Het zijn gekke tijden. Gekke tijden worden gemaakt door gekke gebeurtenissen en gekke gebeurtenissen komen in het nieuws. Niet zo gek… Maar check het volgende gekke nieuws dan:
Eén op de 20 Nedelanders gaat vasten tijdens de komende 40 dagen vanaf vandaag (aswoensdag). Dat zijn er gewoon 5 op de 100 en op elke 20 weer 1. ‘Krèg na wat’, dacht ik. Dat overleven die 800.000 Hollanders niet, tot bleek dat het ging om het sober gaan eten. Dus minder zoetigheid en lekkernijen. Maar ik had nooit gedacht dat dit er zoveel zouden zijn.
Om eerlijk te zijn is dit voor mij ergens een verademing dat er toch nog een groep is in Nederland, die wel wat doet aan religie. Het doet mij eigenlijk afvragen bij mijzelf: In hoeverre wordt het Christendom nog beleden in Nederland?
Ik zal mijn vraag even toelichten.
Op basisschool raakte ik door de godsdienstlessen in groep 5 geinteresseerd in andere godsdiensten. Dus ik ging het iedereen vragen: "Wat is jouw godsdienst?". Sommigen antwoordden "Weet ik niet", anderen zeiden "Hindoestaan" en weer anderen vertelden mij: "Mijn moeder is katholiek en mijn vader is protestants, dus ik ben half protestants en half katholiek. Huh?
Daarnaast lijkt het alsof (met name) onder de autochtone jongeren iemand die wel iets doet aan religie als een buitenbeentje wordt gezien. Toen ik in de vijfde van VWO zat, deed ik mee aan een werkgroep van verschillende scholen om de activiteiten van Madurodam in ‘goede banen te leiden’. Van de ruim 20 jongeren, waren er twee die bezig waren met religie, voor wie religie dus een significante plaats had in het dagelijkse leven. Eén daarvan was ik en de ander was een Christelijk meisje. Ze werd om de één of andere reden uitgelachen omdat ze Christelijk was en daar ook actief mee bezig was, mij lachtte niemand uit omdat ze van moslims wel gewend waren dat die er actief mee bezig zijn.
Dat is zo’n beetje mijn vraag… Wat betekent het Christendom nu nog voor Christenen in Nederland?
24 Reacties op "Christenen bestaan nog… gek?"
Ik zie het niet veel meer om me heen. Ik moet zeggen dat ik er maar 1 ken denk ik, maar diegene zorgt wel voor veel aangename gesprekken. Ik vind het zelf leuk om iemand van een ander geloof te leren kennen, die wel actief bezig is met religie… dan kun je praten… twee richtingsverkeer.
Beste Umar,
Wij zijn Lutheranen en kennen de vastentijd wel maar ik geloof niet dat er nog daadwerkelijk wordt gevast in de veertig dagen tijd. Feitelijk eten en drinken we er niet minder om. Ik weet niet hoe andere Lutheranen dat doen, maar ik ken niemand die echt matigt. In de kerk merken we het wel want de diensten zijn minder uitgelaten en wat serieuzer. Het halleluja blijft achterwege en de liederen zijn wat stichtelijker. We gedenken uiteindelijk toch dat Christus een martelgang naar het kruis maakt en zijn leven offert voor alle mensen (moslims geloven dat iedereen als moslim wordt geboren, wij gaan er vanuit dat Christus aan het kruis gestorven is voor ieder mens).
Bij ons thuis doen we vrij veel aan het christendom, bidden doen we bij iedere maaltijd, voor het slapen gaan en voor we de deur uitgaan. Voor de kinderen lezen we vaak uit de kinderbijbel maar ondanks dat deze al gematigd is qua inhoud, doe ik er nog een schepje boven op: er worden geen mensen of dieren geofferd in de versie die mijn kinderen te horen krijgen. Dergelijke moeilijke gelijkenissen mogen ze later zelf lezen en op de juiste waarde schatten.
