Eindelijk is het dan zover. De coalitiepartners CDA-PvdA-CU hebben een regeerakkoord bereikt. Dat betekent dat er over ongeveer twee weken een nieuw kabinet zal aantreden. De drie heren (Balkenende, Bos en Rouvoet) hadden een rustig en tevreden indruk. Onder het motto ‘Samen werken, samen leven’ gaan we volgens Bos een rustige, maar wel ambitieuze tijd tegemoet de komende vier jaar.
Het resultaat mag er zijn. Het lijkt erop dat de toon van het kabinet eindelijk is gematigd en dat er ruimte is voor een socialer beleid. Natuurlijk niet sociaal genoeg voor Marijnissen en te sociaal voor Rutte. Bos en Rouvoet worden beide vice-premier. Bos had tijdens de verkiezingen veel dingen gezegd waar hij nu stralend op terug komt. Inmiddels zijn we zijn manier van politiek bedrijven (lang leve het draaikonten) wel gewend, dus een verrassing was het niet. Het is niet bekend welke ministerpost hij inneemt, maar hoogstwaarschijnlijk zal dit financiën zijn en eerlijk gezegd ben ik daar ook wel blij mee.
Belangrijke punten waarover getwist werd waren de AOW, hypotheekrenteaftrek, kinderopvang en het generaal pardon. Ouderen vanaf een bepaald inkomen gaan toch meebetalen, de hypotheekrenteaftrek blijft gehandhaafd, daarentegen worden de huurprijzen niet vrijgegeven, kinderopvang wordt niet gratis, maar er komt wel extra geld bij. En ja mensen het is eindelijk zo ver: Er komt een generaal pardon!!!
Een groot minpunt is dat er geen onderzoek komt naar de Nederlandse steun aan de oorlog in Irak. De Volkskrant heeft een artikel gepubliceerd over het wangedrag van militairen in Irak waarna veel commotie is ontstaan. In een democratie mag je verwachten dat dit soort gedrag wordt onderzocht en beoordeeld. Lijkt er weer op dat er bij defensie sprake is van een ‘doofpottencultuur’.
Andere belangrijke punten zijn o.a. dat er wordt geïnvesteerd in probleemwijken, er meer aandacht wordt besteed aan milieu, 1 miljard wordt uitgetrokken voor onderwijs, de pil en tandarts komen terug in het basispakket, de no-claim verdwijnt, in 2011 wordt de horeca rookvrij, de kilometerheffing wordt ingevoerd, er wordt gesneden in het ambtenarenapparaat en de bureaucratie in de zorg, verder trekt het nieuwe kabinet 3 miljard uit voor lastenverlichting. Daar staat 6,5 miljard aan ombuigingen en 2,5 miljard aan lastenverzwaring tegenover.
Gisterenavond werd tijdens Nova Den Haag aan mensen op Utrecht Centraal gevraagd wat ze nou vonden van het regeerakkoord. Als nieuwe Nederlanders krijgen we tegenwoordig ook een stem, maar wat voor stem. Een jongen, ik vermoed van Marokkaanse komaf, antwoordde heel naïef: ‘Ja, de regels zijn niet zo goed, want de boetes gaan omhoog.’ Waarop er op de achtergrond hard werd gelachen in de studio. Ik moest ook lachen, want het kwam ook erg dom over. Na mijn gelach begon ik me te realiseren hoe dit weer wordt gepresenteerd. Ik begin me sterk af te vragen of de redactie dit bewust doet door iedere keer een nieuwe Nederlander aan het woord te laten, te gissen naar een dom antwoord, dit te monteren en op die manier uit te zenden. ‘Beeldvorming’.
De afgelopen vier jaar is er niet alleen drastisch bezuinigd, er is ook krampachtig gereageerd op gebeurtenissen in de samenleving. Oorlogsverklaring, harde taal, rechtdoorzeeheid en pessimisme hebben ons allemaal beïnvloed. Daarom ben ik blij om van Balkenende woorden als ‘samen’ en ‘respect’ te horen. Toch vergeet ik niet dat dit de man was die aan het hoofd stond van het vorige kabinet, opmerkingen maakte over de VOC mentaliteit, tot aan het eind van de verkiezingen een voorkeur had voor de VVD en het beleid voort wilde zetten. Zoals Pechtold dat zo mooi formuleerde: “De politiek is vuil en vunzig.” Hoezeer Balkenende Bos verweet van draaikonterij, nu lijkt hij er zelf last van te hebben. Alleen nu draait het de goede richting op. Laten we hopen dat het de richting is van een daadwerkelijk sociaal Nederland!
