gemaakt. Hij had papa met zijn breedste glimlach gefotografeerd en zoals we inmiddels weten mag dit niet meer bij een identiteitskaart foto. Dus dat moest over. Neutraal kijken en mond dicht. Jammer voor papa, want die kwam 2 keer zo duur uit. Leuk voor mij, ik loop overal trots aan iedereen mijn sleutelhanger te showen: “Kijk! Mijn papa!”

In Hellevoetsluis nemen ze het wat minder nauw met deze regeltjes. Daar mag je zelfs met een geschminkte glimlach op je ID staan. Een ludieke actie, in de zeik genomen ambtenaren en ook nog eens five minutes of fame voor Gotham City’s baddest crook. Maar wat was nou de wijze les?

De ‘Joker’ heeft aangetoond dat de huidige regels voor pasfoto’s op id-kaarten wel heel makkelijk te omzeilen zijn door een beroep te doen op levensovertuiging. Ik vraag me nu af wat de gevolgen zullen zijn. Worden de huidige regels aangescherpt en zul je geen vrijstelling meer krijgen op grond van je levensovertuiging? Ergens denk ik niet dat het hierom ging bij deze stunt. De ‘Joker’ heeft inmiddels aangegeven zijn ID-kaart niet in te willen leveren tenzij er een goede reden is. 

En anders zie ik me al zitten bij de fotograaf. “Oh…pardon, mevrouw. Waren deze pasfoto’s bedoeld voor uw id-kaart? Nou, dan moeten ze opnieuw, maar dan zonder glimlach en zonder hoofddoek. Maar u krijg wel een sleutelhanger als kado voor uw vader.”

Salaam en dikke groeten,

Eighty!

Eighty is een typische doorsnee Islamitische, Amsterdamse, Marokkaanse, creatieve, niet-rokende, cameraschuwe, technisch opgeleide, dromerige doch nuchtere, niet tegen kietelen kunnende, sociale, olifantengeheugen hebbende, altijd swingende, vaak te late, in opvallende kleuren verschijnende, incapabel autorijdende, openminded, slap lullende, vreemde hoofddoekcreaties dragende, spontane, familie en vrienden liefhebbende, impulsieve, mailende, smsende, bellende, triple choclate believende, altijd tevreden, hulpvaardige, koffieverslaafde, cadeautjes gevende, 1m73 lange, te veel geld uitgevende, geen vlees maar wel vis etende, zonnebloemige, betrouwbare, hiphop freaky, maffe, plaaggeestige, ex-chipsverslaafde, met humor relativerende, Vondelpark wandelende, zelden chagrijnige, filmgestoorde, eigenwijze, kunstzinnige, alleen zilveren juwelen dragende meid, die graag haar gedachtes met je deelt en altijd wel in is voor een goed gesprek.

Lees andere stukken van