We gaan niet iedere week naar de kerk, maar toch zeker 2, 3 keer per maand. Er wordt bij ons veel gezongen en veel gevierd. Een dienst duurt normaal gesproken zo’n 50 minuten. Het hoogtepunt is voor de meeste kerkganger de preek en/of het heilig avondmaal. Preken zijn meestal toegespitst op het kerkelijk thema (nu de tijd voor Pasen) of op actuele zaken die in de wereld spelen. De meeste preken zijn ter overpeinzing en niet belerend of iets dergelijks. Het is een beetje de bedoeling dat je er over nadenkt en zelf je conclusies trekt. Het avondmaal is voor mij altijd een emotionele gebeurtenis, het maakt je onderdeel van het christendom en de Lutherse gemeenschap en dat doet wat met me. Het maakt mij bewust dat de mens Christus enorm geleden heeft voor de zonden van de mens. Voor mij was Christus een held die stond voor het goede en de moed en de kracht had daar met heel veel pijn zijn leven voor te geven.
Ik weet niet hoe dat in andere kerken gaat, de huidige Lutheranen zijn zeer vrijzinnig, zo’n beetje als de moslims ten tijde van de vroege middeleeuwen denk ik zo. Uiteindelijk is binnen onze overtuiging ieder dogma bespreekbaar.
Als persoon geloof ik niet in een god als individu, Christus was een mens als jij en ik en het kind van God net als jij en ik dat zijn. De heilige geest staat voor al het goede in de mens en ieder mens is in staat om goed te leven en dus aangeraakt door de heilige geest. Ik geloof niet in een hiernamaals voor individuen en ook niet in een opstanding des vlezes. God is voor mij de scheppende kracht en geen entiteit die zich bewust bezig houdt met de mens, laat staan met een individu. De Bijbel is een mooie verzameling filosofische overdenkingen, daar kun je uit putten en tot je nemen wat je belangrijk vind, en verwerpen wat je persoonlijke heilige geest als onjuist ziet. Voor mij is de belangrijkste boodschap uit de Bijbel dat je je talenten moet gebruiken.
Ik vind mijzelf christen, vele christenen zullen dat bestrijden.
Vriendelijke groeten,
Herman
1 vd 20 = 5 vd 100 … niet 4 vd 100
Moet je aan de beademing of was het een verademing??
Het Christendom is nu een van de vele punten die het geheel van iemands ID vormen… verder niet zoveel meer voor velen. Ook in mijn omgeving zie ik dat. Mensen zijn schromen niet zo om te zeggen dat ze Christelijk zijn, maar als je dan vraagt wat dat voor ze inhoudt in het dagelijkse leven, blijven ze het antwoord schuldig.
Vind ik niet erg, maar het is wel een ontwikkeling….
Ik vraag me af wat er precies onder vasten wordt verstaan bij Nederlandse christenen.. omdat mijn ouders christelijk zijn heb ik het vroeger ook gedaan, maar het bleef beperkt tot het niet eten van snoepjes en het eten van omelet etc. ipv vlees.. niet om mensen voor het hoofd te stoten, maar ik vind het vergelijkbaar met valentijn in 1 respect: eigenlijk zou je al het hele jaar bereid moeten zijn na te denken over het leed in de wereld en er wat aan te proberen te doen/een kaartje sturen aan diegene die je leuk vindt, niet een speciale dag/periode ervan maken…
Hmm ik denk dat het ervanaf hangt in welke kringen je verkeert. Sowieso wonen er denk ik meer atheisten in de Randstad. Maar daarbuiten is het toch echt anders.
En het christendom is onder veel autochtonen (vooral de baby boom-generatie) een beetje op zijn retour, maar veel allochtonen zijn nu weer wel actief praktiserend christelijk.
Dus ja, ik denk dat voor veel mensen (of iig een aanzienlijke minderheid) het christendom nog wel veel betekent.
@Herman:
Mooie bijdrage. Ik vond het erg interessant om te lezen.
Een recente WRR-verkenning (‘Geloven in het Publieke Domein’) gaf aan dat 25% van de Nederlandse bevolking christen is. En ja, daar hoor ook ik bij. De WRR schreef aardige dingen over ons (we zijn wereldburgers, sociaal betrokken enzo), we werden daar een klein beetje ongemakkelijk van. We zijn een jaar of 30 afgezeken en moeten nog een beetje wennen dat het tij aan het keren is.
