Eens te meer blijkt uit de hele Mauro-discussie hoe slecht politiek en menselijkheid samen gaan. We voeren ‘Mauro’ in en het systeem zegt: “Nee, wegwezen ermee!”. En dus moet Mauro weg, want het systeem heeft altijd gelijk. Zodra mensen het politieke arena betreden, lijken ze te leven voor regels, wetten, beleid, begrotingen, stemmen, peilingen en politieke dealtjes. De mens wordt als eerste overboord gegooid.
Het systeem, de regels, de wetten, de begrotingen, de politieke deals zeggen allemaal dat Mauro niet kan blijven, redeneert de politicus. Maar voor wie maken wij die wetten? Als zo’n wet en regel je emotioneel raakt, zoals Leers zegt, dan ga je als normaal mens toch twijfelen of de wet en de regels wel redelijk en menselijk genoeg zijn? Verplaats je zelf als politicus eens in de situatie van zo’n slachtoffer en je weet meteen of die persoon fout is of dat die regels fout zijn.
Neem nou de huisartsen die hulp aan uitgeprocedeerde asielzoekers willen staken, omdat ze het te inhumaan vinden hoe er met ze wordt omgegaan. Ook weer zo’n roep om menselijkheid, een signaal om nog eens kritisch naar het systeem te kijken. Als je naar deze situaties kijkt, weet je dat er iets niet klopt, want het doet pijn aan je hart. Dat voelt iedereen met een hart. Natuurlijk zijn er partijen als de PVV en de VVD die dat niet voelen, maar die hebben dan ook geen hart. Maar van de Christenen van de CDA zou je echter beter verwachten. Alhoewel, die hebben de laatste jaren zoveel verkeerde afslagen genomen dat ze nu dichter bij de duivel dan God staan. Barmhartigheid?
Met allemaal kromme redenaties en starre standpunten wordt maar geprobeerd een harteloos systeem in stand te houden. Als iemand het land in wilt komen, dan stellen we allemaal eisen aan o.a. de leeftijd (minimaal 21 jaar) en moeten ze de Nederlandse taal en maatschappij al in het buitenland leren, voordat ze hier ook maar een stap mogen zetten. Maar voor het uitzetten, maakt het geen bal uit of die jongen de taal van het land kent waar hij als klein jongetje vandaan kwam en of hij ook maar iets weet van de Angolese samenleving. Hij zoekt het maar lekker uit.
In het geval van Mauro doen de tegenstanders van de menselijkheid alsof het een individueel geval is wat toevallig media aandacht heeft gekregen en dat het niet past in een rechtsstaat om individuele gevallen te beoordelen. Maar het is geen individueel geval, het is een signaal dat laat zien dat het systeem niet deugt. En zelfs als je als politicus zo koppig bent dat je het systeem niet wilt veranderen, dan heb je als minister nog altijd het recht om een uitzondering te maken of om gratie te verlenen. Zoek maar tussen al je regeltjes: ‘Discretionaire bevoegdheid’. Maar als je als minister zelfs dán nog niet je hart wilt laten spreken, dan kan het niet anders zijn dan dat je bij het betreden van het parlement je hart in de vuilnisbak hebt gegooid.
8 Reacties op "Politiek en Menselijkheid: Slechte combinatie!"
Stuk is wel lekker kort door de bocht
”Met allemaal kromme redenaties en starre standpunten wordt maar geprobeerd een harteloos systeem in stand te houden” ”Hij zoekt het maar lekker uit”
Heeft niks met een harteloos systeem te maken. Het ”systeem” deugd alleen niet. Mauro is uitgewezen maar is in plaats daarvan in beroep gegaan (zijn pleegouders in Nederland). Wat ik hen overigens niet kwalijk neem want als ouder doe je waarschijnelijk hetzelfde. Maar in een land met rechtspraak is het van belang om in beroep te kunnen gaan. Juist door die sociale mogelijkheden en dat je dat in Nederland kan afwachten, is dit probleem ontstaan. In het belang voor het kind is het nu ook te laat voor het uitzetten. Maar aan de andere kant schept dat wel de mogelijkheid om je kinderen hier in Nederland af te leveren in de hoop dat ze toch wel mogen verblijven. Dus dat er discussie over is lijkt me logisch.
Leers voert de wet uit die ooit werd ingevoerd door Cohen.
Als Mauro mag blijven, dan mogen die andere Mauro’s, die het misschien wel minder goed doen óók blijven.
Je kunt toch niet meten met twee maten? Of wel soms?
In het debat zei Spekman: “Sahar mocht toch óók blijven?” Dat ga je dan krijgen.
Het gaat natuurlijk niet alleen om Mauro, maar om al die anderen omdat je consequent moet blijven.En dan moet je ook denken aan het recht gezinshereniging in de toekomst.
Cohen wordt strenger voor jonge asielzoekers.
http://www.trouw.nl/tr/nl/5009/Archief/archief/article/detail/2529058/2000/03/25/Cohen-wordt-strenger-voor-jonge-asielzoekers.dhtml
Albayrak wees Mauro eerder ook al af
http://www.rtl.nl/%28/actueel/rtlnieuws/binnenland/%29/components/actueel/rtlnieuws/2011/10_oktober/27/binnenland/albayrak-wees-mauro-af.xml
Maar hoeveel vergelijkbare gevallen zijn er Polly? De hoogleraren uit de VK spreken over ‘enkele gevallen’ (ze hebben het over jong naar Nederland gekomen asielzoekers die hier lang bij pleegouders in gezinsverband hebben gewoond met medeweten van de minister). Maar iedere uitzondering schept een precedent … dat ben ik met je eens. Dus die procedures moeten veel sneller. Maar Mauro zal met hulp van Lubbers wel mogen blijven.
@ Simon
Als je naar deze getallen kijkt en de verhalen leest, lijkt het mij stug dat het over enkele gevallen gaat.
Ik hoop ook dat hij mag blijven, maar niet met dat studie-visum, want hij wil gewoon zijn MBO opleiding afmaken en dan gaan werken.
Oeps bijlage vergeten:
http://www.vluchtelingenwerk.nl/vluchtelingen/alleenstaande-minderjarigen.php
Hoeveel ama’s komen naar Nederland?
In Nederland steeg het aantal ama’s vanaf midden jaren negentig sterk, tot bijna zevenduizend in 2000. Om die reden is vanaf 2001 het beleid voor deze asielzoekers zeer streng geworden. Hierdoor is hun aantal gedaald tot ruim vierhonderd in 2006 en 2007.
———————————————————————————-
http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2844/Archief/archief/article/detail/631656/2002/07/02/Angolese-jongeren-zien-Nederland-als-paradijs.dhtml
Angolese jongeren zien Nederland als paradijs
het is geen harteloos systeem Juist door het recht van de bewindsman of vrouw om een persoonlijke uitzondering te maken.
Dit recht wordt door de hele discussie zeer troebel en daardoor”stuurloosgemaakt
Democratie in Nederland is een emocratie aan het worden
met dank aan onder andere populisten in GL en PvdA ( in 2009 vond bewindvoerster (PvdA) dat Mauro weer naar zijn moeder toe moest, hoorde ik toen de PvdA niet over.
politiek voeren uit eigenbelang over rug van een individu dat is pas harteloos.
Simon stapeling van procedures is ook de fout van de advocaten
Los van identieke gevallen zal het emocircus wel weer nieuwe gevallen aandragen