Voorpagina Ervaringen

Gij zult ontwaken!

When I snap with my fingers, you’ll wake up! Ging het maar zo makkelijk. Het is nu dinsdagochtend, u hebt u vast weer verslapen en in de hoop wat wijze woorden van uw goeroe Umar te vinden, bent u toch maar even op Wijblijvenhier.nl komen kijken. Slim van u! Laat uw moeder nog even “kom verdomme uit je bed!” schreeuwen, want over vijf minuten behoort verslapen tot het verleden.

U kent dat gevoel vast wel. In de ochtend wanneer je wakker wordt, is het eerste wat je denkt “Damn, ik ben weer te laat”. U moest werken, naar colleges of het ochtendgebed verrichten. U denkt dan vast ook vaak “vanaf nu moet het echt anders”, maar ervaring leert dat het bij zulke kreten blijft. Wilt u echt wat veranderen aan uw slaapstijl en vooral uw wake up stijl, lees dan verder…

Hieronder een tiental geboden om u voor eens en altijd te ontdoen van een luie start van de dag. Mijn adviezen zijn gebaseerd op tientallen jaren ervaring en onderzoek (lees wel even de disclaimer onderaan). De geboden zijn niet onderzocht op onschuldige baby’s en schattige aapjes in kleine donkere hokjes… ze waren verlicht.

1. Gij zult genoeg rusten! Het te laat wakker worden is vaak een gevolg van lichamelijke vermoeidheid. U bent weer eens te laat gaan slapen, merkt u in de ochtend. Besef u dus hoe laat u wakker wilt worden en hoe lang u nodig denkt te hebben om uitgerust wakker te worden. Doet u niet aan tasawwuf, dan zal dit doorgaans minimaal 8 uur zijn. Bent u redelijk gevorderd in de tasawwuf, dan moet dat maximaal 7 uur zijn.

2. Gij zult u bezinnen! Netals op tijd slapen om lichamelijke vermoeidheid te voorkomen, moet u ook de zaakjes tussen uw oren op orde hebben. Bereid u voor het slapen al voor op de komende ochtend. Als u weet dat u maar 5 uur te slapen heeft, bereid je dan voor op de marteling in de ochtend. Maak dus die intentie: in de Islam is dit beter bekend als Niyah. Vooral belangrijk als u wakker wilt worden voor het ochtendgebed op een ‘uitslaapzondag’.

3. Gij zult uw lusten verlaten! Soms is het op tijd slapen al een probleem an sich. U bent slaaf geworden van uw eigen lusten en behoeftes. U slaapt op het moment dat de laatste film op tv is afgelopen en u wordt wakker om twaalf uur op de eerste maandag van de maand als het luchtalarm gaat. Deze cyclus van laat slapen en laat wakker worden, moet eenmaal doorbroken worden. U kunt bijvoorbeeld vandaag vroeger slapen dan normaal. Als u niet in slaap kunt vallen, lees dan even de partijpunten van Wilders door. Gegarandeerd succes!

4. Gij zult u niet laten verrassen! In dit decennium van materialistische hoogstandjes beschikt elk kind dat zijn vingers leert gebruiken over minimaal één telefoon. Naast een 3.0 megapixel camera, mp3 speler en draadloos internet zou uw telefoon ook moeten beschikken over de functie ‘wekker’ (bel de klantenservice als u deze niet kunt vinden). ‘Gewoon tijd instellen’, zou je denken. Niets is minder waar. U moet de tijd niet instellen op het moment dat u wakker wilt worden, maar de tijd inclusief onvoorziene omstandigheden. Bijvoorbeeld als uw broertje weer in slaap is gevallen op het toilet of u kunt net die ene kleur lipliner niet vinden. Ik raad een ieder aan de 25,8 % tijdbuffer aan te houden bij het instellen van de tijd.