Ik heb zelf niet zoveel last van een sorry-dat-ik-christen-ben mentaliteit. Ik hoor nu ook veel verhalen van nieuwe toetreders en jonge christenen met meer flair. Goddank. Hopelijk zijn we de zure anti-religie sfeer grotendeels voorbij. Dat maakt ook een kabinet mogelijk zoals dat vandaag aantreedt.
En wat het geloof voor me betekent? Alles. Mijn ziel en zaligheid hangen namelijk van Jezus af. Ik heb er pas op gristelijk.nl iets over geschreven, als ik mag linken…
http://www.gristelijk.nl/index.php?option=com_content&task=view&id=458&Itemid=29
Groeten!
salam’
ik ben eerlijk gezegd wel blij mee dat er nog christenen zijn die hun geloof sterk belijden. Ik denk dat het er meer zijn dan we denken. misschien dat ze alleen niet in de spotlights staan. en dat hoeft ook niet. maar het is goed nieuws toch?
wslm
“Wat betekent het Christendom nu nog voor Christenen in Nederland?”
Geen idee, maar dat er in Nederland anno 2007 maar liefst *twee* christenpartijen in de regering komen (aangevuld met wat rooie rakkers, jongens wat een feest), is inderdaad “gek”, maar vooral ook in en in triest. En over de voortschrijdende islamisering zal ik het maar helemaal niet hebben… Dit is regressie richting middeleeuwen. :-(
In hoeverre wordt het Christendom nog beleden in Nederland?
Wat betekent het Christendom nu nog voor Christenen in Nederland?
Interessante artikel. Vanuit mijn oogpunt zouden het geen vragen zijn, ik zie het genoeg om me heen, als christen.
Mijn ervaringen zijn: Christenen in de maatschappij vallen niet erg op, soms lastig te vinden. Wel altijd met zekerheid te vinden op bepaalde plekken (kerken, vrijwilligerswerk, evenementen, eo, http://www.gristelijk.nl, etc.).
En vooral sterk in groepen. Samen Eén in Christus is een streven. Wel valt het me op dat we steeds losser komen van het ‘sorry-dat-ik-christen-ben mentaliteit’ en dat het meer en meer geaccepteerd wordt. Wat GJ ook al aangeeft.
Persoonlijk is het chr. geloof het doel in mijn leven. En daar valt nog zoveel moois over te zeggen…
Ik merk inderdaad nu wel weer een kleine ontwikkeling (en dat wordt nu bevestigd door de reacties denk ik) dat jongeren toch weer grijpen naar religie. Komt dat misschien doordat we iets missen in het dagelijkse leven?
Of is de invulling gewoon veranderd? Zie EO-jongerendag bijvoorbeeld.
@ Herman Kolkman
Dank je voor zo’n uitgebreide reactie. Leuk en interessant om te lezen wat anderen inspireert, in dit geval Christenen. Wat is het precies waardoor vele Christenen je niet als Christen zien?
Ben niet meer zo piep (42) en woon in een buitengebied waar het geloof waarschijnlijk prominenter aanwezig is, maar ik sta op grond van wat en wie ik om me heen zie niet te kijken van de cijfers wat betreft vasten en christendom. Nou ja, van dat vasten misschien wel, want had me nooit eerder gerealiseerd dat ook niet roomsen dat deden. Ramadan = islam en vasten = rk, dacht ik.
Hoewel de uitvoering anders is is de grondgedachte bij elke onthouding hetzelfde: stil staan bij wat jij hebt en een ander niet, en stil staan bij waarom je daar bij stil staat. Nadenken over je plek in deze wereld.
Het lijkt erop dat de tijd daar weer rijp voor is. We moeten wel nu we tegen de grenzen van consumeren en expansiedrift zijn opgelopen. Het geloof biedt houvast bij het nadenken over je plek in de wereld (al is het alleen maar om je af te zetten tegen het denkbeeld dat er een god zou zijn en in mijn eigen geval bv om me af te zetten tegen alle andere mensen die me met _hun_ interpretatie van _hun_ geloof een bepaalde kant op zouden willen krijgen). Ik denk dat steeds meer mensen, van allerlei gezindten, dat in gaan zien.
