Voorpagina Opmerkelijk

Second Life… gekst?

Gisteren had ik al gek nieuws en vandaag heb ik niet gekker, maar gekst nieuws.

Stel je voor: Je bent Slager Rachid in Amsterdam in een redelijk rustig wijkje (de diamantbuurt ofzo) en je hebt er altijd al van gedroomd om wat van je leven te maken. Na uitgehuwelijkt te zijn in land van herkomst en hier te genieten van 6 maal kinderbijslag ontvang je wel ‘respect’ van je familieleden, maar de lol is er vanaf na een tijdje… Kan het anders?

Nou beste Rachid, het kan wel anders! Je kunt nu gewoon een heel eigen leven opzetten, een grote zakenman worden of gewoon rustig op een eilandje elke dag een boek lezen. Dit kan door Second Life… een bizarre 3D virtuele wereld waar levende individuen ‘leven’ op het web :S

Second Life is een virtuele wered. Het is eigenlijk een computerspel en het werd ontworpen in 2003. Ik dacht dat het ging om een of andere SimCity ofzo, maar het blijkt dat je hier echte mensen kunt leren kennen en eigenlijk echt kunt ‘leven’.

Ik hoorde er vandaag voor het eerst van toen ik tussen de colleges door in de krant las dat TU Delft een stuk grond heeft gekocht in deze virtuele wereld voor 4000 euro. Huh? Kun je een stuk grond kopen als die eigenlijk niet bestaat? Ja, dat kan!

Na wat rondvragen bij vrienden (lees: nerds) bleek dat dit zo’n heftige nabootsing van de werkelijkheid is dat er ook sprake is van een virtuele economie. Als je je dus registreert voor Second Life begint je leven daar. Je kunt contacten opbouwen met mensen uit die virtuele wereld die in het echt dus ook bestaan. Dan is er ene popie jopie die daar op inspeelt door een stuk grond te kopen in Second Life en er een disco te starten. Mensen die leven in deze virtuele wereld kunnen dus ook uitgaan in deze virtuele wereld en anderen leren kennen in deze virtuele wereld. Om een disco op te richten koop je een stuk grond, bouw je een disco en… je laat anderen betalen om binnen te komen (en geloof me, dat doen ze ook). Zo verdien je gewoon geld. Er zijn mensen die hier heel erg rijk van zijn geworden.

Er is dus echt sprake van een Economie daar. Het BNP van Second Life bedroeg in 2006 volgens wikipedia zo’n 64 miljoen dollar… en waar gaat het allemaal om? Om iets dat niet bestaat. Er is daar ook sprake van criminaliteit, blijkt… Het Openbaar Ministerie gaat virtuele kinderporno op Second Life onderzoeken.

De TU Delft heeft daar een eiland gekocht en daar hangt de vlag van de TU op. Wat ze er verder mee gaan doen… I don’t know… Laat ze virtueel colleges geven, dan blijf ik thuis :-)

Oh ja, jongens… wie bouwt de eerste moskee?