Voorpagina Algemeen

Beter dan 1000 maanden

Nog zo’n 5 dagen te gaan en dan zit het er weer op voor dit jaar wat betreft de Ramadan….. je zult veel spijt horen doorklinken in de woorden van mensen. Iedereen zal het hebben over de mooie momenten van suhur (‘ontbijt’) en de iftaar (‘diner’). Veel mensen zul je horen zuchten van verlangen naar de tarawih-gebeden.

Voor degenen die er niet veel van hebben gebakken dit jaar: De Ultieme Nacht van deze ramadan komt eraan! De Laylat-ul-Qadr (‘Nacht van de Maat’) is een nacht die ‘…beter is dan 1000 maanden’ (Quran 97:3). Het is krachtig in zegeningen waarin elke du’a die opstijgt uit het hart geaccepteerd wordt door de Almachtige. Elk moment doorgebracht in gebed (zikr) en contemplatie (fikr) is 1000 malen beter dan welk ander moment gedurende het hele jaar.

En ja… zo’n gezegende nacht is door Allah (swt) wel verborgen gehouden! Het is als een verborgen schat en de gehele ramadan is als de schatkaart. Aan de hand van deze kaart (vasten, suhur, iftar, tarawih) kun je ‘aanvoelen’ welke van de 10 laatste nachten het moet zijn. En de Profeet (saw) zou de Profeet van Barmhartigheid niet zijn geweest als hij geen aanwijzingen zou hebben gegeven: ‘zoek het in de oneven nachten’. De geleerden hebben min of meer een consensus bereikt dat het vaker wel dan niet de 27ste nacht is van de Ramadan.

Dus bereid je erop voor! Bid de extra gebeden, de salat at-Tasbih, reciteer de Quran, praat met elkaar over onderwerpen die je dichter tot je Schepper brengen.

Laat deze momenten in ieder geval niet onbenut voorbij gaan!

Hoofddocent Islamitische theologie aan het Minhaj Instituut en tevens docent bedrijfseconomie aan een hogeschool.

Lees andere stukken van