Nederland is volgens mij geen christelijk land meer. Het christendom heeft voor een belangrijk deel de cultuur gevormd, dat wel, maar de betekenis van het geloof is erg klein geworden.
Maar dat wil niet zeggen dat Nederlanders niet met levensbeschouwing bezig zijn. Bijna iedereen denkt wel eens na over dingen als de dood, het onstaan van de aarde en de zin van het leven. De meeste mensen geloven alleen niet in de pasklare antwoorden die de meeste godsdiensten geven.
Ik denk dat de meeste Nederlanders (vaak zonder dat ze het zelf weten) humanist zijn. Of God nou wel of niet bestaat, ze stellen de waardigheid van de mens centraal. En zo denk ik er ook over.
@ Christiaan
Gewoon een vraagje: Hoe komt het dat dan bijvoorbeeld toch ene Wilders als tegenreactie op het bouwen van een moskee zegt dat dit een samenleving is dat is gebaseerd op de Joods-Christelijke waarden…
Terwijl dat juist de dynamiek van een samenleving teniet doet
Dat zegt Wilders omdat hij een islamofobe engerd is.
vasten is iets wat vooral in de rkk en de oosterse orthodoxie voorkomt…in evangelische kringen ook wel, maar dat is weer heel anders….het vasten in het (evangelische)christendom word, als ik het goed begrepen hebt, vooral gebruikt om een antwoord van God te krijgen ergens op
ik zie nog zat mensen om mij heen die serieus bezig zijn met het christendom, maar ja ik ben zelf ook christen…christenen zijn nou eenmaal niet aan uiterlijke kenmerken te herkennen..of nou ja zwaar gereformeerden dan, die wel
*Nordin:*
“Hoe komt het dat dan bijvoorbeeld toch ene Wilders als tegenreactie op het bouwen van een moskee zegt dat dit een samenleving is dat is gebaseerd op de Joods-Christelijke waarden… Terwijl dat juist de dynamiek van een samenleving teniet doet”
Dat soort uitspraken slaan inderdaad ook nergens op, want het zijn juist de (pragmatische, liberale) seculiere normen en waarden die dit land, en de Westerse wereld als geheel, groot hebben gemaakt. Het enige echte “voordeel” van het Christendom tov de Islam is z’n huidige zwakte (in de Westerse wereld, tenminste).
De enige goede religie is een dooie religie, maar een atrofische, impotente religie is the next best thing. Daar valt nog wel mee te leven. Ook de Islam zal tzt vrijwel zeker degenereren en z’n felheid verliezen, maar dat kan makkelijk nog tientallen jaren duren en ondertussen gaat het verval van Europa wel gewoon door.
*Christiaan:*
“Dat zegt Wilders omdat hij een islamofobe engerd is.”
Nou, Christiaan, als je zo’n islamofiel bent moet je mischien maar verhuizen naar Iran of zo. Eens zien hoe dat je bevalt.
@Enki:
Ik ben zeker geen islamofiel. Ik ben geen moslim en er zijn aspecten in de islam (of in ieder geval in de manier waarop sommige moslims hun geloof interpreteren) die me niet bevallen. Ik weet dan ook zeker dat in Iran gaan wonen geen goed idee is. Misschien moet je mijn eerdere reactie (#15) nog maar eens lezen.
Beste Umar,
Mijn beeld van God als schepper van het universum en Jezus als de vleesgeworden God wijkt nogal af van het beeld dat de meeste conventionele christenen hebben. Zij zien toch graag een soort van ”˜mensfiguur’ als God/Jezus die hun ook nog eens bijstaat als een soort van persoonlijke mentale coach. Door de personificatie van het godsbeeld af te halen herkennen zij zich niet meer in de vorm van het christendom zoals ik dat beleef. Alhoewel mijn visie zeker niet nieuw is (Baruch de Spinoza had dezelfde beleving); vinden veel christenen mijn visie ”˜ketters’, de rede staat hierin hoger als de voorschriften uit de theologie. Ik ben geen moslimkenner, maar volgens mij is dit zo’n beetje dezelfde vorm van Gods beleving zoals Averoës de had. Jammer dat er momenteel in Islam een dergelijke wijze van godsbeleving zo weinig wordt gepraktiseerd, maar dit terzijde.
