Voorpagina Algemeen

Emoties, een grenzeloos goddelijk gift

Ik had onlangs een gesprek met een vriend van me, Rachid Amin, die ongetwijfeld rijk is aan inzicht en menselijke kennis. Hieronder geef ik zijn gedachtes weer over zijn kijk op emotie. Veel leesplezier!

De emotie in een mens is het levende bewijs dat een hogere macht zonder enige twijfel bestaat. Hij, die het goede zal belonen en het slechte zal bestraffen. Hij, die als enige een oordeel zal vellen over iemands (wan)daad. Hoe kan het anders dat je als mens zijnde iets goeds doet voor je medemens zonder daarbij een emotie of een gevoel van tevredenheid te krijgen? Bovendien ervaar je dit emotionele gevoel als je zeker weet dat je iets moois ervoor zult terug krijgen.

Hetzelfde geldt voor een wandaad die je pleegt, waarbij je uiteindelijk een schuldgevoel aan overhoudt en weet dat het nooit beloond zal worden. Dit, vanwege het feit dat emoties een direct ethisch signaal afgeven. Dat emoties niet afhankelijk zijn van het menselijk lichaam en geen beperkingen kennen, is een feit waar ik niet omheen kan. Voor mij blijft er dan maar één antwoord over:

Emoties komen van een hogere macht en staan los van de vrije wil van een mens. Jij en ik weten als geen ander dat het menselijk lichaam niet in staat is om emoties te temmen, waardoor elke emotie een ongeschreven wet is.

Daarom heeft de profeet Mohammed (vzmh) gezegd dat degene die iets slechts doet en daarna  oprecht spijt en berouw heeft van zijn daad, eigenlijk tot de vromen behoort.