13 Reacties op "‘Samen werken, samen leven’"
De gesprekken hebben wel erg lang geduurd. Laten we hopen dat het een teken is van een doordacht plan… en dat het ook allemaal net zo doordacht wordt ingevoerd. Want dit soort leuke plannen en programma’s zien we vaker leuker op papier verschijnen. Afgelopen tijden hebben me hier erg kritisch over gemaakt.
Driewerf hoera voor het Pardon!
Bos op financiën? Laat me niet lachen.
Balkenende komt op mij niet meer geloofwaardig over. In het verleden draaide hij altijd om het antwoord heen als hem iets gevraagd werd. “Laten we eerlijk zijn…”, “We moeten er samen de schouders onder zetten…” Nou, dat gaan we dus nu doen. Maar hoe moet ik iemand vertrouwen die eerst rechts, en nu links verdedigt?
Maar goed, een stuk socialer, groener, harmonieuzer, dat is winst. Het lijkt er ook op dat de drie heren eensgezinder zijn dan het vorige kabinet.
Grote vraag is wat Bos gaat doen als we Iran gaan aanvallen, want Bush stuurt daar zo langzamerhand op aan. Wat dat betreft is het jammer dat er weinig over Irak en Afghanistan gezegd is.
Ik denk dat Balkie roeit met de riemen die hij heeft. Dat vind ik nou zo mooi van Nederland. Tijdens de verkiezingscampagne ging het er hard aan toe. Het gaat nu om het landsbelang en niet eigen ego’s. Misschien kunnen Moslim landen hier wel een lesje uittrekken.
“Ik denk dat Balkie roeit met de riemen die hij heeft. Dat vind ik nou zo mooi van Nederland. Tijdens de verkiezingscampagne ging het er hard aan toe. Het gaat nu om het landsbelang en niet eigen ego’s.”
Mooi gezegd, Max. Ik voel dit ook zo. Some people don’t die vinden alle politici leugenaars maar je hebt hier nu eenmaal te maken met naar coalitie, concensus zoekende meerderheden, omdat niet 1 partij de grootste is.
Deze coalitie zou ik niet snel verwacht hebben na de uitslagen van de campagne… als ik er nu naar kijk, lijkt het mij voor het landsbelang inderdaad het beste. Programma ziet er ook wel ok uit, generaal pardon en dergelijke…. Let’s see wat er van terecht komt
Er zullen best journalisten zijn die het grappig vinden om zo’n fragment van een Marokkaan (over die boetes) uit te zenden. Maar ik durf wel te zeggen dat journalisten niet speciaal op zoek gaan naar zulke uitspraken. Dat zou journalistiek echt onder de maat zijn.
Ik werk zelf bij de NOS en ik kan mijn collega’s aardig inschatten. De meesten staan vrij positief tegenover de multiculturele samenleving en proberen echt geen bevolkingsgroepen zwart te maken.
Maar ja, als je zo’n domme reactie krijgt, zullen sommigen het wel erg verleidelijk om zoiets uit te zenden.
Het motto ‘Samen werken, samen leven’ vind ik echt waardeloos. Heb er een blog over geschreven op mijn eigen website: http://www.bonebakker.net
Ik ben meer voor Marijnissen met zijn vraag aan Wijffels of hij over een jaar weer beschikbaar is.
Afgezien van het generaal pardon( wat trouwens een walgelijk staaltje draaikonterij is van Balkenende, want dat had hij dan ook wel een paar jaar eerder kunnen doen) kan ik weinig positiefs nog ontdekken aan dit regeerakkoord.
Balkenende heeft dat generaal pardon echt met tegenzin gedaan. Het is voor 100% aan Bos en Rouvoet te danken dat het er gekomen is. Je kunt Balkenende veel verwijten (dat doe ik ook), maar niet dat hij op dit punt een draaikont is.
Als je al die jaren er tegen bent geweest en geweigerd hebt er aan mee te werken dat een generaal pardon erkwam. En nu omdat je nog steeds wilt blijven regeren als ministerpresident er toch maar mee instemt vind ik dat draaikonterij eerste klas. Enige andere woord wat ik ervoor verzinnen kan is opportunisme. Iets wat over het algemeen gekenmerkt wordt door draaikonterij.
Kom op zeg, als het aan jou ligt kan niemand een regeerakkoord sluiten zonder zich schuldig te maken aan draaikonterij. In onze democratie zal iedereen compromissen moeten sluiten en dus dingen moeten doen die hij liever niet zou willen.
