Mohammed Cheppih is gastarbeider bij wijblijvenhier.nl
Met pijn in mijn hart las ik vandaag het stuk van Umar over "de Toer van Frans". Dat grote scherm in Utrecht CS was mij namelijk ook opgevallen al liep ik er langs op een rustdag, waardoor ik niet kon genieten van de prachtige beelden die dag in dag uit, gedurende drie weken in juli uit Frankrijk worden uitgezonden.
Inderdaar Umar, genieten van de prachtige krachtmeting tussen mensen die het hele jaar trainen om deze tour niet alleen mee te kunnen maken maar ook nog eens uit te kunnen rijden in zo min mogelijk tijd. Alleen daarom al zou je respect moeten hebben voor deze renners.
En kom niet aan met reclame en bedrijven en dat soort zaken. Dat is nu in elke sport part of the game en de sport kan blijkbaar niet zonder, dus nemen we het gewoon voor lief.
Ik bedacht me toen hoe het kon zijn dat Umar en ik anders naar dit onderwerp keken, was dat omdat ik het uit het gezellige Brabant kwam en hij uit de asociale randstad. In Brabant is wielrennen part of life en de meeste Nederlandse wielrenners komen dan ook uit deze provincie. Of is dat omdat Umar en ik van generatie verschillen en dat de jongere generaties steeds minder oog hebben voor zaken die ONZE Nederlandse cultuur tekenen!
Terwijl ik het artikel van Umar las, begreep ik de angst van Wilders; als mensen zoals Umar inderdaad hier blijven en aan de macht komen, krijgen we waarschijnlijk een verbod op deelname aan de Tour laat staan dat we dan nog mogen dromen van die beelden zoals bovengenoemd.
Ik zou deze dagen niet voor kunnen stellen zonder de avondetappe, een programma op Nederland 1 rond 23:00 waarin verslag wordt gedaan van de etappe van de dag met commentaar van allerlei soorten mensen met elke dag twee gasten en aan het eind een beschrijving van de etappe van de volgende dag.
De gele trui, mijn broeder, is voor degene die de meeste etappes in zo min mogelijk tijd heeft gereden. En dat is op dit moment al een paar dagen de Deen Michael Rasmussen, die voor de Nederlandse Rabobank-ploeg rijdt. De groene trui is voor de beste sprinter, die de meeste punten verzamelt bij onderlinge sprints en dat is op dit moment de Belg Tom Boonen die voor de Belgische Quik-step ploeg rijdt. En de bolletjes trui is voor de beste bergbeklimmer en dat is op dit moment ook Michael Rasmussen, jaja ondanks de hitte moet die man twee truien dragen :-)
Waarom is deze Tour dan anders dan andere jaren dan ook zo spannend? Jarenlang is de Tour gedomineerd door een beperkt aantal renners. Zo hadden we in de jaren negentig jarenlang een Spanjaard die naar de naam Miguel Indurain luisterde en elke keer erin slaagde de tour te winnen, daarna kregen we een Amerikaan Lance Armstrong die jarenlang hetzelfde deed en dit jaar hebben we eindelijk een open tour zou je kunnen zeggen. Je kunt moeilijker voorspellen wie de winnaar zal worden. De winnaar van afgelopen jaar, ook een Amerikaan Floyd Landis, zit dit jaar thuis door beschuldiging van dopinggebruik en dat is het andere verhaal van de tour van dit jaar.
Veel, ook bekende vooral Duitse renners missen we dit jaar in de Tour omdat ze positief zijn getest voor dopinggebruik. Iets wat heel normaal in de wielersport blijkt te zijn en dit jaar hoopte iedereen op een ‘schone’ tour, maar jammer genoeg is weer een Duitser van een Duitse ploeg betrapt waarop de Duitse TV niet meer live gaat uitzenden; misschien moet je daar gaan wonen Umar!
Zo mijn frustratie is er uit. Vandaag heb ik genoten van een belangrijke dag in de Tour, de tijdrit werd namelijk gereden: dat is een etappe waarin de renners alleen starten en de gehele etappe alleen moeten rijden. De man die iedereen had afgeschreven, meester Vinokoerov met 30 hechingen in zijn lijf na een zware val in het begin van de tour, heeft vandaag de etappe op een prachtige manier gewonnen.