Bijvoorbeeld
 
U bent een modepop in de pubertijd en u heeft 60 minuten nodig om uzelf klaar te maken voor de catwalk richting de tramhalte. Dan moet u uw alarm (60*1,258 = ) ongeveer 75 minuten van te voren instellen. Vraag niet naar de 25,8 %… the goeroe has spoken!

5. Zoekt en Gij zult vinden! Ook de plaatsing van uw telefoon is van groot belang. U kunt deze heel dom naast uzelf op uw matras plaatsen, wat ik nog steeds doe. Maar u kunt ook wat creatiever zijn, zodat het inschakelen van de snooze-functie een hele opgave wordt voor u. U kunt bijvoorbeeld uw telefoon plaatsen onder uw bed, in de hoek van uw kamer, in de badkamer voor de nodige echo of u kunt het tapen aan het plafond boven uw bed. Dit laatste het liefst met niet al te sterke tape, zodat het bij de eerste trilbewegingen op uw hoofd te pletter valt. Gij zult ontwaken!

6. Gij zult horen! Ook de volume van uw telefoon is van wezenlijk belang. U kunt het op de ouderwetse manier op het hoogste niveau instellen. Bent u echter een probleemgeval klasse A, dan is sterk ingrijpen vereist. Beschikt u bijvoorbeeld over een smartphone, dan is de kans groot dat u uw computerspeakers kunt aansluiten op uw headset-uitgang (check de Media Markt). Sluit uw telefoon aan op de speakers, zet uw telefoonvolume op max, zet uw speakers op max en laat de speakers ook aan staan in de nacht (niet onbelangrijk). Mocht u niet in de Schilderswijk of de Diamantbuurt wonen, licht dan even de omwonenden in. Die zullen waarschijnlijk nog niet aan geluidsoverlast gewend zijn.

7. Gij zult drinken! U kunt voor het slapen gaan ook gewoon een beetje water drinken, of wat sap. Niet te veel. We gaan voor het ik-denk-dat-ik-naar-de-wc-moet-effect in de ochtend, niet voor het shit-ik-ben-weer-niet-naar-de-wc-gegaan-effect! Een beetje gek, maar wel lekker…

8. Gij zult nederig zijn! Probeer het gewoon een keer… stap een keer van uw troon af en ga slapen op de grond. Het was een gewoonte van de Profeet (vzmh) en het werkt in de praktijk erg goed. Niet met je matras op de grond! Gewoon een deken onder je, een deken op je en een kussen. Doet wonderen!

9. Gij zult liefhebben! Nu is het altijd verstandig een back-up te hebben. De elektriciteit kan uitvallen, je kunt vergeten dat we in NL werken met zomertijden en wintertijden of je kunt vergeten je telefoon op te laden. Kus je moeder voor het slapen gaan en vertel haar hoeveel je haar lief hebt (als dit in werkelijkheid niet veel voorstelt, doe dan alsof). In zulke gevallen zijn moeders best handig.

10. Gij zult betalen vriend! Mocht al het bovenstaande niet werken, dan raad ik u aan om toch maar een wekker te kopen. Het kost een beetje, maar wast een berg, ofzo… Voor jullie luilakken:

Een wekker is een klok, die op een vooraf ingesteld tijdstip een geluid- of een ander signaal geeft, met het doel de gebruiker te wekken. Als men wakker is, kan het alarm afgezet worden.
 
 (Wikipedia)


Disclaimer Deze geboden zijn afgewezen door alle vertegenwoordigende organen van slaapdeskundigen en huismoeders. Premier Jan Peter Balkenende verklaarde in een persconferentie dat hij alle schade (zij het fysiek, mentaal of materialistisch) opgelopen door deze geboden niet, maar dan ook echt niet, wil dragen. Gebruik deze geboden slechts op prescriptie van de locale dorpsgek. U kunt al uw klachten en opmerkingen schriftelijk deponeren in de prullenbak (wel bij het papier).