Voorpagina Algemeen

Imams op marathon

Ze komen in verschillende soorten en maten. Ze hebben een leidende rol binnen een (gezonde) gemeenschap en nemen die verantwoordelijkheid serieus – en dat wordt van ze verwacht. Soms schieten ze daar wel in door. Deze imams doen uitspraken waar je als doorsnee moslim niet anders op kan reageren dan met het drieletterige woord: Wat? Deze (halve) imams zouden de uitspraak “Doe eens normaal dan doe je al gek genoeg” na het ochtendgebed voor de spiegel als een mantra moeten opzegggen. In stilte kan natuurlijk ook. Gelukkig zijn er doodnormale imams van wie we weinig tot niets horen. Deze van nature ingetogen mannen op wie de op hype gebaseerde samenleving niet staat te wachten, hebben onlangs iets moois gedaan. Ze hangen het niet aan de grote klok, daar zijn wij dan weer voor.

Vlnr: Imam Ahmad Raza, Mohammad Ikar Aways, Iftikhar Ali Chisti en Abdusslam Taribak Machichi

De 36e Amsterdam Marathon kende dit jaar namelijk een primeur. Op die bewuste dag waren meer dan 25 geestelijke verzorgers van het ministerie van Justitie in hun renschoenen gestapt om de marathon meester te maken. Onder hen pastoors, rabbijnen en onze doodnormale imams. Doordeweeks zijn deze justitie geestelijken achter de tralies te vinden, maar afgelopen week tussen de recordbrekende 35.000 zwetende hardlopers. Running for Compassion is een initiatief dat vier jaar geleden is begonnen. Na succesvolle rondes in het buitenland is dit de eerste deelname van de geestelijken aan een Nederlandse marathon. Bepaald geen eendagsvliegen.

Vijf gevangenis-imams deden mee: Iftikhar Ali Chisti, Abdusslam Taribak Machichi, Ahmad Raza, Mohammad Ikar Aways en Mahmud Algharbawi (moest zich excuseren). Mannen die niet bepaald bekend staan in de gemeenschap om hun atletische prestaties. Verrassend genoeg bereikten ze allemaal de magische 8km finish. Imam Ahmad Raza uit Rotterdam is met een tijd van 48 minuten de winnende geestelijke uit zijn segment. Niet slecht voor iemand die tweemaal een hartinfart achter de rug heeft.

“Ik ben heel blij met onze prestatie”, vertelt imam Raza vol trots. “We doen dit om interactie aan te gaan met mensen om zodoende harmonie, tolerantie en vrede te bewerkstelligen. Sporten is ook een sunnah, gebruik van de Profeet(saw). Als moslim dien je aan je gezondheid te werken, en sport is daarbij essentieel. Wij hopen dat iedereen – ook andere imams – deze sunnah uitvoert.”

Verschil moet er zijn tussen imam Google en imam Offline, dit initatief is daar een uiting van. Nu ik er zo over nadenk, zijn deze gevangenisimams zo normaal niet eens. Godzijdank.

finish!

De oprichter. Geboren, getogen en woonachtig in die mooie stad achter de duinen. Altijd klaar voor een revolutie of gewoon een kopje thee. Typisch Faisal...

Lees andere stukken van Faisal