Kortom, veel christenen vinden het niet goed dat ik niet wens te geloven in een man met witte baard met staf en mijter: maar toch van het feest wil genieten waarbij het voor mij niet belangrijk is welk mechanisme er daadwerkelijk voor de kado’tjes heeft gezorgd.
Vriendelijk groeten,
Herman
Tja na carnaval breekt de vastentijd aan, carnaval is van huis uit een feest waarbij je nog een keer uit de ban mag springen voor as-woensdag, de aanvang van de vastentijd.
Dat dit “vreemd” nieuws is, komt bij mij vreemd over. Waarschijnlijk heeft dat te maken dat de Moslim minder geintresseerd os in de andere grote religies. De gemiddelde Nederlander weet wel wanneer de Ramadan is begonnen, dat wordt je ook duidelijk gemaakt.
De Katholiek, maar ook de Protestant echter houdt zijn religie liever binnen de eigen vier muren of de kerk, dit is zo gegroeit, geloof is iets persoonlijks en hoort in de privesfeer thuis itt anderen die hun geloof prominent willen uitdragen ook in de publieke ruimte.
Dus, ja de vasten is afgelopen woensdag begonnen, en de vastentrommeltjes kunnen weer uit de kast, voor diegenen althans die nog actief deze periode willen beleven.
Geen vlees op vrijdag, geen overdaad, tot de pasen, dan mogen de vastentrommeltjes weer open.
Nederland, uit mijn ervaring, is, ondanks het feit dat het grootste deel van de bevolking nog niet echt aan religie doet, of überhaupt zelfs gelooft in het bestaan van een God zoals die in de Bijbel of Koran staat, aan het groeien in het geloof, zeker onder medejongeren zie ik het steeds meer. Ze zijn de laatste tijd op zoek naar antwoorden. Wie ben ik? Waarom ben ik hier? Wat gebeurt er na de dood? Steeds meer mensen, waaronder jongeren, zijn op zoek naar bezinning en antwoord op deze vragen. Echter, aangezien gevestigde religies vaak geassociëerd worden met strenge regels en intolerantie en word dus minder daarin gezocht of over nagedacht.
samen met een hele grote groep Christenen van mijn leeftijd in Zoetermeer, komen altijd op dinsdag avond samen gewoon om God te zoeken, Hem te aanbidden en gewoon tijd met hem door te brengen. Voor mij betekent de redding van Jezus Christus gewoon mijn leven voor mij. Ook geloof ik dat de Heilige Geest één van de Drie-Eenheid is, net als de Zoon en de Vader, en de macht heeft iedereen naar het goede van binnen te kunnen transformeren. Ik geloof ook dat het Koninkrijk van God, ooit op een dag, zal komen…
Groet,
Joshua
het christendom is er inderdaad nog in nederland
vele verschillende soorten takken ,
Gereformeerd noem maar op ..
Gek ? ja en nee ..
ja omdat de meeste christenen die over zijn gebleven en hun geloof sterk willen houden extra hun best gaan doen hun geloof te behouden .. er komen meer funtamentalisten .. en zullen op de gekste manieren hun geloof willen beschermen tegen invloeden van buiten af … voor Athiesten bijv .. << en daarbij word vaak zelfs de 10 geboden overschrijden nee omdat ze het niet meer na kunnen leven het geloof alles wat er gebeurt er verandert kan niet meer in de bijbel verwerkt worden mensen geloven niet meer in de predikant of wat dan ook .. ze zien en zien is geloven dat is wat gebeurt .. En dat verwerken van de bijbel gaat gewoon niet meer.. de wereld is niet plat is rond en zolang niet is terug gekomen met bewijs van he jongens der is een leven hiernamaals zal elk geloof gewoon afzakken met de tijd .