En niemand minder dan Rasmussen, ook hier tegen de verwachting van iedereen, behoudt beide truien. Dus ook de leiderstrui (gele). Dat terwijl dit niet de specialiteit is van Rasmussen. Zo is hij tijdens de tijdrit van 2004 drie keer van de fiets gevallen. Ja "hoe doe je dat" zou je bijna kunnen zeggen. Niet op je fiets kunnen blijven zitten terwijl je dag in dag uit, jaar in jaar uit niet anders doet.
En dat vind ik het mooiste van de Tour: het drama erachter, de spanning, de valpartijen, de strategieën, de zware bergbeklimmingen en uiteindelijk de Champs-Élysées, waar de Tour eindigt. Op naar de Pyrenieen! En Umar, hou Rasmussen in de gaten ;-)
Mijn broeder, de deuren van het tonen van berouw zijn nog open..
Mohammed Cheppih staat bekend om zijn uitgesproken mening. Momenteel is hij voorzitter van Academica Islamica, een organisatie die streeft naar een volwaardige positie van Islam en moslims in Nederland.
8 Reacties op "De Tour van Umar"
“Zo hadden we in de jaren negentig jarenlang een Spanjaard die naar de naam Miguel Indurain luisterde en elke keer erin slaagde de tour te winnen, daarna kregen we een Amerikaan Greg Lemond die jarenlang hetzelfde deed en dit jaar hebben we eindelijk een open tour zou je kunnen zeggen.”
Het was Lance Armstrong die na Indurain de tour domineerde. Greg Lemond kwam voor Indurain.
Dat doet niets af aan het feit datik al weer met plezier uit kijk naar morgen: we gaan de bergen in!
Voor de rest kun je het kijken naar de tour het best vergelijken met een hittegolf in April. Je weet dat het ergens niet klopt, dat het alleen kan dankzij een boel rotzooi, maar als je daar gewoon niet aan denkt, het eventjes uit je hoofd zet, is het heerlijk genieten.
Je hebt inderdaad gelijk Freek, heb me door de opwinding over Umar’s stuk vergist; moet Lance Armstrong ipv Lemond zijn; zal hopeljk zo in het stuk gewijzigd worden!
Geniet ervan:)
Hahaha, ik volg jullie tour verhalen op de voet, kijken wie de finish heelhuids haalt :)
‘Zo mijn frustratie is er uit.’
Haha ik merkte het, hallo hee
Ik kom ook uit het gezellige Brabant, maar echt passie heb ik niet voor wielrennen. Misschien dat het toch aan de generatie ligt?
Wel bedankt voor de uitleg, begin steeds meer te begrijpen waarom le tour de France voor sommigen interessant is.
P.s. Umar je moet zorgen voor een comeback dude, doe iets :P
Ik vind het bijzonder leuk om te lezen dat ook de allochtone Nederlander (als ik het zo mag zeggen) interesse heeft in de Tour de France, want het is werkelijke een schitterende sport met eveneens schitterende verslaglegging. Bijvoorbeeld de avondettape. Een regelrechte aanrader.
Zoals vandaag Vinokourov, door bijna iedereen afgeschreven en dan zo’n formidale tijdrit echt gaaf. Dit gaat nog wat worden, het blijft spannend tot aan het eind.
Zoals vandaag Vinokourov, door bijna iedereen weer als favoriet gekenmerkt, en dan tot twee maal toe op zijn bek gegaan. Deze gast kunnen we nu echt afschrijven. Maar die contador kan ook wel fietsen, het blijft spannend tot aan het eind.
Tell me about it, een ware THRILLER; vindt het dan ook erg jammer dat mijn broeder Umar daar niets van begrijpt en had gehoopt dat de reactie van onze andere broeder Noureddine iets inhoudelijker was;)
We vinden toch allemaal een Thriller-film goed? Nou dit is spannender en nog eens echt:)
badminton, pinkpong en dammen is ook leuk!