De documentaire neemt je mee naar de Al Zahra moskee in Damascus, Syrië, in de zomer van 2010. Houda Al-Habash, dochter, vrouw en moeder van 2 kinderen, heeft vanaf haar zeventiende een Koranschool in de vrouwenvleugel van de moskee en predikt de islam. Toen zij net begon deed zij ‘s nachts al haar huishoudelijke taken en het koken zodat zij overdag naar haar werk toe kon.
Houda haar programma vind plaats tijdens de zomer. Alle studenten van Houda moeten een opleiding volgen, alleen dan komen ze in aanmerking voor haar Koran studie. Op die manier stimuleert zij hen om alles uit het onderwijs te halen. Om onwetendheid te kunnen bestrijden. Want zoals een vriendin van haar dochter het zo mooi stelt. “Als een moeder nooit leert, hoe kan zij de volgende generatie dan wat aanleren? Een vrouw is een school. Als je haar onderwijst dan onderwijs je een hele generatie.”
Ik ben het met Houda eens als zij zegt dat het de moslims zijn die vrouwen alles hebben afgepakt. Zelfs haar recht om te leren of les te geven of een moskee te betreden. Dat is onwetendheid en heeft niks met het geloof te maken. Natuurlijk klopt dit niet maar het is door de kennis die vrouwen opdoen dat ze inzien dat er wel degelijk een groot verschil is tussen de tradities die men klakkeloos navolgt en wat het geloof hen voorschrijft. “Ons probleem is een tekort aan educatie. Onwetendheid tast de religieuze praktijken aan.”
Als je vervolgens kennis maakt met de moeder van Houda dan begrijp je waardoor zij zich zo heeft kunnen ontwikkelen. Haar moeder was een van de twee meisjes die kon lezen in haar dorp. Zoals haar moeder het zo prachtig verwoord. “Onderwijs bouwt een sterke fundering voor een huis… zelfs een herenhuis kan worden vernietigd door onwetendheid.” Wijze woorden die laten inzien dat zonder kennis onwetendheid hoogtij viert.
Vrouwen die bidden en studeren in de moskee in ongekende getallen. Het is een trend dat herkenbaar is voor het Midden Oosten. Beelden van Houda, haar Koranschool en haar leerlingen worden afgewisseld met stukjes van televisie optredens van conservatieve moslim geestelijken. Waarin zij prediken dat vrouwen helemaal niet hoeven te studeren en dat zij voornamelijk thuis horen te zijn. En dat vrouwen maar goed zijn voor vier taken, om voort te planten, kinderen op te voeden, zorgen voor haar man en haar huis. Het raakt mij enorm dat Houda zowel binnens- als buitenshuis hard werkt om een goede vrouw en moeder te zijn. Zij trekt zich dan absoluut niet langer iets aan van de religieuze leiders die de emancipatie van vrouwen tegen gaan.
Riham is 13 jaar en wil heel graag kinderarts worden. Tijdens haar verjaardag verteld haar moeder ons dat zij niet verder zal studeren dan haar baccalauréat omdat dit een traditie is binnen hun familie. Voor even breekt mijn hart. Totdat ik me realiseer dat Houda hier geen gras over zal laten groeien en besef ik mij dat ze in goede handen is.
Meisjes die met het behalen van baccalauréat op 17 of 18 jarige leeftijd worden gehuwd is de normaalste zaak van de wereld. Wat heel indrukwekkend is dat de dochter van Houda, Enas (20), zelfs naar Sharjah, VAE gaat om Internationale betrekkingen te studeren aan de universiteit. Iets wat ongekend is en absolutely not done. Maar daar trekken Houda en haar man zich helemaal niks van aan. Het gaat om hun intentie dat hun dochter nog meer zal bereiken dan haar moeder heeft kunnen doen.
Houda is een rolmodel waar je u tegen zegt. Voor de ontwikkeling van de moslimgemeenschap kunnen we niet genoeg mensen zoals zij hebben. Het kan niet anders dan dat men geïnspireerd zal worden. Het vergt veel lef om je tegen het tij te keren voor het geen waar je in gelooft. En dat is exact wat zij heeft gedaan. Door haar hebben vele vrouwen zich kunnen ontwikkelen wat anders onmogelijk zou zijn geweest. Haar impact is ongekend en hopelijk zal dit nog heel lang door resoneren niet alleen in Syrië maar in de hele wereld.
De docu, The Light in Her Eyes, zal haar wereldpremière beleven tijdens het International Documentary Film Festival in Amsterdam.
Zaterdag 19 November 19:00 Munt 13. Uitverkocht (er zal geprobeerd worden om voor meer capaciteit te zorgen).
Dinsdag 22 November 11:30 Tuschinski 5. Koop je kaartjes hier.
Zaterdag 26 November 18:30 Tuschinski 3. Koop je kaartjes hier.
8 Reacties op "The Light in Her Eyes"
Op zich een mooi verhaal over een bijzondere vrouw. Toch vind ik het nogal bizar om in deze tijd over dit land dit stuk te plaatsen. Zoiets als de inval in Irak negeren en een stuk schrijven over dat er in Bagdad steeds meer gesport wordt.
Waar blijven de stukken waarin afschuw wordt uitgesproken over de doden die iedere dag vallen in Syrie, inmiddels al bij duizenden? Waar blijft de oproep Rusland te boycotten, dat wapens blijft leveren aan het Syrische regime? En de oproep aan Turkije om de diplomatieke banden met Syrie te verbreken nu duizenden vluchtelingen de grens zijn overgestoken? Waar blijft de afkeer van het Syrische regime, dat ook de afspraken met de Arabische Liga in de wind slaat?
Waarom zijn autochtonen, die verwachten dat moslims hun politieke agenda uitvoeren, een terugkomend fenomeen op deze website?
Ilm is een verplichting voor zowel de moslimvrouw als de moslimman. Mooi dat Houda bijdraagt aan de vorming van deze kennis over de Islam bij de dames.
Niet is verplicht dat Houda en andere moeders haar volgen in het traject om je dochter te laten studeren voor de doenya ilim die gemengd is. Hiervoor zijn andere maatstaven. Een vrouw die geen wetenschappelijke graad in Internationale betrekkingen heeft, kan zich altijd zelf verder ontplooien als zij dit wenst.
Houda is voor menig moslima geen rolmodel. Dat is en blijft hz. Aisha r.a. over de wijze van kennisvergaring en de toepassing hiervan in het wereldlijke.
Izz ad-Din Ruhulessin says: 08/11/2011 at 13:48
Waarom zijn autochtonen, die verwachten dat moslims hun politieke agenda uitvoeren, een terugkomend fenomeen op deze website?
Ik vraag me precies hetzelfde af, Izz heeft een punt. Waarom laat deze site nog kanttekeningen toe? Ban alles en iedereen die ooit iets kritisch gezegd heeft, je hoeft dan nooit meer te censureren. De stukjes worden tenslotte niet geschreven voor critici, maar voor de eigen achterban.
Bedankt voor de tip, ik heb inmiddels kaartjes. Houda lijkt me een uitermate belangrijk rolmodel voor vele islamitische vrouwen. ben erg benieuwd naar wat ze te zeggen heeft. .
Pingback: The Light in Her Eyes « Mediawerkgroep Syrië
Hadden we hier in Nederland maar zulke Koranlessen en leraressen. Ben net terug van de docu, indrukwekkende vrouw.
Waar kan ik de volledige docu bekijken?