Op mijn eigen weblog heb ik de PvdA zitten verdedigen, omdat iemand die partij ook al van draaikonterij beschuldigde. De PvdA is er namelijk mee akkoord gegaan dat trouwambtenaren homoseksuele bruidsparen mogen weigeren.
Ja, zo lust ik er nog wel honderd. Water bij de wijn doen is toch niet hetzelfde als draaikonterij?!
Nee dat is niet het geval. Nauurlijk bestaat een regeerakkoord in Nederland uit compromissen. Het compromis kan ik best accepteren. Echter een ministerpresident die zich zo duidelijk achter het beleid Verdonk heeft opgesteld, kan niet met droge ogen zijn naam aan de vorige kabinetten geven en ook weer aandeze, zonder dat volledig duidelijk is dat zijn motivatie in beide gevallen die van politiek gewin is. Persoonlijk vind ik dat een zeer vreemde motivatie voor iemand die beweert Christen te zijn. Vandaar mijn moeite met de persoon
Balkenende. Afgezien van het feit dat het hele Irak issue niet besproken mag worden( want dan komt het opportunistische gedachtegoed van onze ministerpresident nog beter aan het licht.
Balkenende had wat mij betreft de schijn alleen maar meegehad als hij dat compromis gesloten had voor het reggeerakkoord een onderzoek in de Irakkwestie had gesteund en dan iemand anders( des noods een andere CDAer als ministerpesident had voorgedragen.
Door echter zijn naam aan dit kabinet te geven evenals aan de vorige heeft hij voorgoed bij mij elke geloofwaardigheid verloren.
Tja, ik ben ook geen fan van Balkenende en ik had dolgraag een andere premier gewild. Maar ja, kennelijk zijn veel Nederlanders nog steeds niet op hem uitgekeken en daar moeten we ons in een democratie bij neerleggen.
Dat diezelfde Balkenende dan nu akkoord gaat met een generaal pardon verdient geen schoonheidsprijs, maar is beter dan dat hij voet bij stuk had gehouden!
Wat betreft het onderzoek naar de Irak-oorlog… voor mij staat als een paal boven water dat Nederland die oorlog niet had moeten steunen, daar heb ik echt geen onderzoek voor nodig. Het is wel raar dat daarover bij de formatie een besluit is genomen, want het is een kwestie van de Tweede Kamer.
Beste Suzan,
Met je politieke analyse ben ik het grotendeels eens. Ik wilde echter reageren op je opmerking over die boete-gevoelige jongen, laten we hem Marokkaan noemen. Hoe komt het dat er van een uiting van een “nieuwe Nederlander” verwacht wordt dat die representatief is voor alle “nieuwe Nederlanders”?
Volgens mij houdt deze verwachting de stigmatisering, de beeldvorming van wat “een nieuwe Nederlander” is, in stand.
Deze jongen staat duidelijk niet symbool voor jou, want jij moest (net als ik) om hem lachen. (Ik vond het trouwens ook wel ontwapenend.) Maar blijkbaar voel je je wel vertegenwoordigd door hem – verkeerd vertegenwoordigd wel te verstaan.
Komt dat door een soort verwantschap die het “nieuwe Nederlanderschap” oproept? Of denk je dat anderen die verwantschap construeren: “deze Marokkaan roept dit, dan zal dat gehoofddoekte meisje daar dat ook wel vinden.” Doen anderen dat echt, of is er vooral een angst dat anderen dat doen? (“Anderen” dat zijn dan vooral oude, muffe Nederlanders zoals ikzelf.)
Ik zie een parallel met de Marokkaanse man die ik van de week sprak over Hafid Bouazza: dichtbundels met erotische Arabische poezie zijn niet goed want zo is de Arabische cultuur niet… Terwijl ik denk dat het toch ook een deel van die cultuur is, misschien niet zo dominant als bv. de religie islam, maar goed een kenner ben ik niet – van die erotische poezie niet en van de islam ook niet echt.
Of: de haat die Ayaan Hirsi Ali te beurt valt op internet-fora omdat ze haar afkomst “verraadt.”
Begrijp me asjeblieft goed, Suzan, ik zeg niet dat jij niet zo bent als de Ayaan-haters en dat jij tegen de poezie-vertalingen bent. Maar ligt er niet een vergelijkbaar denkschema aan ten grondslag? En zoja, hoe komt dat, is dat wel goed, en als dta niet goed is, hoe moet dat veranderd worden?
Dit is dus meer een vraag, een serie vragen, een poging tot begrip geworden dan een fel statement of een oordeel over iets, maar misschien kan dat ook.
Met groet,
Arthur