Voorpagina Algemeen, Recensies

The Light in Her Eyes

De documentaire neemt je mee naar de Al Zahra moskee in Damascus, Syrië, in de zomer van 2010. Houda Al-Habash, dochter, vrouw en moeder van 2 kinderen, heeft vanaf haar zeventiende een Koranschool in de vrouwenvleugel van de moskee en predikt de islam. Toen zij net begon deed zij ‘s nachts al haar huishoudelijke taken en het koken zodat zij overdag naar haar werk toe kon.

Houda haar programma vind plaats tijdens de zomer. Alle studenten van Houda moeten een opleiding volgen, alleen dan komen ze in aanmerking voor haar Koran studie. Op die manier stimuleert zij hen om alles uit het onderwijs te halen. Om onwetendheid te kunnen bestrijden. Want zoals een vriendin van haar dochter het zo mooi stelt. “Als een moeder nooit leert, hoe kan zij de volgende generatie dan wat aanleren? Een vrouw is een school. Als je haar onderwijst dan onderwijs je een hele generatie.”

Ik ben het met Houda eens als zij zegt dat het de moslims zijn die vrouwen alles hebben afgepakt. Zelfs haar recht om te leren of les te geven of een moskee te betreden. Dat is onwetendheid en heeft niks met het geloof te maken. Natuurlijk klopt dit niet maar het is door de kennis die vrouwen opdoen dat ze inzien dat er wel degelijk een groot verschil is tussen de tradities die men klakkeloos navolgt en wat het geloof hen voorschrijft. “Ons probleem is een tekort aan educatie. Onwetendheid tast de religieuze praktijken aan.”

Als je vervolgens kennis maakt met de moeder van Houda dan begrijp je waardoor zij zich zo heeft kunnen ontwikkelen. Haar moeder was een van de twee meisjes die kon lezen in haar dorp. Zoals haar moeder het zo prachtig verwoord. “Onderwijs bouwt een sterke fundering voor een huis… zelfs een herenhuis kan worden vernietigd door onwetendheid.” Wijze woorden die laten inzien dat zonder kennis onwetendheid hoogtij viert.

Vrouwen die bidden en studeren in de moskee in ongekende getallen. Het is een trend dat herkenbaar is voor het Midden Oosten. Beelden van Houda, haar Koranschool en haar leerlingen worden afgewisseld met stukjes van televisie optredens van conservatieve moslim geestelijken. Waarin zij prediken dat vrouwen helemaal niet hoeven te studeren en dat zij voornamelijk thuis horen te zijn. En dat vrouwen maar goed  zijn voor vier taken, om voort te planten, kinderen op te voeden, zorgen voor haar man en haar huis. Het raakt mij enorm dat Houda zowel binnens- als buitenshuis hard werkt om een goede vrouw en moeder te zijn. Zij trekt zich dan absoluut niet langer iets aan van de religieuze leiders die de emancipatie van vrouwen tegen gaan.

Riham is 13 jaar en wil heel graag kinderarts worden. Tijdens haar verjaardag verteld haar moeder ons dat zij niet verder zal studeren dan haar baccalauréat omdat dit een traditie is binnen hun familie. Voor even breekt mijn hart. Totdat ik me realiseer dat Houda hier geen gras over zal laten groeien en besef ik mij dat ze in goede handen is.

Meisjes die met het behalen van baccalauréat op 17 of 18 jarige leeftijd worden gehuwd is de normaalste zaak van de wereld. Wat heel indrukwekkend is dat de dochter van Houda, Enas (20), zelfs naar Sharjah, VAE gaat om Internationale betrekkingen te studeren aan de universiteit. Iets wat ongekend is en absolutely not done. Maar daar trekken Houda en haar man zich helemaal niks van aan. Het gaat om hun intentie dat hun dochter nog meer zal bereiken dan haar moeder heeft kunnen doen.

Houda is een rolmodel waar je u tegen zegt. Voor de ontwikkeling van de moslimgemeenschap kunnen we niet genoeg mensen zoals zij hebben. Het kan niet anders dan dat men geïnspireerd zal worden. Het vergt veel lef  om je tegen het tij te keren voor het geen waar je in gelooft. En dat is exact wat zij heeft gedaan. Door haar hebben vele vrouwen zich kunnen ontwikkelen wat anders onmogelijk zou zijn geweest. Haar impact is ongekend en hopelijk zal dit nog heel lang door resoneren niet alleen in Syrië maar in de hele wereld.

De docu, The Light in Her Eyes, zal haar wereldpremière beleven tijdens het International Documentary Film Festival in Amsterdam.

Zaterdag 19 November 19:00 Munt 13. Uitverkocht (er zal geprobeerd worden om voor meer capaciteit te zorgen).

Dinsdag 22 November 11:30 Tuschinski 5. Koop je kaartjes hier.

Zaterdag 26 November 18:30 Tuschinski 3. Koop je kaartjes hier.

Een meisje dat wordt verward als Maleisisch, Indonesisch, Zuid Afrikaans en Somalisch maar in werkelijkheid volbloed Marokkaanse is. Ondanks dat zij een internationale opleiding volgt is zij in eerste instantie van plan om in Nederland aan de slag te gaan. Hoewel ze inmiddels al een aantal plekken heeft mogen bezoeken heeft ze nog een waslijst van landen die ze graag God Willende wil zien, zoals Japan. De oorzaak van haar intense behoefte om überhaupt de wereld te willen zien. Ok, ok om heel eerlijk te zijn was dat Dragonball Z maar dat even terzijde. Een ding is duidelijk en dat is dat Nederland het land blijft waar haar huis woont.

Lees andere stukken van Malika